Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η Βουλγάρικη παροικία της Γέφυρας


Περί τους 1000, είναι οι Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες που έφτασαν στην Άρτα, το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά όπως μας έλεγε ένας εξ αυτών που εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρες παράγκες, δίπλα στο ιστορικό γεφύρι και στο χώρο των αποθηκών της ΕΑΣΑΦ, μεροκάματο δεν έχουν βρει ακόμα και υπολογίζουν να κάνουν Χριστούγεννα δίπλα στο ποτάμι, χωρίς να έχουν κάτι να φάνε.
Κάτι σαν καταυλισμός προσφύγων μοιάζει το πάρκο πίσω απ’ το ιστορικό γεφύρι, την στιγμή που αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είναι ο χώρος υποδοχής επισκεπτών του μνημείου.
Ένας εκ των μεταναστών που συναντήσαμε στο χώρο αυτό, γνώριζε καλά ελληνικά, μιας και ήταν η τρίτη χρονιά που έρχεται. Υπολογίζει να βρίσκονται στους γύρω χώρους της γέφυρας περί τους χίλιους βούλγαρους μετανάστες, οι οποίοι πάνω από δέκα πέντε ημέρες αναζητούν ένα μεροκάματο και δεν το έκαναν. Ελπίδα τους είναι να αρχίσει η συγκομιδή του μανταρινιού, για να κάνουν κανένα μεροκάματο, ενώ θεωρούν κυριότερη αιτία που αυτοί δεν παίρνουν μεροκάματο τους αφγανούς και τους πακιστανούς, οι οποίοι παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά δεν κάνουν καλή δουλειά.
Κάτι άφησε να εννοηθεί ότι με τους αφγανούς και τους πακιστανούς υπάρχουν «κόντρες», άποψη που είναι λογική κατά ένα μέρος, μιας και η αναζήτηση του μεροκάματου, είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Όπως και νάχει και η βουλγάρικη παροικία της Γέφυρας, αν δεν εξασφαλίσει το μεροκάματο, τι θα κάνει; Στο ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει κανένας, μιας και δηλώνουν πως δεν έχουν που αλλού να πάνε και έχουν προγραμματίσει να μείνουν για τους επόμενους δύο μήνες στην περιοχή μας.
Παράγκες σαν κι αυτές της φωτογραφίας, εκτός απ’ το πάρκο του γεφυριού, έχουν στηθεί και σ’ άλλα σημεία της περιοχής της γέφυρας και που φυσικά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και ενοχλούν τους κατοίκους που μένουν σ’ αυτή την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: