Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το αλβανικό κράτος να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Χιμάρα

Συνέντευξη του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φατμίρ Τοτσι

Την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί πολιτικά η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στις 12 Αυγούστου στη Χιμάρα καταγγέλλει σε συνέντευξή του ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φατμίρ Τοτσι, ο οποίος επισκέφτηκε την οικογένεια του θύματος. Επιπλέον σημειώνει ότι οι εντάσεις στη Χιμάρα είναι αποτέλεσμα της «πολιτικής δουλικότητας έναντι της Ελλάδας, από όλες τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την ελπίδα για υποστήριξη στην άνοδο ή στη διατήρηση στην εξουσία».
«Βρίσκονται σε σοκ και περιμένουν την διαλεύκανση της υπόθεσης. Μολονότι το περιστατικό χρησιμοποιήθηκε πολιτικά, και επειδή υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν για προώθηση δυσαρεσκειών των κατοίκων της Χιμάρας κατά του αλβανικού κράτους και για να σπείρουν κλίμα έντασης μεταξύ των κατοίκων της ζώνης αυτής, οι συγγενείς του Αριστοτέλη Γκούμα έχουν καταλάβει πως είναι οι μοναδικά πραγματικά χαμένοι από αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Τοτσι.
Στη συνέντευξή του ασκεί έντονη κριτική στην Αλβανική Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί διαχρονικά την υπόθεση των ομογενών στην περιοχή της Χιμάρας κατηγορώντας για «δουλοπρεπή πολιτική» που στόχο έχει «τη διατήρηση της εξουσίας» και έχει κάνει το Αλβανικό Κράτος «να μοιάζει σαν οικοδόμημα από άμμο».
Σχετικά με τις κατηγορίες για φιλική στάση της Αλβανικής Αντιπολίτευσης προς τους δράστες της δολοφονίας, τονίζει προέρχονται από ανθρώπους που δεν επιθυμούν την ηρεμία και την ομαλή ζωή στην Χιμάρα, κάνοντας λόγο για «αντιαλβανικά στοιχεία που φυσούν διαρκώς προς τη φωτιά των ταραχών και της αποσταθεροποίησης στη Χιμάρα» και σημειώνει ότι στη Χιμάρα γίνεται θόρυβος μόνο όταν «πλησιάζουν οι εκλογές, ή κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης».
«Η αλήθεια είναι πως η Χιμάρα και οι κάτοικοί της έχουν αφεθεί για 20 χρόνια εκτός της προσοχής του κράτους και της κρατικής διαχείρισης για έναν απλό λόγο: της πολιτικής δουλικότητας έναντι της Ελλάδας, από όλες τις κυβερνήσεις, και απλά σε αντάλλαγμα της ελπίδας για υποστήριξη στην άνοδο ή στη διατήρηση στην εξουσία», τονίζει.
Ο Φατμίρ Τότσι υποστηρίζει ότι η Χιμάρα έχει εγκαταλειφθεί από το Αλβανικό κράτος με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να στρέφονται προς την Ελλάδα «για εργασία, θεωρήσεις, άδειες παραμονής, έκδοση ελληνικών ταυτοτήτων, μεσολαβήσεις και πιέσεις στο αλβανικό κράτος για τα δικαιώματά τους, συντάξεις για τους ηλικιωμένους τους, αν και ένα μέρος τους δεν έχουν εργαστεί καμία ημέρα στη γειτονική χώρα».
Καταλήγοντας καλεί το Αλβανικό κράτος να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Χιμάρας, λύνοντας αρχικά «το πρόβλημα των ιδιοκτησιών στην ακτή, να αυξήσει τις επενδύσεις και να βελτιώσει την υποδομή, να αναπτύξει τον πολιτισμό και την παιδεία στην αλβανική γλώσσα αλλά και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: