Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ταυτότητα και ποιότητα παντού


Συνέντευξη του υποψηφίου περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη στο περιοδικό
“ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του υποψηφίου περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ», μιας και κάνει αναφορά στην προοπτική ανάπτυξη της Ηπείρου, στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος θα κάνει παρεμβάσεις για όλη την Ήπειρο.
«Μπορούμε να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού», επισημαίνει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο διαμετακομιστικό και επικοινωνιακό κέντρο. Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας , του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Θέλουμε την Ήπειρο τόπο Ζωής και Δημιουργίας».
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:


Πιστεύετε ότι υπάρχουν για την Ήπειρο περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ιδιαίτερα σ΄ αυτή την περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα μας;
Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η Ήπειρος διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευημερίας των πολιτών της. Σήμερα στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο, έχουμε τα εφόδια για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, να κάνουμε την όποια υστέρηση πλεονέκτημα και να μπορέσουμε να γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία μας. Βασική μου αρχή και προτεραιότητα, βασική αρχή και προτεραιότητα του συνδυασμού μας είναι ταυτότητα και ποιότητα παντού.
Θέλουμε μία Ήπειρο ξανά στην πρωτοπορία των γραμμάτων, των τεχνών, της δημιουργίας, της παραγωγής, της καλής ζωής. Μπορούμε να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού.
Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο διαμετακομιστικό και επικοινωνιακό κέντρο. Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας , του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Θέλουμε την Ήπειρο τόπο Ζωής και Δημιουργίας.

Πιστεύετε στο θεσμό του Καλλικράτη ή πιστεύετε ότι δεν μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα από το ήδη υπάρχον Καποδιστριακό σύστημα;
Η μεγάλη αλλαγή που συντελείται στη χώρα με τον «Καλλικράτη», δίνει τη δυνατότητα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς για τον τόπο μας. Δημιουργούμε, επιτέλους, την Ελλάδα των ιστορικών της Περιφερειών.
Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης που θεσμοθετήθηκε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», δημιουργεί νέα δεδομένα και συνθήκες μέσα στις οποίες πρέπει να λειτουργήσουμε με γρήγορα βήματα, σχέδιο, στόχους, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Τελειώνουν πολλά άλλοθι επίκλησης του «κακού» Κεντρικού Κράτους και αποκτούμε ευθύνη, ρόλο και ισχυρό λόγο στην εξέλιξη της περιοχής, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ηπείρου, τη δημιουργία περιβάλλοντος ανάπτυξης και ευημερίας, την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι νέοι Δήμοι , αποτελούν πια νέες ισχυρές αναπτυξιακές οντότητες που οφείλουν συλλογικά και συντονισμένα να λειτουργήσουν προκειμένου να ανατρέψουν προβλήματα, αγκυλώσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις που καθηλώνουν και δημιουργούν εσωστρέφεια και μιζέρια.
Αυτή την ευκαιρία και αυτή την αλλαγή δεν πρέπει να τη χάσουμε αρκούμενοι σε διαχειριστικές και διεκπεραιωτικές λογικές.
Είναι η ώρα της συστράτευσης δυνάμεων και της δουλειάς με στόχους συγκεκριμένους και μετρήσιμους.

Έχετε προσφέρει από πολλές ιδιότητες στο κόμμα που εκπροσωπείτε. Είναι η υποψηφιότητα σας για Περιφερειάρχη Ηπείρου μια νέα πρόκληση για σας για μεγαλύτερη προσφορά στην Ήπειρο ;
Οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες με τιμούν σταθερά με την εμπιστοσύνη τους δίνοντάς μου τη δύναμη να συνεχίζω ένα δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι.
Με τη δική τους δύναμη πέρασα πολλούς κάβους στο συνεταιρισμό, στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, προσπαθώντας να αφήνω παντού ένα δημιουργικό αποτύπωμα.
Πιστεύω ότι στάθηκα απέναντί στους πολίτες και τον τόπο μου τίμιος και αληθινός. Θέλω , όμως να τονίσω, πως το δυσκολότερο χρέος, το δυσκολότερο έργο σε όλη μου τη διαδρομή είναι αυτό που επωμίζομαι τώρα.
Να σηκώσουμε την Ήπειρό μας πιο ψηλά. Να χτίσουμε για αυτήν ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να την καταστήσουμε για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις.

Ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε όλα αυτά τα χρόνια από τα διάφορα πόστα που υπηρετήσατε και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Το βασικό στοιχείο που αποκόμισα από τη διαδρομή αυτών των χρόνων είναι ότι κερδίζει όποιος είναι ο εαυτός του. Κάθε τι διαφορετικό κρατάει λίγο και δε δίνει λύσεις και ιδέες.
Με δουλειά και συνέπεια, που ταυτίζεται με την προσωπικότητά σου, κερδίζεις την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων σου.
Αυτό σκοπεύω να κάνω και τώρα. Να μοιραστώ το όραμά μου για την Ήπειρο με τους πολίτες της και να μπορέσουμε να είμαστε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί.
Το οφείλουμε στην Ήπειρο. Το αξίζουν οι πολίτες της.

Στην Ήπειρο υπάρχει ένα δυναμικό στοιχείο ομογενών παλιννοστούντων από όλα τα μέρη της γης. Πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε, αν εκλεγείτε στην αξιοποίησή του και πως;
Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτης, από την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, να ενωθούμε σε κοινούς στόχους. Πρέπει να κάνουμε την Ήπειρο τόπο Ζωής και Δημιουργίας προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε «όλα τα παιδιά της», όπου και εάν βρίσκονται, να γυρίσουν και να τη ζήσουν.
Είναι στο DNA μας η προσφορά στην πατρίδα, η δημιουργικότητα και η πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων και είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε στον τόπο μας όλες μας τις δυνάμεις δημιουργώντας συνθήκες ποιότητας ζωής, ευημερίας και ανάπτυξης. Να γίνει η Ήπειρος Πρότυπο Ζωής
Δεν μας περισσεύει κανείς και είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα.
Θέλουμε τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες της ομογένειας μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: