Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τώρα δεν πάει άλλο, αλλά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Τα τελευταία περιστατικά με τους Αφγανούς και Πακιστανούς οικονομικούς μετανάστες, έχουν αναγκάσει τους πάντες να λένε ότι «δεν πάει άλλο η κατάσταση που δημιουργήθηκε», αφού και οι ίδιοι διαπιστώνουν τον κίνδυνο και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους καθημερινά.
Απ’ το πουθενά μπορεί να δημιουργηθεί το χειρότερο και κανένας πλέον στην Άρτα, δεν γνωρίζει από πού να φυλαχτεί.
Υπάρχει η εξήγηση για την έξαρση της εγκληματικότητας απ’ την πλευρά των Αφγανών και Πακιστανών οικονομικών μεταναστών. Όσοι προέβησαν σε ανάλογες πράξεις δεν τιμωρήθηκαν. Βρέθηκαν και με κάποια χρήματα στην κατοχή τους ή εξασφάλισαν την δυνατότητα να έχουν χρήματα για να ζουν χωρίς να αναζητούν το μεροκάματο και ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ. Είτε γιατί δεν συνελήφθησαν, είτε και αν συνελήφθησαν, δεν υπήρχε τρόπος ουσιαστικής τιμωρίας, μιας και η απέλαση γι’ αυτούς είναι απαγορευμένη.
Απ’ την πλευρά της Αστυνομία, για να λέμε αλήθειες, κινείται στην αντιμετώπιση των δεκάδων περιστατικών που δημιουργούνται καθημερινά, αλλά το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο είναι αναγκασμένη να κινηθεί, δεν της επιτρέπει και ουσιαστικές παρεμβάσεις και φυσικά ούτε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας, ούτε οι συνεργάτες του μπορούν να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο και να κάνουν το κάτι παραπάνω.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον η κοινωνία, που είναι η μοναδική που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και την έξαρσή του, δεν βρίσκεται στο «πάρα πέντε», αλλά στο «και πέντε», που σημαίνει ότι οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες, γιατί των προβλημάτων που δημιουργούν οι οικονομικοί μετανάστες ακολουθούν και άλλα στο εσωτερικό της χώρας μας, που κάνουν και στην Άρτα, την εμφάνισή τους.
Από πλευράς κοινωνίας υπάρχει μόνο μια αισιόδοξη αντίδραση. Ότι έστειλε εκεί που τους άξιζε, όσους έξι χρόνια τώρα καλούνταν καθημερινά, να κάνουν έστω την πιο απλή παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των κοινωνικών φορέων το πρόβλημα φούντωσε και φτάσαμε σήμερα να μιλούμε για αξεπέραστες καταστάσεις, οι οποίες πολλούς σκεπτόμενους συμπολίτες μας, τους κάνουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Οι νέοι εκπρόσωποι της περιοχής μας, της κοινωνίας, οι νέοι δήμαρχοι, ο νέος περιφερειάρχης, ο νέος αντιπεριφερειάρχης, οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους. Να συζητήσουν με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και πρώτα απ’ όλα την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, που επιζητεί την συνεργασία, για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, γιατί τώρα να αντιμετωπιστούν επαρκώς δεν υπάρχει περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: