Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ολυμπιακός Άρτας –Αθλητική Ιστορία-1950-1960

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

«Το 1942, στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, οι παίκτες της Δυναμό Κιέβου τόλμησαν να κερδίσουν την ομάδα του Χίτλερ. Καθώς είχαν προειδοποιηθεί ότι αν νικούσαν θα εκτελούνταν αμέσως., ξεκίνησαν αποφασισμένοι να χάσουν. Δεν ήταν δύσκολο : φοβόντουσαν και πεινούσαν. Στο τέλος, όμως, νίκησε η ανάγκη για αξιοπρέπεια. Μόλις τελείωσε ο αγώνας, μεταφέρθηκαν στην άκρη μιας πλαγιάς και τουφεκίστηκαν, φορώντας ακόμη τις φανέλες της ομάδας τους…..»

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Το βιβλίο αυτό είναι μια ευχάριστη περιήγηση στο μαγικό κόσμο του Αρτινού ποδοσφαίρου. Είναι για όσους αγαπούν και το ποδόσφαιρο και τα βιβλία. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο. Ο γνωστός τραπεζικός - αθλητικογράφος Κώστας Μπανιάς «σερφάρει» στην ιστορία του Ολυμπιακού Άρτας. Είναι αναμνήσεις της χρυσής εποχής της δεκαετίας του 50 και του 60, με τον Ολυμπιακό Άρτας , τον Αετό Άρτας και τον Παναμβρακικό. Οι αναμνήσεις ξανάρχονται στο μυαλό μας. Το στάδιο της Άρτας γεμάτο σώματα και φωνές, τα συνθήματα και τα επιφωνήματα ,να αναδύονται από τη μια άκρη του πλήθους ως την άλλη ….
Η μπάλα είναι η στρογγυλή θεά. Η μπάλα είναι το κοινό όπλο δύο ομάδων μιας ποδοσφαιρικής μάχης. Έχουν περάσει αιώνες από τότε που ήταν φτιαγμένη από την ουροδόχο κύστη ενός χοίρου και που τη φούσκωναν με το στόμα….
Δεν υπάρχει θρησκεία η οποία να μην μπορεί να επικαλεσθεί κάποιο θαύμα. Και το ποδόσφαιρο έχει τα δικά του. Θαύματα μεταφορικά, απίστευτα γκολ. Φάσεις που τις έφτιαξαν θεοί. Τα γήπεδα κάθε Κυριακή μετατρέπονται σε ναούς όπου οι οπαδοί «λατρεύουν» μικρούς θεούς… Η μάγισσα μπάλα πιάνει στα δίχτυα της τα όλα τα παιδιά και δεν τα αφήνει ποτέ να μεγαλώσουν, τα σκλαβώνει για πάντα και τα κάνει να νομίζουν πως ο κόσμος γεννήθηκε στρογγυλός για να μοιάζει στην μπάλα τη…. θεά, που πάντοτε ασπρόμαυρη θα παραμείνει στις καρδιές των παλαιών, εκεί που λες χτυπάει η καρδιά του κόσμου κι ας λένε πώς πάλλεται στις Βρυξέλλες, στη Γουώλ Στριτ και στο Δ.Ν.Τ…..
Η μνήμη δίνει στο ποδόσφαιρο τα μυθικά του χαρακτηριστικά. Η μνήμη των φάσεων και των γκολ που κράτησαν στην πραγματικότητα μερικά δευτερόλεπτα, όμως πέρασαν από στόμα σε στόμα και αποτυπώθηκαν στη συλλογική ευαισθησία των Αρτινών φιλάθλων ως τεκμήρια μιας πραγματικότητας που είναι κάτι παραπάνω από την … πραγματική πραγματικότητα της κάθε μέρας που περνάει.
Όσοι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο αρχίζει και τελειώνει με τα σφυρίγματα του διαιτητή κι ότι το παν είναι η δεξιότητα των παικτών και η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσουν, απλώς δεν καταλαβαίνουν τίποτε από ποδόσφαιρο.
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα θέαμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και ως θέαμα μαγεύει τον θεατή από οποιαδήποτε τάξη, κοινωνική ομάδα, επάγγελμα ή μόρφωση κι αν προέρχεται. Το θέαμα περικλείει όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν τον φίλαθλο-οπαδό, τον φανατίζουν, τον συγκινούν, τον θλίβουν και τον κάνουν να ξεδιπλώνει ακόμη και ακραίες πολλές φορές, πτυχές του εαυτού του.
Ο Κώστας Μπανιάς έκανε ένα φωτογραφικό ταξίδι επιστροφής στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Άρτας και τους πρωταγωνιστές της (παράγοντες, ποδοσφαιριστές, αθλητές, προπονητές κ.α.).
Δεν είναι συγγραφή ιστορίας, γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις του.
Είναι όμως μια προσφορά τιμής σε όλους όσοι σαν ποδοσφαιριστές, παράγοντες και φίλαθλοι, πρόσφεραν τότε.
«Ο Ολυμπιακός σαν κατεβαίνει σύσσωμος
να αγωνιστεί , να παλέψει, να νικήσει , να διακριθεί-
στους φιλάθλους να χαρίσει νίκη, δόξα και τιμή.
Έχει τέρμα Γιάννη τον λεβέντη Κολοβό
άμυνα γρανίτη με Πάνο(Ραβανό), Λάμπρο το Γαλήνα…..

……………………….
Ο Γιάννης (Τζαχρήστας) μαζί με τον Γιωργάκη (Παπαποστόλου)
όλους τους τριπλάρουν, τον πανικό σκορπούν
τα δίχτυα του Παπαρούνη τα διατρυπούν….
Ω, ω,ω,ω,ω ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ Ω,ω,ω,ω,ω Μεγάλε και Τρανέ…»

Ο Ολυμπιακός Άρτας των: Ν. Μαστρογιάννη, Μ. Γκιζέλη, Ν. Ζάχο, Χ. Κολιό, Λ. Γαλήνα, Κ. Κουφό, Ν. Παπαγιάννη, Β. Ματσούκα, Π. Ραβανό, Γ. Τζαχρήστα, Χ. Βαίτση, Κ. Παπαγιάννη, Γ. Τράμπα,Θ.Παπαγιάννη, Χ. Κούτσικο, Γ. Κλάρα, Γ. Τσαμπά, Κ. Τζαχρήστα, Θ. Γκορόγια, Γ. Πετανίτη, Γ. Παπαποστόλου, Γ. Κολοβό, Χ. Παπαγιάννη, Κ. Μπουραντά, Α. Πλάκα, Λ. Κωστή, Ε. Νικολάου, Κ. Ρίζο, Β. Μιμηγιάννη κ.α.
Στην προσπάθεια του να παρουσιάσει πληρέστερη εικόνα του Ολυμπιακού Άρτας, συμβουλεύτηκε ο Κώστας Μπανιάς όλο ,σχεδόν, το έντυπο και φωτογραφικό αρχειακό υλικό , που, ευτυχώς, διασώζεται στην πόλη μας και ζήτησε πληροφορίες από παράγοντες και πρωταγωνιστές της αγαπημένης αυτής Αρτινής Ομάδας.
Πολλοί από τους παράγοντες και τους παίκτες του Ολυμπιακού Άρτας έχουν κλείσει το βιολογικό τους κύκλο, ας είναι λοιπόν οι γραμμές αυτές ένα φτωχό πνευματικό μνημόσυνο.
Οι ποδοσφαιριστές στις φωτογραφίες δείχνουν σαν να υπάρχουν σε ένα διαρκές παρόν που σφραγίζει την αιωνιότητα.
Οι φωτογραφίες του Κώστα Μπανιά σε προκαλούν να τις ακουμπήσεις με το δάχτυλο, όπως το πορτρέτο της Μόνα Λίζα. Αυτή η αίσθηση της αμεσότητας και ταυτοχρόνως της ρομαντικής απόστασης είναι που συνιστούν τη γοητεία τους.
Ο Κώστας Μπανιάς έχει το ταλέντο να γράφει για το ποδόσφαιρο και τον τοπικό αθλητισμό διαφορετικά απ’ ό,τι συνηθίζεται.
Ως σχολιαστής και αθλητικογράφος, ως «φιγούρα», καθιερώθηκε στο χώρο.
Ο Κώστας είναι «ζωγράφος». Περιγράφει το ποδόσφαιρο με τρόπο εικαστικό και έτσι κερδίζει πολύ πιο εύκολα τον αναγνώστη και τον τηλεθεατή, ο οποίος θα ήθελε και κάτι άλλο εκτός από τα τετριμμένα «ηρωϊκά» και «καταπελτώδη» που χρησιμοποιούν πολλοί εκ των ημιμαθών της αθλητικογραφίας.
Ο Κώστας Μπανιάς είναι σεμνός, ταπεινός, ικανός, φιλόπονος, παραγωγικός, ευαίσθητος, καλόκαρδος Ανιδιοτελής κομμουνιστής, «γαύρος» μέχρι τα μπούνια.
Ο Κώστας οικοδομεί ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο αρτινό σύμπαν, στηρίζει τους αρτινούς αθλητές και ποδοσφαιριστές , εμψυχώνει τα παιδιά και τους νέους, τους «αγκυρώνει» στην ποδοσφαιρική ζωή, τους δίνει χώρο να ονειρεύονται.
Ο Κώστας μας δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου ιερατικά αφιερωμένο σε ότι έχει επιλέξει ως καθήκον και τη βεβαιότητα ότι όλα μπορεί να είναι εφικτά. Ότι κάνει το κάνει με εντιμότητα, ευθύνη, σκληρή δουλειά και αδιάλειπτη αγάπη.
Κάνει ένα καθημερινό αγώνα και εφαρμόζει στη ζωή αυτά που λέει.
Συμμετέχει στα κοινά, αφιερώνει αρκετό χρόνο στο κόμμα, στους συλλόγους, σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών κ.α., έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποια προσωπική οικονομική ή άλλη ζημιά. Είναι ενεργός πολίτης και διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Προσπαθεί να μας αφυπνίσει από την κατάσταση διανοητικής νάρκης στην οποία μας οδήγησαν οι τοπικοί ταγοί…..
Το βιβλίο - λεύκωμα του Κώστα Μπανιά αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που δεν απευθύνεται μόνο στους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και σε όλη την Αρτινή κοινωνία.
Το βιβλίο αυτό είναι βιβλίο… ενός ημιχρόνου!! Το διαβάζεις, δηλαδή, χωρίς διακοπή. Σε τραβάει, είναι γρήγορο, δημοσιογραφικό.
Καταπληκτική είναι η δουλειά του εκδότη Βασίλη Καραγιάννη.
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, οι μεγαλύτεροι θυμούνται και οι μικρότεροι μαθαίνουν, για εκείνους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Άρτας ,που αφιερώθηκαν με πάθος στο άθλημα που αγάπησαν. Δεν απέκτησαν πλούτη. Άλλωστε, εκείνες τις εποχές το ποδόσφαιρο δεν πρόσφερε μεγάλες οικονομικές απολαβές. Κατέκτησαν όμως μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αθλήματος και της πόλης , στέλνοντας στις νεότερες γενιές ένα ισχυρό μήνυμα: αγαπήστε και αφιερωθείτε με πάθος στο ποδόσφαιρο. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας στους τομείς που θα αφιερωθείτε. Κι αν δεν κερδίσετε μεγάλες υλικές απολαβές , υπάρχει κάτι πολυτιμότερο που θα σας ανταμείψει. Η αναγνώριση της Ιστορίας….
Ο Κώστας Μπανιάς με τα άρθρα του, την αθλητική τηλεοπτική του εκπομπή και τα βιβλία του μας έχει ανοίξει όσα παράθυρα μπορούσε στο όνειρο.
Ευχαριστούμε, Κώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: