Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

«Γκέτο» οικονομικών μεταναστών το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας4.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και η τοπική κοινωνία αδιαφορεί – Η δημοτική αρχή τους αφήνει δίπλα στα σκουπίδια προκαλώντας την ιστορία του μοναδικού μνημείου

Η αγανάκτηση κάποιου συμπολίτη μας, δυό χρόνια πριν το είχε οδηγήσει σε μια προχωρημένη κίνηση: Τοποθέτησε στην μία είσοδο του ιστορικού γεφυριού πινακίδα στην οποία έγραφε: «μην περνάτε από εδώ, γιατί εδώ χέζουν αφγανοί και πακιστανοί». Η κατάσταση και τότε ήταν άθλια, γιατί και τότε ο περιβάλλον το ιστορικό γεφύρι χώρος, είχε μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών, περισσότερων αφγανών και λιγότερων πακιστανών. Άνθρωποι που αναγκαστικά θα έμεναν εκεί, γιατί δεν είχαν ούτε μεροκάματο να πάρουν και να ορίσουν την ζωή τους αλλιώς, ούτε και ελπίδα να πάνε σε κάποια άλλη πόλη, να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.
Οι φωνές διαμαρτυρίας όσων κινούνταν στο χώρο του ιστορικού γεφυριού, ήταν επαναλαμβανόμενες. Όμως δεν είχαν αποδέκτη. Νομάρχης και δήμαρχος, εκείνη την εποχή, περί άλλων τύρβαζαν και φυσικά δεν είχαν διάθεση να χαλάσουν την ηρεμία τους με τους άθλιους της γέφυρας και των γύρω περιοχών. Όπως έκαναν και με τα αλλεπάλληλα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Γ», που δεν άφησε ούτε μια ημέρα που να παρακολουθεί το θέμα και να προειδοποιεί ότι τα πράγματα γίνονται μέρα με την ημέρα χειρότερα και η κατάσταση, σε μικρό διάστημα από τότε θα είναι ανεξέλεγκτη.
Σήμερα η εκτίμηση εκείνη επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, στην Άρτα βρίσκονται σήμερα περίπου 3.500 έως τέσσερις χιλιάδες αφγανοί και πακιστανοί, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό μένει στους δρόμους, στην περιοχή γύρω από το ιστορικό γεφύρι και τα χωριά του νομού μας. Η εκτίμηση που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αφίξεις, με νεότερη εκτίμηση ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Η εξήγηση για την αναμονή αφίξεων και άλλων οικονομικών μεταναστών, αναφέρει ότι στα στέκια των συγκεκριμένων μεταναστών στην Αθήνα υπάρχει η πληροφορία, ότι στην Άρτα, λόγω της συγκομιδής πορτοκαλιών, υπάρχουν μεροκάματα και όλοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να βρεθούν εδώ. Και όταν φτάσουν, δύσκολα, πολύ δύσκολα θα φύγουν και θα προστεθούν κι αυτοί στις στρατιές των εξαθλιωμένων που καθημερινά συναντούμε στο κέντρο της πόλης και την περιοχή της Γέφυρας.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης. Σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η παραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα των συγκεκριμένων μεταναστών, ενώ ήταν μηδενική, κάθε ημέρα όλο και περισσότερο αυξάνεται. Και περιστατικά με κλοπές έχουν καταγραφεί (αναμενόμενα θα έλεγε κανένας, αφού δεν έχουν να φάνε) και περιστατικά κλοπών και απόπειρας βιασμού και πολλά άλλα. Όσο πληθαίνουν βέβαια οι παροικούντες την Άρτα μετανάστες, τόσο θα πληθαίνουν και τα περιστατικά αυτά, με προοπτική να φτάσει η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.
Και η άλλη παράμετρος της ιστορίας. Ανάστατοι είναι όσοι έχουν κτήματα και σπίτια στην περιοχή της Γέφυρας και λείψουν κάποιες ημέρες απ’ αυτά. Επιστρέφοντας θα βρεθούν μπροστά σε απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι καταλαμβάνουν σπίτια αποθήκες και όποιον άλλον χώρο βρουν και δηλώνουν ότι το κάνουν αυτό γιατί δεν έχουν που να πάνε να περάσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα και επί πλέον, δεν έχουν να φάνε, να συντηρηθούν και να ζήσουν.
Τι μπορεί να γίνει κανένας δεν ξέρει. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, με τους οποίους έτυχε να συνομιλήσουμε λένε απλά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: