Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απαγωγές, ναρκωτικά, κλοπές με χρήση βίας….


Τα γεγονότα που φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι στην Άρτα, την περασμένη εβδομάδα και κάποια παλιότερα περιστατικά

Την περασμένη Πέμπτη, δυό ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλη η αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, ασχολούνταν με τα… καμώματα των οικονομικών μεταναστών. Αυτά δηλαδή που αλλάζουν και τους χαρακτηρισμούς, που είχαν αποδοθεί. Εκεί που κάναμε λόγο για μικροεγκληματικότητα, τώρα θα μιλούμε για εγκληματικότητα, η οποία καθημερινά θα γίνεται και περισσότερο επικίνδυνη.
Γύρω στις 10 το βράδυ, της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου, αφγανός μετανάστης την είχε στημένη δίπλα απ’ την Παρηγορήτισσα κι εκεί που περνούσε αμέριμνη νεαρή κοπέλα καταγόμενη απ’ την Άρτα, της πήρε με την χρήση βίας το πορτοφόλι και το κινητό τηλέφωνο. Έφυγε νομίζοντας ότι δεν θα συμβεί τίποτα, αλλά ευτυχώς οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ βρέθηκαν δίπλα του και τον συνέλαβαν, για να ομολογήσει την πράξη του. Κρατείται ακόμη, αλλά που θα οδηγήσει αυτή η κράτηση κανένας δεν γνωρίζει.
Το πρωί της ίδιας ημέρας συνέβη, κάτι απίστευτο. Τρεις αφγανοί μετανάστες, απήγαγαν δυό πακιστανούς και τους κρατούσαν σε τοποθεσία της Άρτας, με σκοπό να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στο Πακιστάν, να δώσουν χρήματα σε δικούς τους ανθρώπους εκεί, για να τους αφήσουν ελεύθερους. Περίεργο το περιστατικό αυτό δείχνει ότι και οι μεταξύ τους διαφορές μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την περιοχή και για όποιους βρεθούν μπροστά στις δικές τους κόντρες και αντιπαραθέσεις. Οι απαγωγείς συνελήφθησαν και οι απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα και πόσες άλλες εσωτερικές αντιπαραθέσεις μπορεί να υπάρξουν, οι οποίες μπορεί να μετατρέψουν την Άρτα, σε θέατρο αναμετρήσεων των οικονομικών μεταναστών, εικόνες δηλαδή που έχουμε δει να συμβαίνουν στην Αθήνα και να καταστρέφουν το κέντρο της.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και παλιότερα έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά μεταξύ τους, μόνο που δεν έγιναν γνωστά και δεν παρενέβη η Αστυνομία.
Την ίδια ημέρα το πρωί, άλλος οικονομικός μετανάστης συνελήφθη να έχει στην κατοχή τους περί τα 700 γραμμάρια χασίς, με σκοπό να τα προωθήσει και σε ομοεθνείς του, αλλά και σε αρτινούς χρήστες. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος μετανάστης, έκανε καιρό αυτή την δουλειά και είχε κάνει διακίνηση ναρκωτικών σε πολλά σημεία της Άρτας.
Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια της σύλληψης άλλου οικονομικού μετανάστη, ο οποίος κουβαλούσε μαζί του κουτιά από σπίρτα, τάχα για να τα πουλήσει, αλλά το περιεχόμενο των κουτιών δεν ήταν σπίρτα. Ήταν χασίς. Αποδεικνύονται και ευρηματικοί οι αφγανοί και οι πακιστανοί.
Πριν μερικούς μήνες είχαμε καταγράψει περιστατικό, που ούτε κι αυτό είχε συγκινήσει τους εκπροσώπους μας. Ομάδα πακιστανών βρισκόταν κάπου κοντά στην οδό Μελισσουργών. Τα παιδιά έπαιζαν μπάλα, κάτι είπαν οι πακιστανοί, κάτι είπαν τα παιδιά και ξαφνικά, επιτέθηκαν σε ένα εξ αυτών, για να το κατασπαράξουν. Το παιδί χρειάστηκε να περάσει μια μέρα στην εντατική, για να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ τον άγριο ξυλοδαρμό. Τότε οι δράστες είχαν γίνει άφαντοι. Όχι ότι έφυγαν από την Άρτα, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν σε άλλες περιοχές της πόλης και φυσικά ποτές κανένας δεν τους αναγνώρισε.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και τα πολλά άλλα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει η Αστυνομία. Χρειάζεται να φανταστούμε πόσα περιστατικά έχουν συμβεί και κανένας δεν τα έμαθε και πόσα ακόμη μπορεί να συμβούν χωρίς κανένας να τα πάρει είδηση, αλλά το κακό να έχει γίνει.

Όλες οι συνοικίες σε κίνδυνο

Μια βόλτα στην περιοχή του τριγώνου, μπορεί να δείξει και στον πιο ανυποψίαστο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την μετακίνηση των οικονομικών μεταναστών στις συνοικίες της πόλης. Σ’ όποιο στενό κι αν βρεθείς, εκεί που δεν το περιμένεις θα… πεταχτεί μπροστά σου οικονομικός μετανάστης, ο οποίος μπορεί να είναι και καλώς προθέσεων, αλλά μπορεί και να κρύβει μέσα του τον εν δυνάμει ληστή, που θα θέλει να αφαιρέσει το πορτοφόλι ή ότι άλλο έχει ο ανυποψίαστος διαβάτης.
Εκεί κυκλοφορούν και πολλά παιδιά, οπότε τα πράγματα καθίστανται πιο ανησυχητικά, γι’ αυτό και οι άνθρωποι της Αστυνομίας λένε, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και απ΄ τους γονείς, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούν τα πράγματα όπως πριν.
Το ίδιο και στην Βαλαώρα. Πολλοί εκεί έχουν νοικιάσει σπίτια και άλλοι περιφέρονται από δω κι από κει. Εκεί έχουν συμβεί πολλά περιστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καταγραφεί. Ένα εξ αυτών καταγράφεται στα περιστατικά παραπάνω.
Καλά για την περιοχή της Γέφυρας δεν το συζητούμε. Μάλλον οι προηγούμενες αναφορές μας, για το τι συμβαίνει δίπλα στο ιστορικό γεφύρι ήταν ήπιες. Τα πράγματα έχουν αγριέψει κι εκεί και τα περιστατικά με πρωταγωνιστές αφγανούς και πακιστανούς είναι καθημερινά.
Μεγάλος κίνδυνος είναι ο δρόμος Άρτας - Χαλκιάδων και Άρτας - Κωστακιών. Για άλλο λόγο όμως. Εκεί οι μετανάστες κινούνται τρεις – τρεις και πιάνουν την άκρη του οδοστρώματος. Αν είναι νύχτα, καθώς φορούν πάντα μαύρα ρούχα είναι αδύνατο να τους δεις και το ενδεχόμενο ατυχήματος είναι υπαρκτό. Χρειάζεται προσοχή, για να μην μπλέξει κανένας σε περιπέτειες χωρίς να φταίει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: