Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αντίο της AEGEAN από την Ήπειρο…

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς και από τα Γιάννινα, καθώς μόνο δύο πτήσεις εκτελούν καθημερινά τα ελικοφόρα αεροσκάφη της Olympic Air, ενώ η Aegean διέκοψε τις πτήσεις της. Με αυτές τις συνθήκες οι πτήσεις είναι υπερπλήρεις και πολλοί επιβάτες αναγκάζονται να ταξιδέψουν με λεωφορεία, ενώ το ΚΤΕΛ μέχρι τώρα δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων του, ή με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα.
Αιτία των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας των επιβατών είναι η κατασκευή ενός νέου τροχόδρομου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που θα συνδέει το διάδρομο προσγειώσεων/απογειώσεων με την πίστα στάθμευσης αεροσκαφών. Με τους ισχύοντες κανονισμούς, όταν δίπλα στο διάδρομο γίνονται έργα, μειώνεται ο διάδρομος για τα αεροσκάφη και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, χρησιμοποιούνται μόνο τα 1.300 μέτρα του από το συνολικό μήκος των 2.400 μέτρων.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Αegean διέκοψε τις πτήσεις της, δεδομένου ότι δεν έχει πλέον στο στόλο της τα ελικοφόρα ATR-72 που είχε μισθώσει το καλοκαίρι από ισπανική εταιρεία και τα δικά της αεροσκάφη χρειάζονται ολόκληρο το μήκος του διαδρόμου για τις προσγειώσεις τους. Το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο δεν έχει ανακοινωθεί, αν και το συνολικό του μήκος δεν ξεπερνά τα 60 μέτρα.
Από την πλευρά της, η Olympic Air σχεδίασε μια τρίτη νυκτερινή πτήση για τα Γιάννινα, αλλά αυτή θα αρχίσει να εκτελείται στα τέλη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε η ταλαιπωρία των επιβατών θα συνεχίζεται αφού σχεδόν όλες οι πτήσεις είναι υπερπλήρεις. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία στα Γιάννινα είναι προγραμματισμένα μεγάλα συνέδρια με χιλιάδες συνέδρους και οι διοργανωτές τους προβληματίζονται για τη μεταφορά των συμμετασχόντων.
Οι φορείς των Ιωαννίνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο συνεδριακό τουρισμό της πόλης, επισημαίνοντας επιπλέον και τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών στα νέα κτίρια του αεροδρομίου, καθώς και στην εγκατάσταση του «Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης» (ILS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: