Στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου ΑΘΗΝΑΙΩΝ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ντασκαγιάννη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Η φωτογραφική επιμέλεια της έκδοσης και η φωτο-σύνθεση του και το πορτραίτο του εξωφύλλου είναι του Βασίλη Γκανιάτσα και του Βαγγέλη Μπόμπορη.
Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα Αντώνη Τρίτση και ώρα 6.30 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση παρουσίαση του βιβλίου "Γώγος Μπακόλας". Το βιβλίο έγραψε ο Νίκος Ντασκαγιάννης και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αποτελεί εργασία πάρα πολλών ετών.
Αξιοσημείωτο αυτής της έκδοσης που θα «ταράξει» την μέχρι σήμερα επικρατούσα άποψη που υπάρχει γύρω από την δράση του Γώγου Μπακόλα είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας στην πολύχρονη αναζήτηση των στοιχείων για την συγγραφή του βιβλίου, ανατρέπει πολλές εκδοχές οι οποίες διαμόρφωσαν κάποια διαστρεβλωμένη εικόνα που υπάρχει για τον μεγάλο αγωνιστή του εθνο-απελευθερωτικού μας αγώνα.
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο αυτό την φωτογραφική επιμέλεια έχει ο γνωστός φωτογράφος Βασίλης Γκανιάτσας. Μάλιστα η τελική διαμόρφωση του της εικόνας του αγωνιστή που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, είναι καρπός φωτογραφικών συνθέσεων από απογόνους του Γώγου Μπακόλα, οι οποίες χάρις στην τεχνολογία έδωσαν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Έτσι το οριστικό πορτραίτο του αγωνιστή που δημοσιεύεται στην έκδοση, έγινε δια χειρός Βαγγέλη Μπόμπορη, ο οποίος το φιλοτέχνησε κατά παραγγελία του Βασίλη Γκανιάτσα. Τέλος το προσεγμένο από κάθε άποψη βιβλίο που έχει 384 σελίδες σχεδιάσθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: apiros hora
Λίγα λόγια
για τον Μπακόλα
Ο Γώγος Μπακόλας(1770-1826) ,γεννήθηκε στη Σκουληκαριά Άρτας και ήταν θείος του Καραϊσκάκη από τη μητέρα του. ήταν αρματολός του Ραδοβιζίου την εποχή του Αλί Πασά
Ο Γ. Μπακόλας υπήρξε ένας από τους ποιο ευφυείς στρατιωτικούς της Δυτικής στερεάς . Πήρε μέρος από την πρώτη στιγμή στην επανάσταση του 21 ,και αναχαίτισε μαζί με τον Αντρέα Ίσκο ,στις στενές διαβάσεις του Μακρυνόρους ,τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισμαήλ πασά, προξενώντας πολλές απώλειες .
Για την μάχη αυτή ο Μακρυγιάννης έγραψε: Όλοι οι αρχηγοί που ήταν εκείνη την ημέρα έκαναν τα χρέη τους .Λαμπρύνεται και δοξάζεται ο μακαρίτης ο Γώγος. Χάριτες του χρωστάει η πατρίς . Ως λιοντάρι πολεμούσε και ως φιλόσοφος οδηγούσε. Και ανάστησε την πατρίδα εκείνη την ημέρα.
Στην συνέχεια ο Γώγος Μπακόλας αντιμετώπισε στις 15 Ιουλίου τους Τούρκους στο Πέτα της Άρτας . Η τόλμη του Γώγου ,γράφει ο Σπύρος Τρικούπης την ημέρα εκείνη έφεραν εις θάμβος και αυτούς τους άχθους του, τους οποίους επταπλασίους όντας, έστρεψαν ο ατρόμητος ούτος μαχητής εις φυγείν προπορευόμενος ξιφήρης. Εξ αιτίας δε των τόσων λαμπρών ανδραγαθημάτων του έλεγαν έκτοτε και οι φίλοι του και οι εχθροί του, ότι (όπου ο Γώγος εκεί και η νίκη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου