Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ: Άγνωστοι προχώρησαν στην διάνοιξη δρόμου

Ερώτηση με αντικείμενο τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή της Δρακολίμνης Βέρλιγκα, κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, κα. Τίνα Μπιρμπίλη, ο Θανάσης Οικονόμου, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του συγκεκριμένου έργου αλλά και γενικότερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντίστοιχων έργων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στους ορεινούς όγκους των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων, σε περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000 αλλά και στο Νέο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου.
Όπως, καταγγέλλει μέσω της Ερώτησής του ο κ. Οικονόμου, τον Σεπτέμβριο του 2007, άγνωστοι προχώρησαν στη διάνοιξη δρόμου που ξεκινάει από το σημείο που σταματούσε ο παλιός κτηνοτροφικός δρόμος (υψ.1850μ), περνάει δίπλα ακριβώς από τους μαίανδρους που σχηματίζει η λίμνη Βερλίγκα και ανηφορίζει σε υψ. 2150μ για να συναντηθεί με τον παλιό κτηνοτροφικό δρόμο που οδηγεί στο Συρράκο.
Στη λογική «μπουλντόζες ίσον ανάπτυξη», κάποιοι τα τελευταία χρόνια έχοντας επενδύσει στην καινούργια μόδα που ακούει στο Πρόγραμμα Πίνδος, έχουν ασφαλτοστρώσει κάθε κορυφή των βουνών, αναφέρει ο κ. Οικονόμου, ενώ την ίδια ώρα οι δύο νομοί Ιωαννίνων και Τρικάλων έχουν από τα χειρότερα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα.
Καταλήγοντας, ρωτά την κα. Υπουργό, κατά πόσον είναι εντός των επιτρεπτών έργων η διάνοιξη ενός τέτοιου δρόμου στη συγκεκριμένη περιοχή και αν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των «αναπτυξιακών» αποτελεσμάτων στις τοπικές κοινωνίες, του «Προγράμματος Πίνδος» που αναπαράγει τελικά μια πρακτική και λογική ασφαλτοστρώσεων σε βουνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: