Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΓΥΡΗΣ: Πρέπει να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια


Έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Άρτα του Βαγγέλη Αργύρη. Η ομιλία του δομημένη, έδειχνε την ύπαρξη σχεδίου, γνώσης, εμπειρίας και καταχειροκροτήθηκε από μια μεγάλη και ανέλπιστη για πολλούς συγκέντρωση των πολιτών της Άρτας.

Με μια συγκέντρωση που όπως είπε και ο Υπουργός Εργατικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης που προλόγισε τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη, δείχνει πως ο κόσμος δεν γύρισε την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην Άρτα ο Βαγγέλης Αργύρης. Πριν από τους κεντρικούς ομιλητές, την συγκέντρωση χαιρέτησε ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου και αναφέρθηκε στο ρόλο της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης.
Με την παρουσία βουλευτών από την Ήπειρο, αλλά και του συνόλου των στελεχών της Άρτας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε με θερμά λόγια για τον «φίλο του τον Βαγγέλη», τον «πεισματάρη Ηπειρώτη», για τον «Αργύρη των αγροτών».
Δεν το περίμενα, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, πως θα προλόγιζα τον Βαγγέλη Αργύρη, όντας εγώ υπουργός σε υπουργείο για τα θέματα του οποίο τον θεωρώ «δάσκαλό μου», και εκείνος υποψήφιος σε ένα θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον οποίο εγώ έχω δώσει μάχες».
Πριν τον Σκανδαλίδη, το λόγο πήρε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, που παρουσιάζοντας τους πολιτικούς που παραβρίσκονταν στα εγκαίνια και τον Κώστα Σκανδαλίδη, έκανε λόγο για νικηφόρα πορεία του Βαγγέλη Αργύρη.
Συγκινημένος ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, πήρε το λόγο, και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του λέγοντας «η παρουσία σας είναι μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον τόπο μας και τη θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και το συνδυασμό μας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Άρτα, αποτελεί άλλη μία ένδειξη της απόφασης των Ηπειρωτών να πάρουν την τύχη της περιοχής μας στα χέρια τους».
«Γνωριζόμαστε και πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια» είπε ο Βαγγέλης Αργύρης. «Μία διαδρομή συναρπαστική που είχε μέσα της όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δημιουργία. Σε αυτή τη διαδρομή με τιμήσατε και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και, δε θα κουραστώ να το λέω, ότι με τιμάτε ακόμη περισσότερο με την κριτική σας. Σήμερα ο στόχος δεν είναι προσωπικός. Είναι συλλογικός και αφορά το μέλλον του τόπου μας. Της Ηπείρου».
Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αργύρης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα μπούμε στη μάχη της επιτυχίας του θεσμού που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή στη μιζέρια της γκρίνιας, της αμφισβήτησης των νέων δομών και της καταλληλότητας της στιγμής που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης;
Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;
Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Επιλέγουμε να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά. Επιλέγουμε να «ξεσηκώσουμε» κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της περιοχής μας.
Επιλέγουμε να χτίσουμε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να καταστήσουμε τον τόπο μας, για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις. Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της χώρας μας. Όμως, εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα πάντοτε μπορούμε και δημιουργούμε».
Προσφορά
«Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε διαχρονικά ταυτισμένοι με την προσφορά στην Πατρίδα, τη Δημιουργικότητα και την Πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων» σημείωσε ο Αργύρης. «Από την 1η Ιανουαρίου τελειώνουν τα άλλοθι του «κακού» Κεντρικού Κράτους και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις Ευθύνες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Η Περιφέρεια και οι νέοι Δήμοι, είναι πια οι νέες ισχυρές αναπτυξιακές αυτοδιοικούμενες οντότητες και οφείλουν να λειτουργήσουν συλλογικά και συντονισμένα για να ανατρέψουν αγκυλώσεις και στρεβλές αντιλήψεις.
Για να ανατρέψουν νοοτροπίες που καθηλώνουν και δημιουργούν εσωστρέφεια και μιζέρια. Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών».

Για τους νομούς

«Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών.
Να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο κέντρο μεταφορών και επικοινωνιών.
Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας, του πολιτισμού και των ανθρώπων της.
Να κάνουμε μια Ήπειρο, συνολικά, ξεχωριστή, που θα εμπνέει το ανθρώπινο δυναμικό της όπου και αν βρίσκεται. Που θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς της δυνάμεις και θα καταστεί ιδανικός «τόπος να ζεις» για όλους τους Ηπειρώτες όπου και εάν βρίσκονται. Για να το πετύχουμε οδηγός μας είναι: Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού.

Για την Άρτα

«Για κάθε περιφερειακή ενότητα αλλά και για κάθε γωνιά της Περιφέρειας επιδιώκουμε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια συντονισμένη αναπτυξιακή δυναμική» περιγράφοντας τους στόχους του για το νομό μας.
«Η Άρτα και οι Δήμοι που απαρτίζουν την Περιφερειακή της Ενότητα έχουν μέλλον και δυναμική. Θέλουμε την Άρτα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Πράσινη ανάπτυξη που στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα διατροφής, στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία του πολιτισμού της.
Την Άρτα με τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και του Γαβρόγου, της πεδιάδας της και του αστικού της κέντρου. Την Άρτα του Αμβρακικού, του Αράχθου, του Αχελώου και της λίμνης Πουρναρίου.
Θέλουμε την Άρτα που θα συμμετέχει με τα δικά της επώνυμα προϊόντα στο αγροδιατροφικό καλάθι των προϊόντων της Ηπείρου. Θέλουμε την Άρτα των αυθεντικών κτηνοτροφικών προϊόντων της, που μεταποιούνται στο χώρο τους και προωθούνται στην αγορά με εξασφαλισμένη ποιότητα και ταυτότητα.
Θέλουμε την Άρτα των εσπεριδοειδών και της ξεχωριστής ποιότητας ακτινιδίων.
Την Άρτα της οργανωμένης πτηνοτροφικής παραγωγής με στήριξη του δυναμικού πτηνοτροφικού της συνεταιρισμού. Την Άρτα των ψαράδων του Αμβρακικού, που ανησυχούν για τη μείωση της παραγωγής τους. που κινδυνεύει από τη ρύπανση του κόλπου.
Ο Αμβρακικός μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο ψαρότοπος που θα βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων της. Ο Αμβρακικός που θα κάνει τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής του θεματοφύλακες της προστασίας του.
Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με το εγκεκριμένο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ».
Θα αγωνιστούμε να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί με τη φειδώ και την αποτελεσματικότητα που επιβάλει ο σεβασμός των χρημάτων του λαού στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Πρώτη επιδίωξή μας με τους πόρους αυτούς θα είναι η βελτίωση της οξυγόνωσης των νερών του κόλπου που απειλεί με παραπέρα μείωση του εισοδήματος των ντόπιων αλιέων.
Αμβρακικός, Άραχθος, Τζουμέρκα, Αχελώος. Η Άρτα μπορεί και πρέπει να στηρίξει συμπληρωματικά εισοδήματα στην ύπαιθρο μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Αγροτουρισμό, οικολογικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό που θα βασιστούν στο σπάνιο περιβάλλον της, τη φυσική της ομορφιά και τα διάσπαρτα σημάδια του πολιτισμού της, με έμφαση στα πολυάριθμα βυζαντινά της μνημεία.
Η πράσινη ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους. Μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασική κατεύθυνση τα φωτοβολταϊκά και το γεωθερμικό της πεδίο για τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας από επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα.
Αυτό το πρότυπο προωθούμε και είναι χειροπιαστό και ολοκληρωμένο. Και συνδέει όλους τους παραγωγικούς τομείς με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: