Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δίνει… τα ρέστα για το ξεπούλημα της Ψαραγοράς!


Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε επιστημονική προσέγγιση στο θέμα και αποφάσισε ότι δεν πρέπει να κριθούν διατηρητέα τα κτίρια

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, απ’ την οποία ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης και οι συνεργάτες του ζητούσαν να γνωμοδοτήσει το σώμα για το αν πρέπει ή όχι να χαρακτηριστούν τα κτίρια της Ψαραγοράς μνημεία είναι άκρως διδακτική, για το πώς σκέπτεται να πορευτεί τους εναπομείναντες μήνες, ο απερχόμενος Πάνος Οικονομίδης.
Είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της αυτοδιοίκησης Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί για το αν ένα κτίριο, πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο ή όχι, την στιγμή που οι ειδικοί έχουν αποφασίσει οι ειδικοί, αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο και η άποψή τους πρέπει να είναι σεβαστή.
Είναι πρωτόγνωρο να έχει εκφράσει άποψη ο αρμόδιος υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Γερουλάνος, ότι τα συγκεκριμένα κτίρια αποτελούν την ιστορία της Άρτας και να καλείται ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης, να εκφέρει γνώμη για το ίδιο θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε την άποψη του δημοτικού συμβούλου, αλλά ο υπουργός πριν εκφράσει άποψη, είχε ενημερωθεί από τους επιστήμονες και έπραξε αυτό που του εισηγήθηκαν και χωρίς καμία διάθεση να παίξει κάποιο παιχνίδι, όπως διαφαίνεται ότι επιχειρεί να κάνει ο απερχόμενος δήμαρχος.
Είναι πρωτόγνωρη η σπουδή του απερχόμενου να θέλει ντε και καλά να… λύσει το πρόβλημα της Ψαραγοράς, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, την στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αυτοί δηλαδή που θα κληθούν να ασχοληθούν με το θέμα, έχουν δηλώσει ότι η Ψαραγορά δεν πρέπει να… αξιοποιηθεί με τον τρόπο που επέλεξε η παρούσα δημοτική αρχή.
Γιατί λοιπόν όλη αυτή η φασαρία; Όλοι προβληματίζονται και όλοι βγάζουν κάποια συμπεράσματα στις συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα στέκια της πόλης. Τα συμπεράσματα δεν γράφονται, αλλά κυκλοφορούν.
Κοινός τόπος λοιπόν ότι αν μη τι άλλο η επιμονή να κλείσει το θέμα της Ψαραγοράς είναι περίεργη. Όταν επί οχτώ χρόνια, η παρούσα δημοτική αρχή, απαξίωσε τόσο πολύ το χώρο αυτό, που κατάντησε το σημείο αναφοράς της πόλης, το πιο υποβαθμισμένο σημείο. Σκουπιδότοπο το είχε καταντήσει.

Η μειοψηφία

Στην συζήτηση που έγινε δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι και η στάση της μειοψηφίας ήταν η καλύτερη. Απ’ την μια μεριά ο Μιχάλης Ευσταθίου επιχειρηματολογούσε υπέρ της άποψης Οικονομίδη, την στιγμή που ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού, με τον οποίο κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές, έχει δηλώσει ότι η λύση για την Ψαραγορά, που προτείνει η δημοτική αρχή, δεν είναι η καλύτερη.
Το ίδιο και οι άλλοι συνδυασμοί. Αντί να καταγγείλουν την επιμονή να κλείσει το θέμα ΤΩΡΑ, αν και υπάρχει η άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού ότι πρόκειται για μνημείο, ψήφισαν στην συζήτηση ΠΑΡΟΝ, που στην τελική ανάλυση δεν σημαίνει τίποτα.
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και κάποιων δημοτικών συμβούλων απέναντι στους εκπροσώπους των πολιτών, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις ομάδας πολιτών που έχει αναδείξει το όλο θέμα και έκανε παρεμβάσεις και στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η συζήτηση λοιπόν για την τύχη της Ψαραγοράς και η… επιστημονική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέδειξαν την περίεργη σπουδή του δημάρχου να κλείσει τώρα το θέμα και να μην ακουστούν οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών απ’ την μια και η γνώμη των επιστημόνων απ’ την άλλη.
Ας αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το θέμα, με τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την πρώτη του νέου έτους. Και δεν πειράζει αν κάνουν και κάποιες προτάσεις ή αν απαιτήσουν απ’ τον απερχόμενο δήμαρχο να σταματήσει να ασχολείται μ’ αυτό το σοβαρό θέμα, εν μέσω μροεκλογικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: