Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική. Την αλαζονεία την άρπαξα μόνος μου…

Της ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
Εκπαιδευτικού

Μάλιστα, κύριε αντιπρόεδρε! Την κερδίσατε πάλι τη λατρευτή σας αρνητική δημοσιότητα. Είχατε κάμποσο καιρό να κάνετε σόου δηκτικότητας και αυθαιρεσίας και μας λείψατε. Μα πόση διαστροφική ευρηματικότητα κρύβει η συλλογιστική σας; Πόση χαλαρότητα και ελλειμματικότητα χαρακτηρίζει αυτό που οι κοινοί άνθρωποι λέμε αυτοσυγκράτηση; Την έχετε δει ημίθεος –τουλάχιστον- και ξεχειλίζετε από έπαρση, υπέρμετρη αυτάρκεια και σύνδρομα αυτοκρατορικά και βάλε και έτσι όποτε κυριολεκτικά σας γουστάρει –για να ταυτιστώ με το ύφος σας- ανοίγετε το στόμα σας και παίρνετε αμπάριζα ό,τι και όποιον βρεθεί μπροστά σας. Θέτετε δικά σας μη έλλογα κριτήρια, απλουστεύετε μέχρι αφέλειας τη στοιχειώδη λογική και αποδίδετε ευθύνες «όπου δει», πλάθετε συνενόχους, βγαίνετε στον αφρό και με τον τρόπο αυτό κοιμάστε ήσυχος (τουλάχιστον όσο οι συνήθειές σας, σας επιτρέπουν).
Ο πρωθυπουργός τον έπιασε τον καημό σας και έπραξε εύστοχα (για τον ίδιο). Σας έβαλε δραγάτη των υπουργών του και ησύχασε. Και εσείς, παίρνοντας το ιεροεξεταστικό σας στιλάκι βάζετε χρωματιστές βαθμολογίες (έτσι είδαν οι αξιολογήσεις σας το φως της δημοσιότητας), παίξατε με τα χρώματα, σας έφυγε για λίγο ο καημός, έμειναν στο ράφι τα συμπεράσματά σας (αυτό έδειξε ο ανασχηματισμός) και διοχετεύσατε την οργή σας σε εμάς (ε, βέβαια κουτός είστε να χάσετε τη θέση σας;)
Μαζί τα φάγαμε, λοιπόν, κ. Πάγκαλε; Και ποιος θα πιστέψει αυτό που λέτε; Ξύπνησε μέσα σας η γονιδιακή αυταρχικότητα που κουβαλάτε (παππούς γαρ) και σας εξέθεσε ακόμη και σε εκείνους τους θαυμαστές σας που χαρακτήριζαν τα κατά καιρούς ξεσπάσματά σας χαριτωμένες γραφικότητες; Δεν θα μιλήσω για το στυλοβάτη του πολιτικού μας συστήματος – την αειφόρο πελατειακή σχέση- αυτή είναι γνωστή πια σε όλους. Ούτε εκπλήσσομαι με το εκρηκτικό του χαρακτήρα σας και τον έμφυτο συντηρητισμό σας (αυτόν που προσπαθήσατε να «ξεπλύνετε» μέσα από σύντομες διαδρομές της νιότης σας σε αριστερές διεξόδους και την κατάληξή σας σε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις).
Θα μείνω εκεί στον ιδιαίτερο πυρήνα της σκέψης σας, που στερείται αυτοκριτικής, αλλά και στη μη αντίδραση κανενός συντρόφου σας ανώτερου ή ισόβαθμου, με σκοπό να σας συμμαζέψει.
Το γεγονός αυτής της παράλειψης, ενισχύει την αντίληψη όσων θεωρούν ότι εσείς και οι υψηλόβαθμοι «σύντροφοί» σας μας βλέπουν σαν μικρές κουκκιδίτσες στα ποσοτικά στοιχεία των laptop τους, χωρίς να υποψιάζονται καν ότι διαθέτουμε αξιοπρέπεια, ανάγκες, λογική, δυνατότητες και δύναμη. Αυτή τη δύναμη της ψήφου που όταν πλησιάζει η ώρα της, όλοι γλείφοντας, τάζοντας, κολακεύοντας προσπαθούν να την αρπάξουν.
Επειδή όμως πιστεύω ότι τα συνεχή παθήματά μας, δεν μπορεί, θα μας έμαθαν κάτι, πρέπει να αναγκαστούν να ανησυχήσουν. Και όλοι ξέρουμε πώς.

ΥΓ1: Η προεκλογική κίνηση φουντώνει και άρχισαν να σημειώνονται πολιτικές παρεκκλίσεις, που συνδέονται με αποδόσεις χαρακτηρισμών και χαρακτηριστικών μη πολιτικών σε υποψήφιους, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με την καταρράκωση της προσωπικής ζωής αντιπάλων, με μεθοδεύσεις δόλιες και με μυθοπλασίες. Ας κρατήσουμε το επίπεδο, γιατί και μετά τις εκλογές θα ζούμε σ’ αυτή την ίδια μικρή πόλη, όλοι μας. Δεν αξίζει, εκτιμώ, κανένα αξίωμα όσο η εκτίμηση και η θετική σχέση με τους συνανθρώπους μας, όπου και αν ανήκουν, ό,τι και αν ψηφίζουν.
ΥΓ2: Οδηγίες προς ψηφοφόρους: Κλείστε τα αυτιά στις μεγάλες υποσχέσεις. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να «παζαρεύει» την ανεργία του παιδιού σας και τη μετάθεση της γυναίκας σας. Η συντριπτική πλειοψηφία που τάζει, αντικειμενικά και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Μη δίνετε την ευκαιρία να σας θεωρούν ανθρώπους της ανάγκης που αρέσκονται στο χάιδεμα των αυτιών. Θέστε κριτήρια που διατηρούν την αξιοπρέπειά σας. Αυτή είναι που φοβούνται οι «έμποροι της ψήφου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: