Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

«…Να τεθεί σε αργία ο κ. Ν. Ράπτης…»


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ: Απόφοιτοι έπαιρναν «στημένα» εικοσάρια από το ιδιωτικό ΤΕΕ Άρτας «Ευρώπη»

Δριμύτερος επανήλθε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός με καταγγελίες για το κύκλωμα των «αριστούχων» αποφοίτων από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας.
Το «κόλπο», υπενθυμίζουμε, είναι ότι απόφοιτοι έπαιρναν «στημένα» εικοσάρια τα οποία δίνουν πολλά μόρια στον ΑΣΕΠ και έτσι, οι συγκεκριμένοι με τα φαλκιδευμένα πτυχία έμπαιναν στο δημόσιο πολύ πιο εύκολα και με προτεραιότητα σε σχέση με ανθρώπους που σπούδασαν κανονικά.
Ο κ. Κουρουτός μάλιστα κατήγγειλε δύο πρόσωπα, τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Άρτας Νίκο Ράπτη και την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης, Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη καλώντας τους μάλιστα μετ’ επιτάσεως να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.
Ειδικά για τον κ. Ράπτη, ο κ. Κουρουτός τόνισε ότι «ενώ εις βάρος του εκκρεμεί δικαστική δίωξη και έχει στερηθεί του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, κρίθηκε άξιος και ‘τιμήθηκε’ με την εκλογή του ως διευθυντή στη δευτεροβάθμια». Ζητάει επίσης να τεθεί σε αργία ο κ. Ράπτης, γιατί, «σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, ήταν εκ των βασικών συντελεστών της έκδοσης των παράνομων τίτλων». Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό που επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΔΕ, ο κ. Ράπτης ήταν το 2005 διευθυντής του νυχτερινού λυκείου Άρτας και ως γραμματέας της επιτροπής πτυχιακών εξετάσεων του ιδιωτικού ΤΕΕ «Ευρώπη» συνέταξε και υπέγραψε τα πτυχία δύο μαθητών που φοιτούσαν ταυτόχρονα και στο λύκειο που ο διεύθυνε ο ίδιος.
Ένα από τα «κόκκινα» σημεία της υπόθεσης είναι η υποτιθέμενη «φοίτηση» στα ιδιωτικά ΤΕΕ, ακόμη και σπουδαστών με πάρα πολλές απουσίες ή με παράλληλη φοίτηση σε δημόσιο σχολείο. Το συγκεκριμένο ΤΕΕ δεν λειτουργεί πλέον, ωστόσο απόφοιτοί του συνεχίζουν να διορίζονται στο δημόσιο με τους τίτλους σπουδών που καταγγέλλονται ως «πειραγμένοι».
Ο κ. Κουρουτός προχώρησε στις καταγγελίες λέγοντας ότι ο κ. Ράπτης συμμετείχε σε τριμελή επιτροπή καταστροφής του αρχείου του συγκεκριμένου ΤΕΕ, «χωρίς προηγουμένως να προβεί, για ευνόητους λόγους, όπως προβλέπεται στην καταγραφή ενός προς ένα όλων των στοιχείων που καταστράφηκαν».
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ καταφέρεται και εναντίον της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης, καθώς όπως είπε, «έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόσφατη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων».
Σύμφωνα με αυτή, ο κ. Ράπτης καταδικάστηκε για όλη την υπόθεση με 20 μέρες στέρηση μισθού. Ο κ. Κουρουτός ζήτησε να παρέμβει ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης στο θέμα, κατηγορώντας το ΑΠΥΣΔΕ αλλά και τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν εκεί, κ.κ. Μιχάλη Στράτο και Κωνσταντίνο Μπόζιο, μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ότι«εισηγήθηκαν για τον κ. Ράπτη ποινή από 0 έως 5 μέρες στέρηση μισθού».
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μίλησε καθαρά για«συνδικαλιστική διαπλοκή» στο θέμα και κατηγορεί και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, πως, παρότι ήταν ενήμερη για τη στάση των εκπροσώπων στο ΑΠΥΣΔΕ, δεν έχει απαντήσει ακόμη.
Σε ιδιαίτερη ένταση ο κ. Κουρουτός ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και εκείνη, μπροστά του, ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες και να ελεγχθεί ξανά η υπόθεση. Κατηγόρησε όμως τις τοπικές αρχές της εκπαίδευσης ότι δεν ακολούθησαν τη σχετική εντολή της υπουργού.

Καταγγελιών συνέχεια

Οι κατηγορίες για συνδικαλιστές συνεχίστηκαν. Ο κ. Κουρουτός κατήγγειλε ότι ο το 2004 ο γιος του Ευάγγελου Γαλαζούλα, προϊστάμενου εκπαιδευτικών θεμάτων γενικής εκπαίδευσης στην Άρτα, πήρε «άριστα 20» από το ΤΕΕ «Ευρώπη» αν και είχε 170 απουσίες.
Κατηγόρησε ακόμη τον προηγούμενο διευθυντή δευτεροβάθμιας Ηλία Ζαφείρη ότι «είχε παραπεμφθεί στο ΚΥΣΔΕ για την υπόθεση» και η συζητηση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά και τον κ. Νίκο Τσάιμο, συνδικαλιστή επίσης, ότι το 2002 συμμετείχε σε επιτροπή καταστροφής αρχείου του ΤΕΕ «Ευρώπη» και την επόμενη χρονιά ο γιος του προσλήφθηκε ως καθηγητής στο ίδιο ΤΕΕ.
«Θεωρούμε ότι το δίκτυο διαφθοράς με πρωταγωνιστές τοπικούς κομματικούς παράγοντες, συνδικαλιστές και ανώτερα διοικητικά στελέχη, εξυφάνθηκε με διακομματική ασυλία, με την ανοχή του επίσημου κράτους που δεν υποχρέωσε τα τοπικά εποπτικά όργανα να εφαρμόσουν το νόμου» τόνισε ο κ. Κουρουτός. Κατέληξε ζητώντας να σταματήσουν άμεσα να γίνονται δεκτά σε διαγωνισμούς προσλήψεων τα «αμαρτωλά» πτυχία και να αποκατασταθεί άμεσα η «νομιμότητα στην Άρτα», σχετικά με τα πτυχία του συγκεκριμένου ΤΕΕ που εμφανίστηκαν και πάλι πρόσφατα, σε δέκα προσλήψεις σε θέσεις δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: