Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΞΕΝΙΑ: Η τελευταία ευκαιρία


Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Αυτό που συνέβη στην Άρτα, με το θέμα του Ξενία, ξεπερνά κάθε φαντασία και δείχνει τι καταστροφή μπορεί να επιφέρουν, λάθος επιλογές Δημοτικών αρχόντων, αλλά και υπόγειες κομματικές κόντρες, εις βάρος της πόλης.
Ήταν στο 1994, όταν ο ΕΟΤ έκανε διαγωνισμό για να νοικιάσει το Ξενία σε ιδιώτη. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Αρτινός μηχανικός Άρης Τζουμάκας. Όμως ο τότε Δήμαρχος κ. Βάγιας ήθελε το Ξενία για Δημαρχείο ή καζίνο!
Έβαλε λοιπόν δύο σκουπιδιάρικα στην είσοδο του Βυζαντινού κάστρου, ώστε να εμποδίσει τον νικητή του διαγωνισμού να εκτελέσει εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου.
Έτσι το Ξενία παρέμενε κλειστό και δεν λειτουσγούσε, παρότι για 40 χρόνια αποτέλεσε το κέντρο της κοινωνικής ζωής στην Άρτα αλλά και τον πιο γαλήνιο προορισμό. Παράλληλα ο κύριος Βάγιας πίεζε, ώστε να παραχωρηθεί το Ξενία στον Δήμο Αρταίων. Έτσι το 1997 ήρθε στην Άρτα η τότε Υπουργός κ. Βάσω Παπανδρέου και ανακοίνωσε ότι το Ξενία παραχωρείται στον Δήμο.
Όμως ο Δήμαρχος κ. Βάγιας ήταν της άλλης παράταξης και κάποιοι καλοθελητές πίεσαν την Υπουργό να πάρει πίσω την απόφασή της. Το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα, οπότε βρήκε έτοιμο έδαφος, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να αρπάξει μέσα από τα χέρια των Αρτινών το Ξενία για να το κάνει τι παρακαλώ; Κ.Ε.Κ. συντηρητών, δηλαδή Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Πέρα από το φαιδρό του πράγματος, ότι μια Βυζαντινή Εφορεία έπαιρνε ένα μοντέρνο κτήριο του 1960, πολλά ερωτηματικά γέννησε και η συνέχεια. Αφού έβαλαν δύο ψευτοχάρμποτ, ως δήθεν χωρίσματα αιθουσών, τα Κ.Ε.Κ. ουδέποτε λειτούργησαν. Έτσι η 8η Εφορεία Ιωαννίνων πήρε τα χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση και τι κατάφερε; Να καταστρέψει το Ξενία φυσικά (!!!)
Πέρασαν άλλα πέντε χρόνια και όταν ήταν φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη έχανε τις εκλογές, έστειλαν εδώ την γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη να υπογράψει σύμβαση παραχώρησης του Ξενία στον Δήμο Αρταίων με τον Δήμαρχο κ. Οικονομίδη.
Ενώ η προγραμματική σύμβαση ήταν εντελώς προνομιακή για τον Δήμο μιας και προέβλεπε 3 εκατ. ευρώ για το Ξενία στην δεκαετία, η Αρτινή αντιπολίτευση την καταψήφισε μιλώντας για καθρεφτάκια των ΜΑΟ- ΜΑΟ! Ήρθε λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και η προγραμματική σύμβαση πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Έτσι από το 2004 το Ξενία καταρρέει αβοήθητο μέρα με τη μέρα.
Παράλληλα παρουσιάζει έντονα προβλήματα στατικότητας και η 18η Βυζαντινή Εφορεία Άρτας πια θέλει να το γκρεμίσει. Η προσπάθεια που έγινε πέρυσι στο Κ.Α.Σ. να κηρυχτει διατηρητέο μνημείο, υπονομεύτηκε από τους αρχαιολόγους.
Και τώρα τι κάνουμε; Ας δούμε την πραγματικότητα και ας κινηθούμε μεθοδικά και με πρόγραμμα. Το Ξενία ανήκει στα Ε.Τ.Α. (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) τα οποία έχουν παραχωρήσει τη χρήση στην Βυζαντινή Εφορεία. Η Βυυζαντινή Εφορεία όμως δεν έχει χρήματα να πληρώσει, ούτε έναν συμβασιούχο φύλακα, να κρατάει ανοιχτό το Κάστρο, τι να κάνει στο Ξενία;
Άρα πρέπει τάχιστα το Ξενία να απεμπλακεί από την Αρχαιολογία και να επιστρέψει στον φυσικό του ιδιοκτήτη που είναι τα Ε.Τ.Α. Τα Ε.Τ.Α. ετοιμάζονται να δημοπρατήσουν όλα τα Ξενία για ξενοδοχεία. Εδώ είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ξενία Άρτας. Να μπει στη ρύθμιση για δημοπράτηση μαζί με τα υπόλοιπα Ξενία.
Μόνο έτσι θα σωθεί. Ας δώσουμε και μερικές απαντήσεις για διάφορους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν στην πόλη συνήθως από άσχετους.
“Το Ξενία δεν μπορεί να δημοπρατηθεί γιατί είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο”. Εκτός του ότι λειτουργούσε για 40 χρόνια, εγώ θα ρωτήσω. Σχολές Κ.Ε.Κ. επιτρέπονται και δεν επιτρέπεται ξενοδοχείο; Άλλωστε μέσα στα κάστρα των Ιωαννίνων και της Ρόδου υπάρχουν ολόκληρες πολιτείες.
“Το Ξενία να γίνει πολιτιστικό κέντρο”. Το Ξενία για να ξαναγίνει πάλι λειτουργικό κτήριο χρειάζεται 6 με 7 εκατ. ευρώ. Έχει τόσα χρήματα ο Δήμος Αρταίων; Κι αν γίνει ποιος θα το συντηρεί; Ξέρετε τι έξοδα λειτουργίας θα έχει ένα τέτοιο κτήριο;
Το Ξενία Άρτας είναι έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα του Ε.Μ.Π. κ. Διονύση Ζήβα και περιλαμβάνεται στη λίστα του Υπουργείου Ποιλιτισμού με τα 41 Ξενία που αξίζει να διατηρηθούν. Αφήστε τους μύθους και κοιτάξτε την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: