Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απ' την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το γνωστό θέμα των πλαστών πτυχίων που έδιδαν ιδιωτικές σχολές στην Άρτα και την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν καθηγητές του Δημοσίου, οι οποίοι αν και έχουν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πολιτείας. Ένας αυτών είναι διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, που ορίστηκε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία επιβάλλει απαγόρευση εξόδου απ’ την χώρα και καταβολή χρηματικού ποσού ως εγγύηση.

Στο άλλο πεδίο, καθηγητή που κι αυτός υπηρετεί στο Δημόσιο, είχαμε την εξέλιξη. Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρης Τάτσης παραιτήθηκε απ’ την θέση του προέδρου της τοπικής ΑΔΕΔΥ, για να κρατήσει την θέση κομματικού παράγοντα.

Όμως η διαδοχή στην ΑΔΕΔΥ, δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθείς πρόεδρός της, δεν κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή. Έτσι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξελέγη ο κ. Δημήτρης Καραγεώργος στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τα τέσσερα μέλη του ΠΑΣΟΚ (που αποτελούν και την πλειοψηφία του ΔΣ) έμειναν να… καβγαδίζουν για το αν έπρεπε να είναι ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος.

*****

Δεν ήταν δυνατόν να μην ακούσει τα προβλήματα των συμβασιούχων, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Οι συμβασιούχοι, είχαν λάβει θέση έξω απ’ το Μουσείο και τον περίμεναν, για να του θυμίσουν ότι προεκλογικά είχαν λάβει υποσχέσεις, οι οποίες δεν έγιναν πράξη. Και φυσικά, ο υπουργός, όπως συμβαίνει πάντα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.. Είπα τα δικά του, που σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν τους εργαζόμενους. Κι αυτοί με την σειρά τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

*****

Παντού Σωτήρης. Όλοι Σωτήρη… Για τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Σωτήρη Βασιλάκη ο λόγος, που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι χρήσιμος και πρέπει, όπως κι αν έρθουν τα πράγματα, να είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταφέρει μηνύματα, να μεταφέρει αιτήματα και να καταθέσει απόψεις.

Τον χάσαμε τις τελευταίες ημέρες τον Σωτήρη και απ’ ότι μαθαίνουμε κάποιοι φίλοι τον συναντούν την μία στην μία άκρη των Τζουμέρκων και την άλλη στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου έχει τον κόσμο του και τους δίνει το σύνθημα: «Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχετε δικαίωμα να βάλλετε δύο σταυρούς προτίμησης, γιατί τον έναν τον έχετε ήδη βάλει στον Σωτήρη Βασιλάκη».

Με πηγαίο χιούμορ και με καλή διάθεση στην συζήτηση που κάνει με τον κάθε υποψήφιο, ο Σωτήρης Βασιλάκης, γνωρίζει ότι κερδίζει τον κόσμο και θα είναι απ’ τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης, όσο κι αν αυτός για λόγους τακτικής, δεν θέλει να το λέμε αυτό. Όμως αυτή είναι η αλήθεια.

*****

Τι να κάνω; Πρέπει να θυμίσω και την υποψηφιότητα του αξιοβίωτου Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος επέλεξε μοναχικό δρόμο, αλλά δεν το βάζει κάτω.. Το παλεύει και μάλιστα δυναμικά. Καθιστά σαφές, ότι οι εκλογές στην Περιφέρεια, δεν πρέπει να έχουν κομματικό χαρακτήρα και κάποιοι συντάσσονται μαζί του. Και κάποιοι αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την προσπάθειά του, οπότε όλο και κάτι παραπάνω μπορεί να περιμένει ο αξιοβίοωτος Γιάννης. Καλή επιτυχία.

*****

Στην 30η σελίδα της «Γ» παρουσιάζουμε σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για την ήττα του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, σε σχέση με την Ψαραγορά και τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο. Μια πρόταση που έκανε πρώτος ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας και στήριξε φανατικά η επιτροπή πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Στάθης Μπαρτζώκας, ο Αλέξανδρος Κολοβός, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος. Οι δυό τελευταίοι γνωρίζοντας τις εξελίξεις, είχαν παραβρεθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάθεση της εισήγησης, η οποία ορίζει ότι η Ψαραγορά πρέπει να κριθεί ως μνημείο, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μόνο που δεν έφαγαν μπάτσες, απ’ τον οργισμένο απερχόμενο και τον υπερασπιστή της πρότασής του Μιχάλη Ευσταθίου.

Για την ιστορία. Η ήττα δεν αφορά μόνο τον απερχόμενο δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη, αλλά και τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου Σπύρο Πανταζή, που ήρθε στην Άρτα και έκανε αυτοψία από κοινού με τον απερχόμενο και διαπίστωσαν ότι η Ψαραγορά δεν έχει καμία ιστορική αξία και πρέπει να δοθεί στην ιδιωτική εταιρεία, για να τα κονομήσουν κάποιοι και οι πολίτες να διαμαρτύρονται.

Η εξέλιξη της ιστορίας με την Ψαραγορά, είναι άκρως διδακτική. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης έκανε τα πάντα. Με το ζόρι να προχωρήσει το ξεπούλημα και τώρα, ίσως πιο άνετα, να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται και θέλουν να έχουν άποψη για το πώς θα είναι η πόλη στην οποία ζουν.

Το λάθος του απερχόμενου. Δεν υπολόγισε καθόλου την δύναμη της κινητοποίησης των πολιτών. Νόμισε ότι με μια δυό προβοκάτσιες στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τους αποδυνάμωνε και θα τους ανάγκαζε να μην ασχοληθούν με τα θέματα που αυτός ασχολείται και έχει το απόλυτο δίκαιο!

Κι αν είναι δίκαιο το ξεπούλημα, εμείς είμαστε αστροναύτες κύριε απερχόμενε.

*****

Λίγες ημέρες μείναμε και πρέπει να δικαιωθώ. Ανακαλεί εκ της αποστρατείας και άλλη κυρία ο δημαρχονομάρχης. Τα τιμημένα γηρατειά, που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας, θα κληθούν να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης. Αν προστεθεί και η κυρία της τρίτης ηλικίας στο ψηφοδέλτιό του, τότε θα τρέχουν οι πάντες να στηρίξουν το δημαρχονομάρχη, μαζί με τα τιμημένα γηρατειά να μας σώσουν. Ωραία πράγματα!

*****

Ιδιαίτερη αναφορά σε μια ξεχωριστή υποψηφιότητα για το νομό μας. Ο λόγος για τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Μπουραντά, που κατέρχεται στις εκλογές με τον συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» του υποψηφίου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη. Γνωστός στους πάντες, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Κώστας Μπουραντάς, είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε πάντα δίπλα στον αρτινό που αντιμετώπιζε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Ανήμποροι άνθρωποι, που δεν είχαν κατά που να κάνουν, έβρισκαν πάντα την συμπαράσταση του γιατρού, ο οποίος με κάθε τρόπο προσπαθούσε να τους βοηθήσει και να κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του, για να τους απαλύνει τον πόνο. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα τον θυμούνται και κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους, για να τον στηρίξουν στη νέα του προσπάθεια και να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος. Πράγμα που και η στήλη εύχεται ολόψυχα.

*****

Με πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία η συνέντευξη του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Τσόγκα, στην 23η σελίδα της «Γ». Δηλώνει ότι δεν είναι χρήσιμα τα κομματικά χρίσματα, σε μικρούς Δήμους, όπως αυτός του Ν. Σκουφά, που ο ίδιος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στάθη Γιαννούλη. Χειμαρρώδης ο λόγος του Κώστα Τσόγκα, δεν διστάζει να πει αλήθειες και να κάνει ρήξεις, αφού αυτό επιβάλλει η αλήθεια.

Και με την ευκαιρία, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μαζί κι εγώ, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον Β. Ψ. «Τέρμα τα’ αστεία. Όλοι Αντώνη Γαλάνη τώρα». Αν ο αποδέκτης λάβει το μήνυμα ας επικοινωνήσει μαζί μας.

*****

Έκανε αίσθηση η παρουσία του Βαγγέλη Αργύρη, προχθές στην Άρτα. Απλοί άνθρωποι του έσφιγγαν το χέρι και του έλεγαν πως η εκλογή είναι σίγουρη. Απλοί άνθρωποι που βλέπουν την διάθεση των συμπολιτών τους και μπορούν να έχουν άποψη για το τι θα συμβεί. Είναι αυτές οι αυθόρμητες κινήσεις των συμπολιτών μας, το καλύτερο σημείο της προεκλογικής περιόδου, που για όλους περιέχει εντάσεις, περιέχει αντιπαραθέσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

*****

Ουσιαστικός με επιχειρήματα και χωρίς υπερβολές, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» Γρηγόρης Τζιοβάρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Βαγγέλη Μάστορα στον ART TV. Με άποψη για την Ήπειρο τα προβλήματά της και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πάει μπροστά, ο συνάδελφος Γρηγόρης, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και έδωσε απαντήσεις σε όσους προσπαθούν να προβοκάρουν την προσπάθεια που κάνει ο Βαγγέλης Αργύρης. Το λέμε από τώρα. Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμος για όλη την Ήπειρο.

*****

«Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων. Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο». Η δήλωση είναι του δικηγόρου Νίκου Κωσνταντόπουλου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ισόβια καταδίκη του αστυνομικού Κορκονέα, που ως γνωστό σκότωσε εν ψυχρώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η δήλωση δίνει και το ουσιαστικό μήνυμα της απόφασης αυτής.

*****

Ξέχασε και το κόμμα....

Να θέλει την στήριξη απ’ τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, τα μέλη της να τον περιμένουν και (έστω με κρύα καρδιά) να προσπαθούν να τον βοηθήσουν και αυτός να τους στήνει στο ραντεβού, είναι ένα γεγονός, το οποίο σπάνια συμβαίνει. Και μόνο ο δημαρχονομάρχης θα μπορούσε να το κάνει και το έκανε . Και τώρα τι ακούει; Δεν μπορεί να φανταστεί κανένας. Και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, μπορεί να μην λένε την άποψή τους δημόσια –και καλά κάνουν- αλλά η ζημιά που του κάνουν δεν μπορεί να περιγραφεί.
Αναζητήθηκαν οι αιτίες της κίνησής του αυτής, την στιγμή που σε κάθε συζήτηση που κάνει βάζει μπροστά το κόμμα και τίποτα άλλο.
Κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Εκείνο που μετά βεβαιότητας λένε όλοι, είναι ότι με όσα έκανε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έδειξε πως του λείπει η ψυχραιμία, ως αποτέλεσμα της απόρριψης που εισπράττει απ’ τους πολίτες. Θα θυμάστε βέβαια και άλλα… κατορθώματα που έκανε και τα κατέγραψε η «Γ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: