Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Δεν αντέχω την συγκίνηση… Τι ήταν να παραχωρήσει κι αυτή την συνέντευξη του απολογισμού, ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος. Ράγισε καρδιές. Μα την αλήθεια. Αν κανένας την διαβάσει ή αν έχει την τύχη και την δει στην τηλεόραση, ένα δάκρυ, τουλάχιστον ένα δάκρυ, θα κυλήσει κι ας θέλει να το κρύψει… Μου το είπαν πάρα πολλοί, είδαν την συνέντευξη στην τηλεόραση και δάκρυσαν! Ένας μάλιστα δεν έλεγε να σταματήσει το κλάμα. Με λυγμούς έλεγε: «Τι είναι αυτό που μας βρήκε… Χάνουμε τον Πάνο!»

Τι να κάνουμε όμως τα έχει η ζωή αυτά, αφού κάποιοι άκαρδοι φρόντισαν να του ανακόψουν το δρόμο προς την δημιουργία. Το είπε ο Πάνος, δεν το λέω εγώ: «Σε μεγάλο βαθμό πέρα απ’ τις αστοχίες μας νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων». Που σημαίνει ότι είχε κι άλλα ο άνθρωπος να προσφέρει, αλλά δεν τον άφησαν κάποιοι άκαρδοι, που κινήθηκαν να στηρίξουν τον Παπαλέξη και να τον βγάλουν από την μέση.

Αλλά δεν… μασάει ο Πάνος. Η πορεία που ακολουθεί, θα είναι υπό την δική του παρακολούθηση. Το είπε ο ίδιος, για τη νέα πορεία του Δήμου Αρταίων: «Μια πορεία που ναι μεν εμείς θα είμαστε απόντες από τα δρώμενα εντός Δ.Σ. με την έννοια της λήψης των αποφάσεων, αλλά θα είμαστε παρόντες ανά πάσα ώρα και στιγμή με τα όσα διαδραματίζονται στην εξέλιξη του νέου θεσμικού πλαισίου. Πιστεύω ότι θ’ αναδειχθούν ελλείψεις και προβλήματα τα οποία όμως μπορούν να συμπληρωθούν και να αντιμετωπιστούν».

Να μωρέ, έτσι εξηγείται το ότι κάποιοι στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Πάνου, είναι καθημερινά δίπλα στον παπαλέξη. Παρακολουθούν από τώρα τι σχεδιάζει ο νέος δήμαρχος, να είναι ενημερωμένοι και τσακ την βγαίνει ο Πάνος και λέει αδέρφια εδώ δεν τα κάνετε και τόσο καλά. Όλα βάση σχεδίου Γιωργάκη κι εσύ αρχίζεις να παρεξηγείς πρόσωπα και καταστάσεις. Σχέδιο Πάνου, οι παραστάσεις συνεργατών του στο γραφείο του Γιάννη. Τον παρακολουθούν, για να τον ελέγχουν.

«Με αίμα και ιδρώτα», ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής, είπε ο απερχόμενος. Με το συμπάθιο, από πού χάθηκε αίμα; Απ’ όσους αγωνίστηκαν για την πορεία της δημοτικής αρχής; Έλα ρε… Μια χαρά νταβραντισμένοι είναι όλοι τους. Υπέρβαροι οι περισσότεροι. Αλλά πρέπει να ήταν μεταφορικό, γιατί ο απερχόμενος Πάνος αρέσκεται να πλασάρεται ως ο Ξανθόπουλος της πολιτικής. Το ξεκαθάρισε στην συνέχεια: «Με το καλέμι χτίζαμε βήμα το βήμα σε πολλά επίπεδα καταφέρνοντας να προσεγγίσουμε τα 90 εκατομ. έργα σε εκταμίευση ακόμα κι από το ΕΣΠΑ». Έτσι για να καταλάβετε κι εσείς, ότι το αίμα και ιδρώτας ήταν μεταφορικές έννοιες.

Τέλος πάντων, για να λέμε την αλήθεια, ένα δάκρυ μου έφυγε κι εμένα και μ’ αυτό θα αποχαιρετήσω τον απερχόμενο Πάνο απ’ την ενεργό ανάμιξη στην αυτοδιοίκηση.

*****

Αχ… Μας έφυγε κι αυτή η αγωνία… Η κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, θα παραμείνει στα μέρη μας, ως γενικός διοικητής Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Κάτι σαν το μάτι της κυβέρνησης στην περιοχή. Και το σημαντικότερο. Με έδρα τα Ιωάννινα.

Χαρά ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης! Εγώ το λέω από τώρα. Απ’ την αρχή του νέου έτους θα έχουμε ομηρικές μάχες. Απλά είναι τα πράγματα. Ο Βλάχος, δεν μασάει, ούτε δέχεται κηδεμονίες. Η γενικός διοικητής είναι κομματικό όργανο και αρέσκεται στην κηδεμονία, όπως άλλωστε το έχει δείξει τόσο καιρό τώρα και τα πράγματα θα πάρουν την σειρά τους. Όρεξη να έχουμε να γράφουμε σχόλια.

Για να το κλείνουμε το θέμα. Η κυβέρνηση θα έχει εκτιμήσει τις ικανότητές της γι’ αυτό την αναβάθμισε. Εμείς δεν τις είδαμε καν, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον Ραγκούση.

*****

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Άρτα. Η πληροφορία είναι έγκυρη και εδράζεται και στην δέσμευση του αιρετού περιφερειάρχη για ισότιμη αξιοποίηση των στελεχών του συνδυασμού, απ’ όλους τους νομούς της Ηπείρου.

Δεν ξέρω, αλλά βλέπω ισοβαρή, με τον περιφερειάρχη πρόεδρο. Και για να μην κρυβόμαστε ο πρώην αντινομάρχης Αντώνης Γαλάνης, θα πρέπει να ετοιμάζεται….

*****

Είχαμε γράψει ότι σε μια προοπτική τεσσάρων χρόνων, αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν γίνουν προσπάθειες, για να ελεγχθεί το φαινόμενο της καθημερινής έλευσης οικονομικών μεταναστών στην περιοχή της Άρτας, η περιοχή μας θα βιώσει όσα σήμερα βιώνει η Πάτρα. Ο τίτλος τότε, προκάλεσε τα λογοπαίγνια των απολογητών των αδιάφορων και τεμπέληδων που δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εργαστούν, να αναζητήσουν λύσεις, για το πρωτόγνωρο φαινόμενο. Σήμερα και οι απολογητές βλέπουν το πόσο δίκαιο είχαμε εμείς, αφού κι αυτοί είναι αναγκασμένοι να ψάξουν το θέμα και να δουν τις απρόβλεπτες διαστάσεις που έχει λάβει. Τι να κάνουμε όμως, όταν αφήνουμε προβλήματα να διογκώνονται για να καλύψουμε την τεμπελιά και την αδιαφορία, αυτά μπορεί να συμβαίνουν.

*****

Εσύ θεματοφύλακα της Σαμαρικής νομιμότητας και της προοπτικής του κόμματος, αδερφέ Αναστάσιε, σε ποια κατηγορία μπορεί να ανήκεις; Εννοώ αυτές του Φαήλου, όπως περιγράφηκαν στο άρθρο που από προχθές αποτελεί το κεντρικό σημείο συζήτησης σ’ όλα τα νεοδημοκρατικά στέκια και στην Αθήνα, αλλά και στην Άρτα… Τι είπες, δεν ανήκεις σε καμία, αλλά ξέρεις κάποιους που μπορεί να ανήκουν και μπορείς να μου τους πεις. Περιμένω με αγωνία για να τους καταγράψω στο επόμενο φύλλο.

Για όσους δεν είναι υποψιασμένοι, ο Φαήλος κατέταξε στις εξής κατηγορίες τα στελέχη της ΝΔ. Ντιντήδες, κομψευόμενοι, βαψομαλιάδες και αδερφές.

*****

Για τη νίκη είναι πολλοί οι πατεράδες. Για την ήττα ένας. Εν προκειμένω ο μεγάλος χαμένος της Άρτας, απολαμβάνει μιας ιδιότυπης μοναξιάς και τον πλαισιώνουν νέοι φίλοι, για τους οποίους οι παλιοί λένε ότι δεν γνωρίζουν καλά γι’ αυτό και κάνουν παρέα. Απ’ την άλλη πλευρά στενοί (πρώην) συνεργάτες όταν τον συναντήσουν τυχαία –μην πιστεύετε σε ραντεβού και άλλα τέτοια- του ζητούν να παραιτηθεί απ’ την ηγεσία του συνδυασμού και να αφήσει τους εκλεγμένους να δουν τι θα κάνουν και πως θα σχεδιάσουν την αντιπολίτευση.

Αυτός δείχνει να εκνευρίζεται και να αντιδράει έντονα, όταν ακούει κάποια τέτοια πρόταση, αλλά αυτοί που τον γνωρίζουν, λένε ότι τα νεύρα και οι εντάσεις είναι για το θεαθήναι. Δεν έχει τι άλλο να κάνει, λένε και υποστηρίζουν πως μόνος του, χωρίς έναν έστω συνεργάτη, δεν τον παίρνει και πολύ η Άρτα. Το πολύ και το λίγο, μας είπε κάποιος εξ αυτών «θα μας κουνήσει μαντήλι».

*****

Δεν έγινε τίποτα γνωστό σε σχέση με τους αντιδημάρχους που θα ορίσει ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Ο ίδιος επεξεργάζεται το σχήμα το οποίο θα χρησιμοποιήσει το πρώτο διάστημα ώστε να έχει και την δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών, για να προχωρήσει το έργο που έχει δεσμευτεί με γοργούς ρυθμούς. Βεβαίως καθημερινά, ο καθένας μπορεί και λέει ονόματα, για να κάνει τον εξυπνάκια στην πλατεία, αλλά αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τις επιλογές που θα κάνει ο νέος δήμαρχος, ο οποίος αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα, ίσως και σχολαστικότητα όλα τα ζητήματα. Και καλά κάνει, δικές του είναι οι επιλογές αυτός θα κριθεί γι’ αυτές και όχι ο κάθε εξυπνάκιας, που θέλει να έχει λόγο για να δείχνει ότι μετράει η άποψή του.

Εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι ο δικηγόρος Θωμάς Τσιρογιάννης.

*****

Πάει κι αυτή η χρονιά. Το νέο χρόνο τώρα θα έχουμε πολλά να πούμε, μιας και θα έχουν μεσολαβήσει δημαιρεσίες, θα έχουμε δράσεις και αντιδράσεις, δηλώσεις και αντιδηλώσεις και πολλά άλλα. Το μόνο που θέλουμε να ευχηθούμε είναι να μην είναι τουλάχιστον χειρότερο απ’ το 2010 το 2011. Αυτό θα είναι επιτυχία. Καλή χρονιά.

*****

Ένα πολύ καλό μήνυμα, μεταξύ των πολλών που έλαβα στο κινητό μου, τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Αναφέρει: «Η Γέννηση φέτος ματαιώνεται. Ο Ιωσήφ πρέπει να πληρώσει περαίωση, η Φάτνη να τακτοποιηθεί ως ημιυπαίθριος, η Παναγία δεν παίρνει επίδομα τοκετού, οι άγγελοι δεν πετάνε λόγω απεργίας, οι τρεις μάγοι φοβούνται ότι θα απελαθούν ως λαθρομετανάστες και τα βόδια-καλοριφέρ περιμένουν να διευκρινίσει η Μπιρμπίλη τι θα γίνει με τα φωτοβολταϊκά. Χρόνια Πολλά».

Ούτε ασύρματο ιντερνετ

Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ, του καλού φίλου Στέλιου Κούλογλου, στην εκπομπή «ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» αφορούσε τον ψηφιακό Δήμο Τρικάλων και την δουλειά που έγινε εκεί, για να είναι σήμερα ο εν λόγω Δήμος ένας απ’ τους είκοσι Δήμους της Ευρώπης, που έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που οι υπηρεσίες τους λύνουν καθημερινά προβλήματα. Το ασύρματο ιντερνέτ, ούτε λόγος. Σε κάθε σημείο της πόλης, δώρο θα λέγαμε στους νέους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση από παντού. Υπηρεσίες στην υγεία, πρωτοποριακές, σε συνεργασία και με το Νοσοκομείο και τους γιατρούς της πόλης. Ξεναγός της πόλης, πληρέστατος και εύχρηστος.
Τα έβλεπα όλα αυτά και θυμήθηκα το ψηφιακό πρόγραμμα που έτρεχε για τον Δήμο Αρταίων, ο επί οχταετία γενικός γραμματέας (αλήθεια, δεν πρέπει να κριθεί κάποτε αν η παραμονή του στην θέση αυτή ήταν νόμιμη) και μιλούσε για έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρών και πάλι άλλων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ούτω καθεξής. Πάπαλα! Δεν υπάρχει τίποτα στο Δήμο Αρταίων. Και ας τα αναζητήσουν αυτοί που θα αναλάβουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Ούτε ασύρματο ιντερνετ στο κέντρο της πόλης.
Ο γραμματέας βέβαια, έχει από καιρό φύγει, να αναζητήσει την τύχη του αλλού, χωρίς να τον ξεπροβοδίσει ο αγαπητός απερχόμενος δήμαρχος, αλλά το συγκεκριμένο έργο πρέπει να ελεγχθεί. Και να ελεγχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.
Όχι γιατί πολλά έλεγε, ο χορός των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκαλούσε και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: