Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κρατάει χρόνια αυτή η αδιαφορία

Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΣΗ

Αυτό που συμβαίνει στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, σε απόσταση κεντρικού δρόμου μόλις 220 μέτρων, είναι από τα πλέον ακατανόητα. Δυο νομαρχίες, αυτές των Ιωαννίνων και της Άρτας, δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να δώσουν λύση σε ένα βασικό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και… 50 χρόνια!
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα, του μοναδικού δρόμου που συνδέει την Άρτα με τα Βόρεια Τζουμέρκα και τα Κατσανοχώρια, από την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας έως τα όρια του συνοικισμού του Μαχαλά, έκτασης την οποία καταγράφουμε παραπάνω. Και αυτό επειδή στο σημείο αυτό από τη μια πλευρά του υπάρχουν απόκρημνοι βράχοι και από την άλλη επικίνδυνος γκρεμός. Επιβαρυντικό του προβλήματος ο ελικοειδής δρόμος, αποτρεπτικός της ορατότητας των οδηγών, που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν και ν΄αποφύγουν τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν διαβαίνοντες το τμήμα αυτό.
Η διέλευση κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για οχήματα και οδηγούς, αφού η διασταύρωση κατά τη διέλευση του τμήματος αυτού είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά όταν πρόκειται να τον διαβούν τον ίδιο χρόνο βαρέα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκά μετά ρυμουλκημένων. Πλέον επικίνδυνες είναι οι διασταυρώσεις τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες το πισωγύρισμα οχημάτων, προς διευκόλυνσης διέλευσης έτερου αυτοκινήτου καθίσταται αδύνατος και επικίνδυνος εξαιτίας μη ορατότητας.. Με κατάληξη τη διανυκτέρευση εν ακινησία οχημάτων και οδηγών στη θέση που τυχαίνει να διασταυρωθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση. Ας δοξάζουμε την υπερκείμενη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η σκέπη της οποίας τους προστατεύει.
Κι εν τούτοις, όλα αυτά τα χρόνια καμία νομαρχία δεν έδωσε λύση. Ούτε καν την πιο απλή: την τοποθέτηση δύο σηματοδοτών (φαναριών) ανά κατεύθυνση!Αν και οι δυο νομαρχίες έκαναν κάποιες προσπάθειες βελτίωσης της όλης διαδρομής, της σημαντικής και μοναδικής αυτής επαρχιακής οδού, αυτές σταμάτησαν από μεν της πλευράς της Αρτινής στο τέρμα του συνοικισμού Μαχαλά, της δε Ιωαννίνων στην πλατεία Πλατανούσας.
Στο τμήμα όμως από την Πέτρα «Κολιάκη» έως την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας, δηλαδή στο πιο επικίνδυνο τμήμα, δεν έγινε τίποτα!Γιατί άραγε; Δεν τα βρίσκουν σε ποια νομαρχία ανήκει το τμήμα αυτό, αποφεύγουν να επωμισθούν το κόστος, αδιαφορούν παντελώς ή να υποθέσουμε πως δεν μπορούν να μοιράσουν… «δυο γαϊδουριών» άχυρο;Κι επειδή ο ένας νομάρχης μας τελείωσε, αφού έγινε, με τη βούληση των συμπολιτών του… κλητήρας, οι ελπίδες των Πλατανουσιωτών εναπόκεινται πλέον στον δεύτερο, ο οποίος από τη θέση του περιφερειάρχη στην οποία αναδείχτηκε πρόσφατα, η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: