Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ξανά… τασάκια στα τραπέζια

Ξαναβγήκαν τα τασάκια πάνω στα τραπέζια των καφετεριών και των καταστημάτων εστίασης, ύστερα από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια συνέλευσης του κλάδου, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας των καταστηματαρχών για τον αντικαπνιστικό νόμο που απαγορεύει αυστηρά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αντιδρούν στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος που πιστεύουν ότι θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους σε μια εποχή που ήδη οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Υπογραμμίζουν ότι δεν αμφισβητούν την ουσία του νόμου αλλά θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή της εφαρμογής του, αφού για πολλές επιχειρήσεις του είδους τίθεται θέμα επιβίωσης.
Να ισχύσει μια μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νόμου ζητά και η ΓΣΕΒΕΕ. Και στην Άρτα τις τελευταίες μέρες πολλοί καταστηματάρχες, υπακούοντας στην απόφαση της Ομοσπονδίας τους, έβγαλαν ξανά τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια επιτρέποντας στους πελάτες τους να καπνίζουν στους κλειστούς χώρους, αναλαμβάνοντας όμως παράλληλα και το ρίσκο αυτής της απόφασης, που ενέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου.
Από την πλευρά τους οι πελάτες-καπνιστές αντιμετώπισαν με έκπληξη αλλά και με επιφυλακτικότητα την κίνηση αυτή αφού, βάσει του νόμου, είναι συνυπεύθυνοι για την εφαρμογή του. Αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και ο νόμος να εφαρμοστεί αλλά και να υπάρχει τρόπος για τα καταστήματα να επιβιώσουν. «Εμείς ζητάμε αναστολή του νόμου, αναδιαβούλευση να δούμε πού θα βρούμε χρυσές τομές, αν θα βρεθούν χώροι καπνίσματος ή όχι.
Είναι σίγουρα θέμα υγείας αλλά όμως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρέθηκε η κυβέρνηση να βάλει αυτό το νόμο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης που υπάρχει παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα είναι εντελώς άκαιρο να βάζουμε καινούργια καπέλα και να ‘χουμε απώλεια εισοδήματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων Άρτας Νίκος Βάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: