Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ψαραγορά: πάρε κόσμε

Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας
Και χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη


Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ήρθε για συζήτηση το θέμα αποχαρακτηρισμού της Ψαραγοράς, προκειμένου η δημοτική αρχή να προχωρήσει απερίσπαστη στη δημοπράτηση της παραχώρησής της σε ιδιώτη εργολάβο, δημοπράτηση που, ύστερα από δύο αναβολές, έχει ως καταληκτική ημερομηνία τη 20η Οκτωβρίου 2010. Την τιμητική τους είχαν οι πολίτες που δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι κατέθεσαν εισήγηση να κηρυχθεί διατηρητέος ο χώρος των Ψαροπλιών.
Κατά έναν περίεργο και ασυνήθιστο τρόπο, ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να διατυπώσει η Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ.) Άρτας και να επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμάτευση για το αν πρέπει ή όχι να κηρυχθούν διατηρητέα τα Ψαροπλιά. Είναι βέβαια γνωστή η θέση της δημοτικής πλειοψηφίας, η οποία ήδη έχει πάρει από τον περασμένο Απρίλιο απόφαση για την παραχώρηση της Ψαραγοράς σε ιδιώτη εργολάβο – επιχειρηματία, στον οποίο παρέχεται το δικαίωμα να ανεγείρει έναν επιπλέον όροφο στα ήδη υπάρχοντα κτίρια και να αποκτήσει δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου για 25 χρόνια. Κατά συνέπεια, η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας γράφτηκε σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο της Εταιρείας του κυρίου Μαστοράκη, η οποία και είχε αναλάβει τη σύνταξη και την εισήγηση της σχετικής μελέτης.
Η Όλγα Γεροβασίλη τοποθετήθηκε πως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα ούτε η Τ.Υ.Δ.Κ. ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι δεν είναι επιστημονικά όργανα, κα δήλωσε παρούσα.
Να μη συζητηθεί το θέμα ζήτησε ο Γιώργος Κοτσαρίδας, υποστηρίζοντας πως όλη η διαδικασία που ακολουθεί για το θέμα η δημοτική αρχή είναι σκοτεινή και περίεργη, καθώς δεν ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι εγκαίρως για να έχουν πλήρη γνώση όταν αυτό έρχεται για συζήτηση.
Ο Μιχάλης Ευσταθίου στράφηκε εναντίον εκείνων που λαϊκίζουν για το θέμα, εννοώντας προφανώς τους πολίτες που αντιδρούν, στους οποίους δεν πέφτει κανένας λόγος και καμιά αρμοδιότητα, καθώς η Ψαραγορά ανήκει στο δήμο, αποτελεί οικόπεδο του δήμου, ο οποίος και πρέπει να αποφασίζει χωρίς να ακούει τη γνώμη των πολιτών. Κάλεσε μάλιστα το συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στον αποχαρακτηρισμό της και στη δημοπράτησή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του Μιχάλη Ευσταθίου κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας. Μίλησαν για ερείπια, κατηγόρησαν υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού ως καρεκλοκένταυρους και ανίδεους υπαλληλίσκους, που διορίστηκαν λόγω ανικανότητας στο δημόσιο, ειρωνεύτηκαν τους πολίτες και γενικότερα θεώρησαν τον εαυτό τους ειδικό για όλα τα θέματα και τον πλέον αρμόδιο να αποφανθεί σχετικά με την ιστορική αξία των Ψαροπλιών.
Μόνο δαρμένος δεν έφυγε από τη συνεδρίαση ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος των πολιτών που διαφωνούν με την απόφαση. Αφού με τα χίλια ζόρια του δόθηκε ο λόγος, φρόντισαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με πρώτον το Μιχάλη Ευσταθίου, ο οποίος σηκώθηκε εκνευρισμένος από τη θέση του απειλώντας πως θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, να τον διακόπτουν πριν ακόμη αρχίσει να μιλά, να φωνασκούν οργισμένοι τάχα πως βρίσκεται εκτός θέματος, να ψιθυρίζουν, να σχολιάζουν, να γελάνε και να κάνουν διάφορες χειρονομίες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντί να προστατεύσει έναν πολίτη που είχε το λόγο, τον διέκοπτε επανειλημμένως ο ίδιος, ενθαρρύνοντας με τη στάση του τους άλλους συμβούλους να συμπεριφέρονται με τρόπο που θύμιζε κερκίδα.
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων απέκτησε και μια άλλη εκπληκτική και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα ιδιότητα: μπορεί πλέον στο εξής να χαρακτηρίζει και να αποχαρακτηρίζει κτίρια ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Ήξερε, αλήθεια, η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τι έκανε όταν αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων; Ήξερε ότι η Άρτα της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας είναι η πόλη των φακιρικών και των θαυμάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: