Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μαθητικές εκδηλώσεις στα μουσεία Άρτας και Νικόπολης για το «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010 - Φωνές νερού μυριάδες»

Η ΛΓ΄ΕΠΚΑ Πρέβεζας – Άρτας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, συμμετέχει στην εκστρατεία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες». Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για το τετραήμερο 7, 8, 9 & 10 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Νικόπολης & Άρτας.
Ειδικότερα στο Νέο Μουσείο Νικόπολης, η δράση, με τίτλο: Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό, με κεντρική ιδέα τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, την εγκατάσταση και ανάπτυξη των οικισμών και τον τρόπο διαχείρισης του νερού, επικεντρώνεται στη ρωμαϊκή Νικόπολη. Θα τονισθεί ιδιαίτερα η σημασία του νερού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της πόλης, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, τη διανομή και χρήση του πόσιμου νερού στην πόλη.
Επίσης, θα γίνει σύνδεση με το παρόν, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία των πηγών του Αγ. Γεωργίου, από τις οποίες υδροδοτούνται και σήμερα η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού & μαθητές Γυμνασίου.
Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει την αφήγηση μίας ιστορίας, που πραγματεύεται τη σημασία του νερού στην αρχαία Αμβρακία, με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, που υποδεικνύουν άμεσα ή έμμεσα τη χρήση του εν λόγω στοιχείου. Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται, στα κεραμικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κοροπλαστικής της πόλης, στις οικίες, στην πολεοδομική οργάνωση της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Νέο Μουσείο Νικόπολης
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού γυμνασίου και της πρώτης τάξης του λυκείου και διαρκεί περίπου 1~11/2 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές με τη βοήθεια διαδραστικής πολυμεσικής εφαρμογής θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στη Νικόπολη.
Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: θα γίνουν ξεναγήσεις για τους ενήλικες στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, από τις 09.00~14.00, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιασθούν επιλεγμένα εκθέματα, που σχετίζονται με τη μεταφορά, διανομή, αποθήκευση και χρήση του νερού στη βιοτεχνική παραγωγή. Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν 45΄.
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στην Αρχαία Αμβρακία. Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ με έμφαση στα εκθέματα που σχετίζονται με το νερό.

Το 3ο Λύκειο φιλοξένησε μαθητές

Στα πλαίσια των ανταλλαγών του προγράμματος Comenius, που αφορά συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων, το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας υποδέχθηκε και φιλοξένησε στην πόλη μας για τρεις μέρες και συγκεκριμένα από 4-6 Οκτωβρίου, 28 καθηγητές και 27 μαθητές από τα σχολεία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας από τον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius μαζί με επτά άλλα σχολεία από πέντε χώρες. Το πρόγραμμα έχει ως θέμα εργασίας «Η γυναίκα στο χθες, στο σήμερα στο αύριο, εδώ και αλλού, στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή». Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής τους φιλοξενήθηκαν από μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Καθημερινά γίνονταν στο χώρο του σχολείου εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Επιπλέον την πρώτη μέρα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μνημεία της πόλης μας και τις φυσικές της ομορφιές. Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν τη Νικόπολη, το Νεκρομαντείο και την πόλη της Πάργας. Την τελευταία μέρα πήγαν στο θέατρο της Δωδώνης και αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων. Το ίδιο βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα με χορούς και η προσφορά σε όλους τους φιλοξενούμενους τοπικών προϊόντων ως δώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: