Του Ν. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ
Έχουμε μια κρυφή ελπίδα ότι ίσως, λέμε ίσως, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε τούτη η κοινωνία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Αμβρακικού ουσιαστικά και αποφασιστικά. Έχουμε την κρυφή ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε αυτό το πρόβλημα ήσυχα, όμορφα και απλά. Να το αντιμετωπίσουμε όχι βέβαια με σύσταση επιτροπών, οργανισμών και άλλα τέτοια κακόηχα που αντί να λύνουν ένα πρόβλημα, αντίθετα το επιδεινώνουν…
Φυσικά ο Αμβρακικός από το 1985, εκτός των άλλων έχει «γεμίσει»… από Επιτροπές και από Δημόσιους Οργανισμούς, οι οποίοι φαινομενικά προσπαθούν να τον διασώσουν. Αποτέλεσμα; Σήμερα (2010), η ρύπανση στον Αμβρακικό κόλπο να είναι τεράστια, αφού κάτω από τα 20 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και κάτω από τα 30 μέτρα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στο βυθό του κόλπου υπάρχει μια κρούστα πάχους 10 εκατοστών με μεγάλη ποσότητα υδρόθειου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Στα 25 αυτά λοιπόν χρόνια, όλοι εμείς, ως κοινωνία και ως Κράτος ο υ σ ι α σ τ ι κ ά α π ο τ ύ χ α μ ε.
Έτσι, με αφορμή της νέας συγκρότησης του κράτους και με την δημιουργία των Περιφερειών το θέμα πλέον είναι στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Και κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν είναι ένα απλό θέμα. Είναι μείζον οικονομικό πρόβλημα τόσο για την Περιφέρειά μας, όσο και για την αντίστοιχη Εθνική μας Οικονομία. Όλοι, οι πάντες το αναγνωρίζουν αυτό.
Παρ΄όλη αυτή την γενική θεώρηση του θέματος, στον Αμβρακικό, η ρύπανση που επικρατεί εντείνεται από την προβληματική ανακύκλωση, λόγω της στενότητας της εισόδου. Στον συγκεκριμένο κόλπο εκτός του ότι χύνονται τα νερά των δύο ποταμών, ταυτόχρονα αυτοί μεταφέρουν απόβλητα και κάθε είδους μόλυνση γιατί κατά μήκος των οποίων αλλά και στις εκβολές τους, λειτουργούν πολλές βιομηχανικές μονάδες, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία και σφαγεία.
Στενότητα της εισόδου; Ναι λένε όλοι οι επιστήμονες. Το ΑΚΤΙΟ εκτός των άλλων προβλημάτων δεν είναι ικανό πλέον να δώσει το οξυγόνο εκείνο που απαιτεί ο Κόλπος ώστε το οικοσύστημα του Κόλπου να έχει τις «ανάσες» εκείνες που είναι αναγκαίες για να υπάρξει ζωή στην βιοποικιλότητά του. Γι’ αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές σε όλους τους νομούς και στις δύο περιφέρειες, Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας.
Αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ. Πρακτική αντιμετώπιση; ΜΗΔΕΝ. Μπαίνει λοιπόν το θέμα τι πρέπει να γίνει; Πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη πρέπει να εξεταστεί ΣΟΒΑΡΑ η περίπτωση της διάνοιξης του καναλιού από την περιοχή «Κανάλι» της Πρέβεζας μέχρι την περιοχή της Νικοπόλεως. Λένε ότι στους ρωμαϊκούς της περιοχής χρόνους, υπήρχε αυτό το φυσικό κανάλι που τροφοδοτούσε τον Κόλπο, μαζί με το Άκτιο, τόσο με καθαρό νερό (οξυγόνο), όσο και με κάθε είδους θαλάσσια ζωή. Μάλλον, εξ ου και τ’ όνομα, «Κανάλι» αυτής της περιοχής…
Πριν λίγες μέρες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους δύο υποψήφιους και εν δυνάμει Αντιπεριφερειάρχες, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Συμφώνησαν ότι η παλιά πρόταση Αρσένη για την διάνοιξη αυτού του καναλιού, είναι σήμερα επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε. Απομένει τώρα από τους δύο υποψηφίους και εν δυνάμει Περιφερειάρχες, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά να βάλουν το πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα τους…
kontogiorgosn@gmail.com
ΥΓ: Αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στο μπλοκ «Αετός των Τζουμέρκων» ένα ταυτόσημο σχόλιο. Τα στατιστικά του Goοgle έδειξαν ότι οι επισκέψεις στο συγκεκριμένο μπλοκ κτύπησαν κόκκινο ενώ τα σχόλια ήταν εντυπωσιακά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου