Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η δημόσια συζήτηση αναλώνεται στα πρόσωπα…


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΙΤΣΙΟΥ

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κλεψύδρα του προεκλογικού χρόνου έχει αρχίσει να κλείνει.
Το κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου μέχρι σήμερα αφορούσε κυρίως τα πρόσωπα, τόσο για τους επικεφαλείς των συνδυασμών όσο και για τους υποψήφιους συμβούλους.
Η δημόσια συζήτηση αναλώθηκε κυρίως στο εάν τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους συνδυασμούς είναι «βαριά χαρτιά» των τοπικών κοινωνιών, ερμηνεία που αφορά κυρίως στην πολυσυλλεκτική τους ικανότητα (μεγάλα σόγια, κρίσιμη επαγγελματική δραστηριότητα (γιατροί, δικηγόροι, εφοριακοί) και όχι στις απόψεις για τους νέους Καλλικράτιους δήμους, τον εντοπισμό των προβλημάτων και τις προτάσεις για την ανάπτυξη των νέων δήμων και των επιμέρους δημοτικών διαμερισμάτων.
Τα προεκλογικά προγράμματα των συνδυασμών παρουσιάζουν μια «ομοιομορφία» που δυσκολεύουν τον ψηφοφόρο να επιλέξει με βάση αυτό το κριτήριο. Η έλλειψη πολιτικών προτάσεων που θα αναδείκνυε την νέα αυτοδιοικητική αντίληψη που θέλει να περάσει τη θεσμοθέτηση του Καλλικράτη γίνεται εμφανής.
Η αδυναμία αυτή επηρεάζει αρνητικά τους πολίτες που στη δεδομένη πολιτική και οικονομική συγκυρία αποστρέφουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον τους και εγκλωβίζονται σε αντιλήψεις αποχής και άρνησης.
Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες θα πρέπει οι «αγωνιστές» του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σε προοδευτικά ψηφοδέλτια να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Να βρεθούν δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική πολιτική συμπατριώτες μας δίνοντας την υπόσχεση και την ελπίδα ότι ο αγώνας τους για μια πιο ουσιαστική και αποδοτική αυτοδιοίκηση θα συμπορευθεί με αγώνες για την αποτίναξη των αντιλαϊκών οικονομικών πολιτικών.

Υ.Γ.1: Ως μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 παραμένω αμετανόητα οπαδός της πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να θέλουμε να είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Υ.Γ.2: Όταν τα κόμματα δεν λειτουργούν και η ιδεολογική τους ταυτότητα αφορίζεται τότε τα φαινόμενα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού κυριαρχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: