Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» προβάλλει ως εφιάλτης για τους εργαζόμενους


Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Παναγιώτη Ψυχογιό και κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων, περιόδευσε την περασμένη εβδομάδα στην Άρτα και συζήτησε με παράγοντες της δημόσιας ζωής και συλλόγους εργαζομένων τα προβλήματα που ανακύπτουν τόσο από το διαβόητο μνημόνιο όσο και από την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Παπαδημητρίου επέλεξε ως πρώτο σταθμό του το Νοσοκομείο Άρτας, δεδομένων των οξυμμένων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον τομέα της δημόσιας υγείας και απειλούν με κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η συνάντησή του και η ανταλλαγή απόψεων με το Σύλλογο Εργαζομένων και το Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργο Λάμπρο κατέληξε στην κοινή διαπίστωση ότι και τα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται στη μέγγενη των πολιτικών του επαίσχυντου Μνημονίου.
Υποχρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού του 2011, περικοπές παντού με πρόσχημα τον περιορισμό της σπατάλης, υποστελέχωση ιατρικού-νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, παύση πληρωμών εργαζομένων και προμηθευτών, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα του 2008 και 2009 και απειλούν με επ’ αόριστον εμπάργκο στη χορήγηση υλικών, ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα αναλώσιμα, αναβολές προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων είναι η καθημερινότητα που ζουν οι υγειονομικοί και πλήττουν τους πολίτες σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Υπογραμμίστηκε από κάθε πλευρά ότι Κυβέρνηση και Τρόικα καταδικάζουν τα Νοσοκομεία σε ΠΑΥΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό και ο αγώνας των Υγειονομικών, των εργαζομένων, των Συνδικάτων και της κοινωνίας συνολικά, με την αποφασιστική παρέμβαση της Αριστεράς μπορούν να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και να ανοίξουν το δρόμο για την ριζική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα περέχει ΚΑΘΟΛΙΚΑ και ΔΩΡΕΑΝ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
«Το δημόσιο αγαθό της υγείας», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, «που σημαίνει παροχή δωρεάν, έγκαιρης και υψηλής ποιότητας περίθαλψης και υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες, φαλκιδεύεται σε πολλές περιπτώσεις και με πολλούς τρόπους, όπως λ.χ. συμβαίνει στην Άρτα, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εξ ιδίων τυχόν απογευματινή περίθαλψη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Οι κίνδυνοι εμπορευματοποίησης και δημιουργίας υπηρεσιών υγείας πολλών ταχυτήτων σε βάρος των πιο φτωχών περιοχών και κοινωνικών στρωμάτων αναμένεται να επιταθούν με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την υπαγωγή των νοσοκομείων στις υποχρηματοδοτούμενες αιρετές περιφέρειες».
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ψηφοδελτίου «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισκέφτηκε τη Νομαρχία Άρτας και το δημαρχείο Άρτας, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου και το δήμαρχο Παναγιώτη Οικονομίδη, καθώς και με τους συλλόγους εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτησή τους είναι ο νέος διοικητικός νόμος του «Καλλικράτη» και τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να εμφανιστούν κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του. Ο «Καλλικράτης», τονίστηκε, προβάλλει ως ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους και ως ένας Προκρούστης για τους πολίτες και τα κοινωνικά αγαθά. Είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν στην παράδοση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα συμφέροντα και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς της Αριστεράς, αν πραγματικά θέλουν οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη να γίνουν αφετηρία μιας αντίστροφης πορείας για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία – βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της νεολαίας.
«Την αγανάκτηση του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα εξουσίας δεν πρέπει να την αφήσουμε να εκτονωθεί σε αδιαφορία για την πολιτική και ισοπέδωση των πάντων. Αντίθετα πρέπει να τη μετατρέψουμε σε θετική πολιτική δύναμη, σε αντίσταση και πάθος για ένα καινούργιο αύριο για την Ήπειρο», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ο κύκλος των συναντήσεων έκλεισε με επίσκεψη στην Ένωση γεωργικών Συνεταιρισμών. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βαγγέλη Βαγγέλη και το Σύλλογο εργαζομένων σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα υποδομών που απασχολούν σήμερα τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, ειδικότερα τα εγγειοβελτιωτικά έργα της πεδιάδας Άρτας και τις μεταφορές. Είναι απαραίτητο, υπογραμμίστηκε, να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Ιονίας οδού και να ξεκινήσουν σοβαρά οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: