Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Επιμένουν να ξεχνούν το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών


Πολλαπλασιάστηκαν οι αφγανοί και πακιστανοί μετανάστες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην περιοχή μας, δημιουργώντας παράλληλα πλείστα όσα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, ιδίως γύρω απ’ την Γέφυρα της Άρτας, όπου παραδοσιακά συναντώνται όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια μεροκάματα στην συγκομιδή πορτοκαλιών παλιότερα και ακτινιδίων τώρα.
Οι συνθήκες που ζουν χειρότερες από άθλιες. Μένουν στους δρόμους γύρω από την Γέφυρα κι εκεί κάνουν τα πάντα. Απ’ την ατομική ανάγκη, μέχρι το φαγητό, ενώ είναι δεκάδες τα σπίτια που υπάρχουν μέσα στα κτήματα και τα οποία καταλαμβάνουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
Τακτικές είναι οι κλήσεις που δέχεται η Αστυνομία, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και οι δυνατότητες που έχει η Αστυνομία είναι ελάχιστες. Πηγαίνουν στους χώρους για τους οποίους γίνονται καταγγελίες, τους αναγκάζουν να φύγουν, αλλά την επόμενη ημέρα ή οι ίδιοι ή άλλοι οικονομικοί μετανάστες θα καταλάβουν το χώρο εκ νέου, οπότε τα προβλήματα δεν λείπουν.
Σε μικρή αποθήκη στην Γέφυρα Άρτας που εγκαταστάθηκαν, ο ιδιοκτήτης βρέθηκε προ εκπλήξεως. Ενώ τους είδε να έχουν καταλάβει το χώρο, να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική θερμάστρα που είχαν μέσα, διαπίστωσε ότι μέσα στο ίδιο δωμάτιο έκαναν και την ανάγκη τους, έχοντας δημιουργήσει τις χειρότερες συνθήκες, για να ζουν και οι ίδιοι.
Παραγωγός στην πεδιάδα, που είδε την δική του αποθήκη να είναι κατειλημμένη και τους μετανάστες να μένουν μέσα έκανε τον εξής απλό συλλογισμό:
-Αν κάποιος απ’ αυτούς πάθει κάτι, μέσα στην αποθήκη, που είναι δική μου, ποιος θα με πιστέψει εμένα ότι δεν τους είχα βάλει εγώ εκεί και τους είχα για δουλειά στο κτήμα μου;
Η ερώτηση είναι σοβαρή, αλλά ποιος να την απαντήσει… Αν η Αστυνομία αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τους οικονομικούς μετανάστες, για να αντιμετωπίσει κάπως το πρόβλημα χρειάζεται όλη η δύναμή της κι άλλη τόση. Και που να βρεθεί η δύναμη, την στιγμή που τα προβλήματα της εγκληματικότητας στην περιοχή μας είναι πάρα πολλά και δεν βρίσκουν την λύση που πρέπει.
Σύμφωνα με συμπολίτη μας, που παρακολουθεί την κίνηση των μεταναστών στην περιοχή μας, σ’ αυτή την χρονική στιγμή, πρέπει να βρίσκονται στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες που βρέθηκαν ποτέ στην πόλη μας. Μάλιστα άλλος συμπολίτης μας που ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα απ’ την Άρτα στην Αθήνα, μας έλεγε ότι στο λεωφορείο ήταν μέσα περίπου δέκα Έλληνες και όλοι οι άλλοι οικονομικοί μετανάστες απ΄ το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, αλλά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κανένας δεν μπορεί να περιμένει καμία παρέμβαση και κανένα αποτέλεσμα.
Βεβαίως εμεί θα πρέπει να θυμίσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε εκκλήσεις για ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις, αλλά τότε δεν άκουε κανένας. Τώρα και να θέλουν να κάνουν την όποια παρέμβαση, το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που είναι αμφίβολο αν και οι πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: