Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ήπειρος και Ιόνιο είναι η πρώτη προτεραιότητα

Αισιόδοξος για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραϊτης

Σε ένα με ενάμιση χρόνο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την ανάθεση διεξαγωγής ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, Ήπειρο αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, τονίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Υποστηρίζει ότι υπάρχουν θετικές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και το σενάριο δείχνει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια είναι δυνατόν να καλύπτουμε το 1/3 με 1/5 των αναγκών μας σε ενέργεια. Υπογραμμίζει, δε, τη σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, συνολικής αξίας 38 δισ. ευρώ, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να καλύπτουν το 1/5-1/3 των ενεργειακών αναγκών μας τα επόμενα 30 χρόνια.
Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα ότι οι περιοχές όπου έχουν ανακαλυφθεί υδρογονάνθρακες είναι ο κόλπος της Καβάλας, η περιοχή της Επανομής, η θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου, άλλες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, ΒΔ Πελοπόννησος, Ήπειρος), σε μεγάλα βάθη θάλασσας στο Λιβυκό Πέλαγος, κ.ά.
Η επιλογή των περιοχών που περιλαμβάνονται σε διεθνή διαγωνισμό υπακούει σε συγκεκριμένα, αυστηρά, τεχνικά και εμπορικά κριτήρια για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να διατηρήσει με συνέπεια τη χώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. Από τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί, θεωρώ ότι το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: