Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κι’ όμως υπάρχει άρνηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Τώρα της φαντασίας μου είναι;… της πραγματικότητας είναι; Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω. Γεγονός πάντως είναι ότι κάποιοι δειλά στην αρχή, απροκάλυπτα στη συνέχεια ξαναγυρίζουν στα κομματικά μαντριά λες κι εκεί υπάρχει… το μέλι, λες κι εκεί υπάρχει «το δια ταύτα…» Ναι. Εκεί που έβριζαν το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα τους εκφραστές αυτού του συστήματος, νάσου και… πετιόνται από πολιτικόν γραφείον εις πολιτικόν γραφείον, ώστε να πάρουν τις σχετικές ευλογίες και τα ανάλογα «χρίσματα», ως υποψήφιοι δημοτικοί, ή περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ξεκαθάρισα από την αρχή, ότι ίσως όλο αυτό το σκηνικό να είναι της φαντασίας μου και η όλη αυτή η κατάσταση που τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον έχει πέσει στην αντίληψή μας. Ίσως να παίζεται ένα παιγνιδάκι σαν την γάτα με το ποντίκι. Όμως όπως και να έχουν τα πράγματα το γεγονός καταγράφεται δειλά στην αρχή, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα στη συνέχεια. Δηλαδή με λίγα λόγια… πάπαρα, η όλη ιστορία της γενικής απαξίωσης του συστήματος και του γυρίσματος της πλάτης. Οι μηχανισμοί άρχισαν ξανά να δουλεύουν…
Τώρα θα σας γελάσω, αν αυτή η κατάσταση είναι γενικευμένη, ή είναι μεμονωμένη δεν γνωρίζω. Δηλαδή αν οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να ξανακάνουν τον κύκλο… της αμαρτίας και των υποσχέσεων, έχουν και την αποδοχή της ευρύτερης κοινωνίας, η οποία δείχνει να είναι αποστασιοποιημένη μέχρι στιγμής από την όλη βαβούρα… Είναι να γελάει κανείς βλέποντας αυτή την «κυοφορούμενη» επανάκαμψη των «παραγόντων» στο επίκεντρο της καθημερινότητάς μας.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Νομίζουν ότι έχουμε, εμείς το πόπολο, ξεπεράσει το σχετικό σύνδρομο, το ξαναπαίζουν σπουδαίοι λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι να γελάς. Τα ίδια πρόσωπα χρόνια τώρα, με τις ίδιες κινήσεις ψάχνουν τα θύματα για να επιβιώσουν πολιτικά; Οικονομικά; Κοινωνικά;
Ότι και να ψάχνουν ένα είναι σίγουρο ότι οι ημέρες αυτές είναι πονηρές, είναι περίεργες και γενικά είναι μέρες που ένα θυμωμένο, αν όχι αγριεμένο θηρίο, τους βλέπει με μάτια γεμάτα αν όχι με μίσος, τουλάχιστον με παράπονο για την κακομεταχείριση που του επιφύλαξαν όλα αυτά τα χρόνια. Το θηρίο το ταπείνωσαν με την αλαζονεία τους, την ασυνέπειά τους και την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους.
Το ερώτημα είναι αν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα υπάρξει η αντίδραση. Χλωμό το βλέπω σε γενικές γραμμές. Όμως υπάρχει μια πρώτη «καταγεγραμμένη πλέον» αντίδραση. Είναι αυτή που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι της συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων. Αυτή η αντίδραση εκφράζεται ΕΝΤΟΝΑ στην μη συμμετοχή πολιτών σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια. Ως παράδειγμα θα πούμε την ανακοίνωση των 19 μόνο υποψηφίων του συνδυασμού του κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος θα χρειαστεί άλλους 161 για να συμπληρώσει το… σύνομο ψηφοδέλτιό του.
Τα ίδια προβλήματα φανταζόμαστε αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στους διάφορους Δήμους, αλλά και τις Περιφέρειες της Χώρας. Αυτή η γενικευμένη όπως διαπιστώνεται σε πρώτη ανάγνωση άρνηση των πολιτών να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια δείχνει ξεκάθαρα ότι το …παλιό πόπολο «κάτι σκέπτεται». Έτσι εκείνα τα κομματόσκυλα που σήκωσαν πάλι κεφαλάκι και γυροφέρνουν τα υποψήφια θύματά τους, εισπράττουν μια πρώτη εικόνα, μια πραγματικότητα. Ότι δηλαδή το ξαναγύρισμα των κομματικών στα «μαντριά»… δεν έχει όπως παλιά εκείνη την αίγλη του «κυρίαρχου» παράγοντα…!!!

kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: