Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ήταν το καλοκαίρι του 1984, που κάπως τυχαία, με τον φωτογράφο – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα και τον αδερφό του σκηνοθέτη Νικηφόρο Γκανιάτσα, είχαμε την πληροφορία, από δύτη, ότι το Γεφύρι της Άρτας δεν στηρίζεται σ’ όλες τις βάσεις του και η μία εξ αυτών βρίσκεται στον αέρα. Τότε λοιπόν επιμελήθηκα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για να αναδείξει την ευαισθησία της αείμνηστης υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η οποία με απόφαση που υπογράφηκε αυθημερόν, έδιδε στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Άρτας, ένα τεράστιο πόσο, αποκαταστάθηκε με αυτό το πρόβλημα και σήμερα το επιβλητικό μνημείο παραμένει όρθιο, χωρίς όμως να αναγνωρίζει κανένας ότι το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων γι’ αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας του και της σημειολογίας του.
Ήταν η αφορμή για να δείξει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο γεφύρι, που θα ήταν η αρχή, ο καθηγητής και δημοσιογράφος Σπύρος Μαντάς. Επικοινώνησε αμέσως μαζί μου και την επόμενη ημέρα άρχισε μια σειρά ρεπορτάζ, το πρώτο εκ των οποίων παρουσιάστηκε στο καλό περιοδικό της εποχής «4 ΤΡΟΧΟΙ». Ένα ρεπορτάζ με πολλά στοιχεία που κι αυτό έδειχνε, ΑΠΟ ΤΟΤΕ, την αναγκαιότητα να στρέψουν οι παράγοντες και οι φορείς της Άρτας, το ενδιαφέρον τους για το μοναδικό μνημείο.
Ε… εκείνο το ρεπορτάζ, για την σωτηρία του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, με την παρουσία του Σπύρου Μαντά στην πόλη μας, θα πρέπει να θεωρείται η μαγιά για την δημιουργία του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών. Ο δημοσιογράφος αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην έρευνα της ιστορίας των Πέτρινων Γεφυριών της Ηπείρου αρχικά, της Ελλάδας Ολόκληρης στην συνέχεια και των Βαλκανίων ακολούθως.
Το αρχείο του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που αύριο στην Στοά του Βιβλίου, διοργανώνει στην σπουδαία εκδήλωση με γενικό τίτλο «Περί Πετρογέφυρων – Το γεφύρι της Άρτας και 4 ακόμη πετρογέφυρα», είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την περιοχή μας και οι άνθρωποι που το οργάνωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους φορείς της Άρτας, για την προβολή και ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού της Άρτας.
Και η θλιβερή συγκυρία. Η εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται για να προβληθεί το ιστορικό γεφύρι της Άρτας και η ιστορία του, την ίδια στιγμή που αυτό πνίγεται απ’ την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, μιας και σήμερα έχει μετατραπεί σε «γκέτο» διαμονής οικονομικών μεταναστών, όπως παρουσιάζεται και σε ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας.
Δεν γνωρίζουμε πόσοι παράγοντες της περιοχής μας θα ευαισθητοποιηθούν να βρεθούν αύριο στην Αθήνα, αλλά η «Γ» θα είναι εκεί και θα μεταφέρει το μήνυμα της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: