Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η μαγεία της παλιάς φωτογραφίας...


Το filoiko.blogspot. com ένωσε τους Φιλιππιαδιώτες που γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης

Η αρχή έγινε, με την διάθεση να προβληθεί η ιστορία της Φιλιππιάδας, μέσα από την συγκέντρωση και προβολή των φωτογραφιών μιας άλλης εποχής, τότε που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η συγκέντρωση των φωτογραφιών, έγινε μια ελκυστική υπόθεση πολλών Φιλιππιαδιωτών και το filoiko.blogspot. com, δεν είναι πλέον του διαχειριστή του Μιλτιάδη Ζήκου, αλλά όλων των κατοίκων της περιοχής, που περνούν συντροφιά μ’ αυτό πολλές ώρες και αναπολούν ωραίες στιγμές της άλλης εποχής.
Όμως ο διαχειριστής του blog Μιλτιάδης Ζήκος, δεν έμεινε με την ικανοποίηση της αποδοχής που είχε μέχρι τότε η Φιλιππιάδα. Έκανε, την κατάλληλη στιγμή ένα βήμα πιο μπροστά. Την προσπάθεια που έγινε αποδεκτή την έκανε περισσότερο κοινωνική και την μετέφερε απ’ τον άψυχο υπολογιστή στην κεντρική πλατεία της πόλης και ζήτησε απ’ όλους τους συμπολίτες του, να θυμηθούν την δεκαετία του ’50 μέσα από τις φωτογραφίες που είχε συγκεντρώσει. Έφτιαξε και το σκηνικό ανάλογο και η πλατεία της Φιλιππιάδας, γέμισε τόσο ασφυκτικά, που κανένας δεν περίμενε. Η εκδήλωση ήταν μοναδική και το filoiko.blogspot. com, κάνοντας τον απολογισμό του σημειώνει: «Κατάμεστη ήταν η κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας την Τετάρτη 25 του μηνός για την βραδιά που διοργάνωσε το blog μας με τίτλο ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Αρκετός κόσμος είχε ερθει από νωρίς να πιάσει θέση και οι 300 καρέκλες που τοποθετήσαμε στο κέντρο της πλατείας δεν φτάσαν και παρα πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση». Ήταν έτσι τα πράγματα και ο διαχειριστής του blog, μάλλον λίγα έγραψε. Ωστόσο η αναφορά του έχει την σημασία της.

Τι έγινε


Αξίζει να δούμε την περιγραφή της εκδήλωσης απ’ το ίδιο το blog, που γράφει: «Στην εκδήλωση παραυρέθηκε ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης. Χαιρέτησε στην αρχή η γνωστή συμπατριωτισά μας δημοσιογράφος Κατερίνα Κωλέτση
Εκ μέρους της διοργάνωσης ο διαχειριστής του blog Μιλτιάδης Ζήκος αφου ευχαρίστησε τον κόσμο για την μεγάλη συμμετοχή αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα παρουσία του filoiko στα δρώμενα της Φιλιππιάδας και περισσότερο βέβαια στο θέμα με τις παλιές φωτογραφίες. Ακολούθως ο νεαρός Θέμης Αυγέρης διάβασε τον Tουριστικό Οδηγό 2020 που έχει γράψει ο Βησσαρίωνας Γιωρσπύρος ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κείμενα που έχει φιλοξενήσει το blog. Και περάσαμε μετά στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης Η πλατεία σώπασε, σβήσαν όλα τα μαγαζιά τα φώτα και τον ήχο. Με τα μάτια όλων στραμμένα στην τεράστια οθόνη και την ειδικά επιλεγμένη μουσική ξεκίνησε το όμορφο νοσταλγικό ταξίδι. Ταξιδέψαμε στο παρελθόν μέσα από υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Θυμηθήκαμε, πρόσωπα και γωνιές αυτής της πόλης. Αρκετές και οι εκπλήξεις ανάμεσα στην προβολή των φωτογραφιών όπως -το ηλεκτρόφωνο από το ΧΡΥΣΟ ΠΕΤΑΛΟ που τοποθέτησε στην εξέδρα ο Κώστας Ευαγγέλου (Βετζίνας) -το κοριτσάκι που έριξε το κέρμα στο ηλεκτρόφωνο -ο Βασίλης Κοτσαρίνης και ο Κώστας Νάστος στην ίδια πόζα με το ηλεκτρόφωνο μετά από 45 χρόνια. -ο Στέργιος ο Μάστακας που κατέβηκε από μια παλιά φωτογραφία για να παίξει ζωντανά με το ακορντεόν του όπως και ο Θανάσης Σιαφάκας με την φυσαρμόνικα και ο Μιλτιαδης Ζήκος με την κιθάρα του. Και βέβαια όλοι αναφέρθηκαν στον πρωτότυπο τρόπο που διαλέξαμε με τα μεγαφωνα πάνω στο τρακτέρ το μεσημέρι στους δρόμους της Φιλιππιάδας.Φορτίστηκε από συναίσθημα αρκετά η ατμόσφαιρα ο κόσμος συγκινήθηκε και το εισπράξαμε μετά που μας έσφιγγε το χέρι και μας ευχαριστούσε για αυτό που κάναμε. Η εκδήλωση ξεπέρασε τις δύο ώρες.Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Παναγιώτη Δημητρίου».

Η προσφορά ενώνει…


Που να φανταστείς, πριν μερικές δεκαετίες, ΟΛΗ την Φιλιππιάδα ενωμένη, να παρακολουθεί μια εκδήλωση, η οποία είχε πολλά να θυμίσει, αλλά και να αναδείξει, ως κυρίαρχη στην λειτουργία μιας πόλης, την διάθεση για προσφορά.
Ο καλός φίλος Μιλτιάδης Ζήκος, τα κατάφερε. Πολύ καλά μάλιστα. Εργάστηκε με υπομονή και επιμονή, συγκέντρωσε φωτογραφίες, με ιστορία για την πόλη και οικογενειακή αξία για τους πολίτες και σε μια βραδιά, έφερε τους πάντες στα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όπου η ζωή ήταν εντελώς διαφορετική και οι συνθήκες περίεργες. Ανέδειξε την καλή πλευρά εκείνης της εποχής και έδειξε, με κατανοητό τρόπο, ότι σε μια μικρή πόλη, με απλές, αλλά σημαντικές κινήσεις, μπορείς να ενώσεις και να δημιουργήσεις το διαφορετικό, να οδηγήσεις τον πολίτη, μακριά απ’ την μίζερη καθημερινότητα, η οποία τον καταδυναστεύει. Ο Μίλτος, με την προσπάθειά του έγραψε ιστορία. Και είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσει να γράφει η ιστορία, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του filoiko.blogspot. com θα συνεχιστεί. Μπράβο Μίλτο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: