Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Προς τον αυριανό Κυβερνήτη Ηπείρου…

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Υπάρχει κάτι που με ανησυχεί σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα εκείνης για την εκλογή της πρώτης Περιφερειακής Διοίκησης. Τι με ανησυχεί; Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες απ’ ότι γνωρίζω έχουν πέσει με τα μούτρα στην άγρα ψήφων και για μεγάλα και ζωτικής σημασίας ζητήματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής ΔΕΝ ακούσαμε μια πιασμένη από τα κέρατα πρόταση.
Θα πει κάποιος ότι …εντάξει τι περιμένεις να ακούσεις;.. Είναι τόσα τα προβλήματα αυτής της περιοχής, ώστε αν κάποιος υποψήφιος πει κάτι, θα «αδικήσει» άλλο, ή άλλα προβλήματα. Είναι μια άποψη κι αυτή. Όμως γενικά αν κάποιος παρατηρήσει αυτά τα προβλήματα, έχω την αίσθηση ότι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ και ζωτικής σημασίας ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ.
Για την Ήπειρο και την Ελλάδα, το πρόβλημα αυτό δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι είναι υψίστης οικονομικής και γιατί όχι οικολογικής σημασίας. Μαζί με πάρα πολλούς άλλους (χιλιάδες πολίτες) περιμέναμε από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες (γιατί όχι Κυβερνήτες) της Ηπείρου, να έχουν μια ΖΩΝΤΑΝΗ πρόταση για αυτό το κυρίαρχο πρόβλημα της περιοχής που αύριο θα κυβερνήσουν. Γιατί κακά τα ψέματα. Οι δρόμοι, τα βουνά, τα λαγκάδια, οι κάμποι κλπ μπορούν σιγά-σιγά να διαμορφωθούν προς το καλύτερο και με τη βοήθεια των κατά τόπους Δήμων.
Όμως, ο Αμβρακικός; Αυτός ο οικονομικός και όχι μόνο γίγαντας που αργοπεθαίνει; Δεν του φταίνε μόνο οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται. Δεν του φταίνε μόνο οι αναλύσεις του τύπου …«έλα δεν βαριέσαι», ή του άλλου τύπου αναλύσεις ότι οι προσχώσεις (κακή μας και ψυχρής μας) από αρχαιοτάτων χρόνων διαμορφώνουν το βάθος και το πλάτος του κόλπου… (Άλλα ντάλα και… στη κορυφή κανέλλα).
30 χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια. 30 χρόνια «κάνουμε» κυβερνητικές προσπάθειες να σώσουμε τον Αμβρακικό με δημιουργία επιτροπών, οργανισμών, παρα-επιτροπών κοκ με αποτέλεσμα ο Κόλπος να πηγαίνει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο και επίσης το χειρότερο είναι ότι το δημόσιο χρήμα που δαπανάται για το «σώσιμο» να εξαφανίζεται χωρίς ουσία…
Περιμέναμε λοιπόν από τους υποψήφιους κυβερνήτες μας να πάρουν ένα σοβαρό θέμα στα χέρια τους και μ’ αυτό να πορευθούν στην προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε το κορυφαίο θέμα και κατά συνέπεια και για τον Αμβρακικό. Εκτός ελαχίστων γενικόλογων αναφορών του τύπου… «θα τον οξυγονώσουμε…»
Προηγούμενα, Πρωθυπουργοί, διορισμένοι Περιφερειάρχες και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, διακήρυξαν ότι θέλουν να μετατρέψουν τον Αμβρακικό σε παραγωγικο-οικονομική μονάδα σχεδόν όλης της Ευρώπης. Μετά τις μεγαλόστομες αυτές διακηρύξεις, τι είδαμε; Παχυλή αδιαφορία. Αναξιοκρατία, ξιπασιά και εγωπάθεια.
Γιατί δεν γίνεται σχεδόν τίποτε; Επειδή τα πεφωτισμένα και μεγάλα αυτά μυαλά και στο θέμα του Αμβρακικού «είχαν αναδείξει τη μιζέρια, την ανεπάρκεια, τη μετριότητα, την ασχετοσύνη και τον επαρχιώτικο αρχοντοχωριατισμό του πολιτικού, πολιτειακού, κομματικού και άλλου κατεστημένου, που λυμαίνεται τον τόπο», όπως γράφει και ο Σάββας Ιακωβίδης εκεί στην Κύπρο… για κάτι άλλα θέματα .
kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: