Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Με τη βράβευση του πιο επιφανούς σύγχρονου Ηπειρώτη δημιουργού, του Θόδωρου Παπαγιάννη, γλύπτη, ομότιμου καθηγητή Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), άνοιξε ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων «Δράσεις Πολιτισμού», που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ)σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Χειμαρρώδης λόγος, φιλικά πρόσωπα, πλατιά χαμόγελα και
θερμά χειροκροτήματα πλημμύρισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής, στη Αθήνα, τη στιγμή κατά την οποία κατασυγκινημένος ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρελάμβανε από τον πρόεδρο της ΠΣΕ κ. Κώστα Αλεξίου την τιμητική πλακέτα, στον οποίο απενεμήθη εις αναγνώριση όχι μόνο του πλούσιου έργου και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τέχνη και την Ήπειρο, αλλά και για την αξιοθαύμαστη πατριδολατρία του.
Πατριδολατρία την οποία απέδειξε και ανέδειξε με την ίδρυση στη γενέτειρά του, Ελληνικό Ιωαννίνων, του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ένα μουσείο-σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται αποκλειστικά έργα του καλλιτέχνη. Έργα που πηγάζουν από τους ανθρώπους του τόπου του, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές του, τις τέχνες, το εμπόριο, τα ζωντανά και τα πετούμενα, τις ασχολίες, τους πόνους, τους καημούς και τις προσδοκίες των υπερήφανων συμπατριωτών του, τους Ηπειρώτες, όλους τους ταπεινούς και αφανείς.
Ένα μουσείο-κόσμημα των ηπειρώτικων καταβολών, ένα σχολείο μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρωτίστως, μαθητών και επισκεπτών απ΄όλη τη χώρα αλλά και την αλλοδαπή που καταφθάνουν για να θαυμάσουν τις υπέροχες πρωτότυπες δημιουργίες που εκτίθενται. Εκθέματα πλούσια σε περιεχόμενο και εντυπωσιακή τεχνοτροπία με έκδηλη την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του δημιουργού για τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν και τον πλούτισαν με δημιουργικά ερεθίσματα. Και του έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει το μεγάλο ηπειρώτικο καημό με τον οποίο είναι διαποτισμένος για την πατρώα γη και την ιερή σχέση που διατηρεί μ΄ αυτήν. Και τιμώντας την της επέστρεψε όλον τον πλούτο που αποκόμισε από τον τόπο και τους ανθρώπους του, κοσμώντας την με πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και βραβευμένα έργα τα οποία στολίζουν το μουσείο.
Αυτόν το μάστορα, τον πρωτομάστορα που ανέδειξε την αφάνταστη γοητεία της λαϊκής τέχνης τίμησε η Πανηπειρωτική και οι παρευρεθέντες στη βράβευσή του Ηπειρώτες, ομότεχνοί του, συνάδελφοι, λάτρεις των εικαστικών τεχνών.
Επί της υποδοχής ο γενικός γραμματέας της ΠΣΕ κ. Ιπποκράτης Κατσένης καλωσόρισε τους παριστάμενους και προλόγισε την εκδήλωση και τον τιμηθέντα. Το εγκώμιο του κ. Παπαγιάννη έπλεξε, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο βιογραφικό του, ο οικοδεσπότης πρόεδρος κ. Κώστας Αλεξίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως το λαμπρότερο αστέρι της σύγχρονης δημιουργίας.
Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, μετέφερε χαιρετιστήριο μήνυμα του πρυτάνεως κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους στόχους του δεύτερου κύκλου ανάδειξης των σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργών και βεβαίως στο πρόσωπο της ημέρας, τον κ. Παπαγιάννη. Λέγοντας πως το έργο του προκαλεί συγκίνηση και πως μέσα σ΄αυτό έχει καταγραφεί όλη η αγωνία και η χειρονομία του δημιουργού να συνομιλεί και να επικοινωνεί η λαϊκή τέχνη με την πολιτιστική εμπειρία. Και πως τα έργα του στα Γιάννινα και όπου αλλού φιλοτέχνησε θυμίζουν πατριδογνωσία.
Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίνας Λαμπρκη, καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης η οποία «ζωγράφισε» το πορτρέτο του ανθρώπου και συναδέλφου Παπαγιάννη, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα, το ήθος, την παλικαριά και την παρρησία τον οποίο διακρίνουν. Για το έργο του κατέθεσε πως η τέχνη του πηγάζει από τα χώματα, τα βουνά και τις πέτρες, υλικά της φύσης με τα οποία είναι άριστα εξοικειωμένος. Για να καταλήξει λέγοντας πως ο καταξιωμένος συνάδελφός της με τα πρωτοποριακά έργα του ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης.
Ο κ. Θάνος Χρήστου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ίδρυση του οποίου οφείλεται στον καθηγητή, γλύπτη και ζωγράφο κ. Θ. Παπαγιάννη και τιμητικά φέρει το όνομά του, μίλησε για τον καθηγητή του , επισημαίνοντας ανάμεσα σε πολλά άλλα πως ο τιμώμενος συνταιριάζει όλες τις καταβολές και κατορθώνει να δίνει ένα έργο που διακρίνεται για τη δύναμη και το περιεχόμενό του.
Στη ζωή, τα πρώτα βήματα, τα ερεθίσματα, την τεχνοτροπία, τα έργα, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και κινείται ο δημιουργός, αλλά και στα μικρά μυστικά του, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης.
Ο διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης έκανε διεισδυτική ανάλυση και κριτική παρουσίαση στα γραπτά κείμενα και σημειώματα του Παπαγιάννη. Λέγοντας πως μέσα απ΄αυτά καθρεφτίζονται οι ιδέες και οι σκέψεις του, οι οποίες μετουσιώνονται σε αγάπη και καημό για τους ταπεινούς και αφανείς και σε αριστουργήματα της τέχνης, όνειρο και νόημα ζωής που καθοδηγούν το μάστορα και πρωτομάστορα να βρει την περπατησιά του για το μέλλον.
Την προσωπικότητα και το έργο του καλλιτέχνη ταυτοποίησε με συγκροτημένο, όπως πάντα, λόγο , ευρυμάθεια, ρητορική δεινότητα, ευγλωττία και γλαφυρότητα ο φίλος και συμπατριώτης του τιμώμενου κ. Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέσα από 10+6 ενότητες περιέγραψε όλα όσα πηγάζουν μέσα από τις δημιουργικές συνθέσεις του γλύπτη. Για το δέσιμο του έργου με το χώρο, για την επικοινωνία του με τα υλικά, τη φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τον όγκο και τη μορφή τους. Ολοκληρώνοντας είπε πως ο τιμώμενος πλάθει σαν να διαβάζει από την αρχή την ιστορία του κόσμου.
Τον τελευταίο λόγο, λιτό και σεμνό είχε ο καταξιωμένος καθηγητής, ο οποίος κατασυγκινημένος ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν τον ίδιο και το έργο του.
Αγαπητέ κ. Παπαγιάννη όλοι οι Ηπειρώτες, και όχι μόνο, είμαστε υπερήφανοι για σένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: