Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Προσπαθεί για τον τόπο με πάθος

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Για τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκο, που έλκει την καταγωγή του απ’ τα Τζουμέρκα και μεγάλωσε στην Φιλιππιάδα, έχουμε ξαναγράψει. Είναι πρωτοπόρος στην μελέτη της προοπτικής των ορεινών περιοχών και αυτό είναι το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών που κάνουν οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, πολλά χρόνια τώρα. Ο ίδιος έχει τεράστια εμπειρία και άπειρα στοιχεία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως αυτή του νομού Άρτας και δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης ή όποιους άλλους φορείς, προκειμένου η γνώση του, η εμπειρία του και η διάθεσή του για προσφορά στον γενέθλιο τόπο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, είναι σημαντικά και δείχνουν πως σήμερα ενεργές δυνάμεις του πληθυσμού αποφασίζουν να συνεχίσουν την ζωή τους σε ορεινές περιοχές, με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές, άποψη η οποία μπορεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση δράσης για τους νέους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, κυρίως τους δημάρχους, που ΤΩΡΑ είναι η ώρα να ασχοληθούν με τα μεγάλα και σοβαρά και όχι με την ψυχοφθόρο διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, από μόνα τους αποτελούν πρόκληση για όλους τους νέους δημάρχους του νομού Άρτας, μιας και στα όρια όλων των Δήμων υπάρχουν ημιορεινές και ορεινές περιοχές, οι οποίες εναγωνίως αναζητούν προοπτικές ανάπτυξης, προκειμένου κι αυτές να δεχτούν την ευεργετική διάθεση νέων ανθρώπων να μείνουν σε ορεινά και ημιορεινά χωριά κι εκεί να δημιουργήσουν, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσουν την αφετηρία ανάπτυξής τους.
Και είναι ίσως η πρώτη φορά που για την αυτοδιοίκηση παρουσιάζεται μια αισιόδοξη έρευνα για την ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, η οποία δεν βασίζεται σε αόριστες εξαγγελίες κυβερνητικών ά άλλων παραγόντων, αλλά στην ίδια την απόφαση των νέων να κάνουν την κίνηση της υπέρβασης.
Ποιος απ’ τους νέους δημάρχους του Δήμου μας, θα εντρυφήσει στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και θα την κάνει ευκαιρία και αφετηρία ανάπτυξης για το Δήμο του;
Απ’ όσα εμείς γνωρίζουμε, η διάθεση του καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, για συνεργασία υπάρχει. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν υπάρχει και η διάθεση των δημάρχων να ασχοληθούν με τα μεγάλα και τα σοβαρά και όχι αυτά που καθημερινά φθείρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: