Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ελλείψεις στα φάρμακα

Σοβαρές ελλείψεις σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, παρατηρούνται εδώ και καιρό στα φαρμακεία και σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς , ασθενείς αναζητούν το φάρμακό τους πηγαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε ασπιρίνες μας δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Πρέβεζας- Λευκάδας κ. Κατσίλης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι φέτος παρατηρείται μείωση έως και 75% στην προμήθεια ασπιρινών στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών των φαρμάκων, οι εταιρείες είτε σταματούν να τα παράγουν είτε σταματούν να τα εισάγουν, διότι είναι οικονομικά ασύμφορο γι’ αυτές.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ασπιρίνη, η οποία ως παυσίπονο μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα χάπια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτά για τη νόσο Πάρκινσον. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι και τονίζουν ότι καθημερινά λειτουργούν οριακά και με το άγχος αν θα μπορέσουν και την επόμενη μέρα να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Είπανε δε, ότι θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες που υπάρχουν σε ορισμένα φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα οπότε είναι αναγκαίο να υπάρχουν αποθέματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: