Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πως φτάσαμε στην ανεξέλεγκτη κατάσταση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν απ’ την ημέρα που έκαναν την εμφάνισή τους στην Άρτα, οι πρώτοι έγχρωμοι οικονομικοί μετανάστες και κανένας δεν περίμενε πως η αρχική τους προσωρινή διαμονή στην Άρτα, για τις ανάγκες της συγκομιδής πορτοκαλιού, θα γινόταν μόνιμη και παράλληλα θα δημιουργούνταν ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα.
Έξι χρόνια… φαγούρας για τους τοπικούς παράγοντες. Όλοι, λες και υπήρχε συμφωνία, έκαναν πως δεν έβλεπαν το μικρό αρχικά πρόβλημα, το οποίο έμελε να διογκωθεί και να φτάσει στο σημείο που περιγράφει το ρεπορτάζ της «Γ». Λες και όλοι οι τοπικοί παράγοντες είχαν κάνει μια περίεργη συμφωνία να αφήσουν το πρόβλημα να διογκωθεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Μόνο με τέτοια περίεργη λογική μπορεί να ερμηνεύσει κανένας την πλήρη αδιαφορία.
Και σήμερα τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Μόνο που αδιαφορούντες παράγοντες, έλαβαν απάντηση (και γι’ αυτή την αδιαφορία) απ’ τους πολίτες και κυρίως οι νέοι αιρετοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αναλάβουν άμεσες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, για το πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν αυτοί με νωπή την εντολή των πολιτών, να ακολουθήσουν την τακτική και τις επιλογές των προκατόχων τους.
Και δεν πρόκειται να ζητηθεί τίποτα το περίεργο ή εξοντωτικό απ’ τους νέους άρχοντες του τόπου. Μια πρώτη συζήτηση και προσέγγιση του προβλήματος, απ’ την οποία θα προκύψει και η δυνατότητα παρεμβάσεων, μικρών ή μεγάλων. Μια πλήρης καταγραφή της εικόνας και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που όλο και μεγαλώνουν.
Έτοιμες λύσεις για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχουν. Υπάρχει η εμπειρία άλλων πόλεων, που αδιαφόρησαν στην αρχή για το πρόβλημα, τότε που παρουσιάστηκε και στην συνέχεια το είδαν να διογκώνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όλα αφέθηκαν στην τύχη τους. Το παράδειγμα της Πάτρας είναι χαρακτηριστικό.
Και φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις μικρών πόλεων, όπου οι παράγοντες έδρασαν άμεσα, συνεννοήθηκαν με τους οικονομικούς μετανάστες και τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα.
Είμαστε λοιπόν, στο «και πέντε» για να υπάρξει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι παράγοντες του τόπου μας ή θα αφήσουν την κατάσταση στην τύχη της;

Δεν υπάρχουν σχόλια: