Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Γ. Παπαδημητρίου περιόδευσε στην Πρέβεζα

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», αποτελούμενη από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ηλία Χάιδα και κλιμάκιο υποψηφίων συμβούλων του Νομού, επισκέφθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 22, 23 και 24 Οκτωβρίου αγροτικές κυρίως περιοχές των Δήμων Λούρου, Θεσπρωτικού, Φαναρίου και Φιλιππιάδας.
Κοινή διαπίστωση για όλα ανεξαιρέτως τα χωριά: μαρασμός, ερήμωση, έλλειψη προοπτικής, που διακρίνονται με μια πρώτη ματιά στα πραγματικά δεδομένα, αλλά και στα πρόσωπα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μαγαζιά άδεια από κόσμο, σχολεία που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, άνθρωποι που οι ίδιοι υποαπασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ή ευκαιριακά στην οικοδομή - με τα παιδιά όμως άνεργα-, προϊόντα απούλητα ή κακοπληρωμένα.
Η άλλη πλευρά της Ελλάδας, η πλευρά που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν την γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν την γνωρίζουν. Το ίδιο όμως κάνουν και οι εκπρόσωποί τους και υποψήφιοι για την Περιφέρεια. Μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες για επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, για βιολογική γεωργία, για τυποποίηση – συσκευασία, δεν λένε όμως κουβέντα γιατί ως βουλευτές και κυβερνήτες δεν έκαναν τίποτε από αυτά, γιατί τα θυμούνται μόνο στις εκλογές; Βεβαίως και η Ήπειρος και τα όμορφα χωριά μας, κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν τόπος που θα άξιζε να ζεις. Οι Κυβερνήσεις όμως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κατάφεραν να την τοποθετήσουν τελευταία στις λίστες όλων των δεικτών των περιφερειών της Ε.Ε.
Για να μη μιλάμε μόνο γενικά αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά ζητήματα που συναντήσαμε στην περιοδεία μας στα χωριά: (1) Αρκετοί από τους ελαιοκαλλιεργητές στη Κρυοπηγή εδώ και αρκετά χρόνια παράγουν βιολογικό ελαιόλαδο και αντί για υψηλότερη τιμή (λόγω μείωσης και της παραγόμενης ποσότητας), το λάδι μένει απούλητο ή στην καλύτερη περίπτωση πωλείται ως συμβατικό. Οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να γυρίσουν στη συμβατική καλλιέργεια. (2) Στη Ρευματιά μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι ότι η σημαντικότερη πηγή του Αχέροντα έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων και μέσα από υπόγειες διαδρομές ο φυσικός μας πλούτος γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Η αντιπροσωπεία της κίνησης ζήτησε από τους κατοίκους να στείλουν το δικό τους μήνυμα και με την ψήφο τους, σε αυτούς που χρόνια τώρα ευθύνονται για την παραγωγική υποβάθμιση και βέβαια ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που θα την αποτρέπει από τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων με ένα Μνημόνιο αριθμός 2 που προετοιμάζεται.
Διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί δίπλα στους αγώνες τους και θα ενθαρρύνει συλλογικές πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένους συνεταιρισμούς (θετικό παράδειγμα συν/σμός γυναικών του Θεσπρωτικού) ή ομάδες παραγωγών για την οργάνωση της παραγωγής και την πώληση των προϊόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: