Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ήπειρος


Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τις Νομαρχίες να ενώσει τους Δήμους και να υπάρξουν 13 Περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος, όπου θα εκλέγονται οι Περιφερειάρχες οπό τον λαό. Νομίζω, ότι το μέτρο είναι σωστό και κάθε περιφέρεια πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες και κάποια αυτοτέλεια και διοικητική ανεξαρτησία, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου,
Η Ήπειρος έχει μια πολύ μεγάλη Ιστορία που ξεκινά από το μαντείο της Δωδώνης, που θεωρείται και σαν το Πρώτο Νοσοκομείο του κόσμου. 0 μύθος λέει ότι η Ανδρομάχη μετά τον Τρωικό Πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και δημιούργησε την δυναστεία των Μολοσσών, Ο Βασιλιάς Πύρρος με την Αρχαία Αμβρακία παρ' ολίγο να γίνει κυρίαρχος του τότε γνωστού κόσμου. Ο Αριστοτέλης σ' ένα βιβλίο (δυστυχώς δεν σώθηκε), γράφει ότι η πρώτη Δημοκρατία έγινε στην Αρχαία Αμβρακία με την κατάργηση των τυράννων.
Το Δεσποτάτο της Ηπείρου άκμασε για πολλά χρόνια και άφησε πολλά μνημεία. Είναι γνωστό ακόμη ότι οι Ηπειρώτες στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο νίκησαν για πρώτη φορά τον Άξονα. Ακόμη είναι γνωστή η Εθνική Αντίσταση κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια μια υποβαθμισμένη περιοχή με το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι οι Ηπειρώτες ταξίδεψαν και έζησαν σε όλο τον κόσμο και κατόρθωσαν οι Ευεργέτες να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Καθοριστική επίσης υπήρξε η ίδρυση και η δράση της Φιλικής Εταιρείας, που ξεκίνησε από τους Ηπειρώτες Σκουφά και Τσακάλωφ.
Η Ήπειρος διαθέτει σε μικρή απόσταση μεταξύ τους από τα βουνά της Πίνδου και τα Τζουμέρκα, τα γνωστά ποτάμια και πεδιάδες και μια σειρά από παραθαλάσσιες περιοχές από Πρέβεζα μέχρι Αλβανία, Επίσης έχει μεγάλο κομμάτι από τον Αμβρακικό κόλπο.
Η Εγνατία οδός που τελείωσε πρόσφατα δίνει στην Ήπειρο άλλες προοπτικές και την ενώνει με τη Βόρεια Ελλάδα και το Βαλκάνια,
Η Ήπειρος αποτελεί ένα ευλογημένο κομμάτι της γης, που τα έχει όλα και μπορεί να αναπτυχθεί, όπως το έδειξε ο Τουρισμός στο Ζαγοροχώρια στην αρχή, στα Τζουμέρκα και στην παραθαλάσσια περιοχή.
Διαθέτουμε μια οπό τις ωραιότερες περιοχές του κόσμου, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα μελλοντικής ανάπτυξης αλλά και προσεκτικής και περίσσειας φροντίδας για να διατηρηθεί αυτός ο τόπος.
Οι Έλληνες έχουμε όλα τα προτερήματα του κόσμου αλλά και πολλά ελαττώματα και για μένα το μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. 'Όταν ένας Έλληνας βρεθεί στο εξωτερικό προοδεύει, αν είναι δυο παίζουν τάβλι, αν είναι τέσσερεις χαρτιά και σε μεγαλύτερο αριθμό κάνουν πολιτικά κόμματα.
Πρέπει σοβαρά να σκεφθούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, που έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά κινδυνεύει. Η Ήπειρος χρειάζεται ένα δρόμο και ίσως μια σιδηροδρομική γραμμή* που να ενώνει την Εγνατία με την Αλβανία και τη βορειότερη Ευρώπη. Χρειάζεται το λιμάνι στην Ηγουμενίτσα να μεγαλώσει να γίνει διεθνές και ν' αποτελέσει την πύλη εισόδου στην περιοχή. Πρέπει ακόμη το αεροδρόμιο στα Ιωάννινα να λειτουργεί ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.
Ακόμη πρέπει να τελειώσει η Ιόνια Οδός που μαζί με την Εγνατία θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση.
Τα Ιωάννινα διαθέτουν δυο από τα καλύτερα Νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο της περιοχής, που είναι το Ακτινολογικό του Τμήμα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά και για σύνδεση με τα Νοσοκομεία των άλλων πόλεων της Ηπείρου, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες Υγείας όχι μόνο στους Ηπειρώτες αλλά και στους τουρίστες και με τις ειδικές μονάδες αιμοκάθαρσης να μπορούν νεφροπαθείς από όλο τον κόσμο να έρχονται για διακοπές στην Ήπειρο, όπως γίνεται ήδη στην Πρέβεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: