Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου ΒΑΣΩΣ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής η Βάσω Αμπελογιάννη εργάζεται στο τμήμα Πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη.
Ζει στην Άρτα τα τελευταία εφτά χρόνια και όπως θα πει στην συζήτηση που ακολουθεί επέλεξε την Άρτα να ζήσει, αν και μπορούσε να καταλάβει θέση στο δημόσιο, σε άλλες πόλεις και η ίδια και ο σύζυγός της.
Μεγάλη η προσφορά της στον χώρο της εργασίας αναγνωρίζεται από πολλούς και είναι φυσικό η εμπειρία και η διάθεση για δουλειά να είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας, που μπορεί να διακριθεί ανάμεσα στις άλλες.
Επιθυμεί να εργαστεί και στον τομέα της πληροφορικής στο νέο Δήμο, όπου οι ανάγκες θα είναι πολλές και οι παρεμβάσεις καθημερινές. Επιθυμεί επίσης να δραστηριοποιηθεί σ’ όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, μιας και οι προκλήσεις της εποχής είναι πολλές.
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βάσω Αμπελογιάννη μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει σημαντικές απόψεις.



-Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο Δήμο Αρταίων;
-Ασχολούμαι με τα κοινά από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια. Ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και εκπρόσωπος των φοιτητών στο τμήμα. Απ’ όταν έλαβα το πτυχίο μου, συμμετείχα και στις διαδικασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πάντα πίστευα, ότι οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, είτε αυτό λέγεται επαγγελματικός σύλλογος, είτε αυτό λέγεται ο τόπος που ζεις και θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου, πρέπει να ασχολείσαι. Από τότε που ήρθα στην Άρτα και ήρθα στην πόλη μας με δική μου επιλογή και αποφάσισα ότι θα μείνω εδώ μόνιμα, θα δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά και θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, αποφάσισα παράλληλα ότι όπου μπορώ θα ασχοληθώ για να καλυτερέψει η πόλη και η ζωή των κατοίκων. Ειδικά στο χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών που είναι το αντικείμενό μου, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων. Άλλωστε το πρόγραμμα «ψηφιακή Ελλάδα 2020», αποτελεί πρόκληση να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να προχωρήσουμε σε παροχή άμεσων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αποτελεί επίσης πρόκληση ο νέος Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, μιας και η έκταση του νέου Δήμου είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει ο πολίτης να εξυπηρετείται χωρίς να απαιτείτε η φυσική του παρουσία. Καταλήγοντας θα πρέπει να σημειώσω ότι οι νέοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά θα πρέπει να ασχολούνται, να φέρουν φρέσκες ιδέες και να καταθέτουν την γνώμη τους, για το πώς θα λειτουργεί ο τόπος που ζουν.

-Και η επιλογή του συνδυασμού του Γιάννη Παπαλέξη…
-Εκτιμώ ότι ο Γιάννης Παπαλέξης, είναι νέος και θέλει να προσφέρει στον τόπο μας. Δεν έρχεται κουρασμένος σ’ αυτή την διαδικασία. Έρχεται με όρεξη για δουλειά και προέρχεται από την κοινωνία. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Άρτας, όπως επίσης γνωρίζει και τις προοπτικές που έχει ο τόπος μας. Και το σημαντικότερο. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θεώρησα ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί του και να συνεισφέρω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Όταν μπήκα στον συνδυασμό διαπίστωσα ότι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οπότε η συνεργασία θα είναι καλή και θα κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί, για να προσφέρει απ’ την δική του θέση, έτσι ώστε ο Δήμος Αρταίων και να αναπτυχθεί και να προσφέρει προοπτικές και στις επόμενες γενιές.

-Η προεκλογική δραστηριότητα πως εξελίσσεται;
-Η καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες της Άρτας και των δημοτικών διαμερισμάτων, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης και της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Επί πλέον καθημερινή είναι η επικοινωνία μου, μέσα και απ’ τον ιστότοπο του συνδυασμού μας (www.gefyrastomellon.gr) και από την αντίστοιχη σελίδα στο facebook, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα. Λαμβάνουμε καθημερινά πολλά μηνύματα, ευχές και προτάσεις των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σ’ όλα τα σημεία της χώρας μας ακόμα και στο εξωτερικό. Είναι δίπλα μας, στην προσπάθεια που κάνουμε και θεωρώ ότι με κάθε τρόπο, αυτή η συμπαράσταση θα εκφραστεί και στην κάλπη.

-Έχει ενδιαφέρον η άποψή σας για τον «Ψηφιακό Δήμο». Τι ακριβώς σημαίνει και πως θα υλοποιηθεί;
-Όπως είναι γνωστό οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στην ζωή όλων των ανθρώπων, καθώς συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην βελτίωση των υπηρεσιών που παίρνουν από αυτές σαν πολίτες, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους σαν εργαζόμενοι, αλλά και της δημιουργίας επιχειρηματικών ευκαιριών. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν πλήρως σ’ αυτό που ονομάζουμε ψηφιακό γίγνεσθαι, να ξεπεραστεί το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα, απ’ όπου αυτό κι αν προκύπτει. Έτσι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων να ξεπεράσουμε το φόβο για τις νέες τεχνολογίες και να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε για την εξυπηρέτηση των πραγματικών μας αναγκών. Η κοινωνία της πληροφορίας που πολύ συζητήθηκε πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κοινωνία και όχι απλό άθροισμα, ακόμη και δεκάδων έργων πληροφορικής. Για το Δήμο Αρταίων πρωταρχικά θα πρέπει να δώσουμε ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ελεύθερα και δωρεάν σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νέου Δήμου. Δηλαδή να επεκταθούν τα υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, όχι μόνο στην Άρτα, αλλά και σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Καλλικράτειου Δήμου, να συνενωθούν και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες διαδικτύου, σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Σε δεύτερη φάση και σε ότι αφορά τους πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύνολο δωρεάν ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, υπηρεσίες οδηγού πόλης, υπηρεσίες που αφορούν στην άμεση και διαφανή εξυπηρέτηση των πολιτών απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Ένα σύστημα δημόσια διαβούλευσης, όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο, αλλά και για τα θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να προβάλλουμε το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό κάλος της περιοχής και να προσελκύσουμε ξανά νέους επισκέπτες στην πόλη, δίνοντας μια ανάσα στην τοπική οικονομία. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, και στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της διαχείρισης ενέργειας, με χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων, στα κτιριακά συγκροτήματα του ευρύτερου Δήμου, στο δημοτικό φωτισμό, στην ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού στο Δήμο, μέσω συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλε-εποπτείας.

-Ποια προβλήματα στην καθημερινή ζωή της πόλης, είναι κατά την γνώμη σας τα σημαντικότερα και για τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις;
-Η καθαριότητα της πόλης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και διαμορφώνει την εικόνα της πόλης προς τα έξω. Οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση και επί πλέον επικίνδυνες για τα παιδιά και τους νέους. Οι πλατείες θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χώρου και της εμπορικής τους χρήσης. Το παραποτάμιο θα πρέπει να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως κωπηλατοδρόμιο, ποδηλατοδρόμιο και τουλάχιστον για το πεδινό τμήμα και του ευρύτερου Δήμου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος και η μορφολογία το επιτρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, δίνοντας και ένα μερίδιο στην λύση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: