Εγκαινιάσθηκε το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Ήδη έχουν περάσει από το μουσείο 5.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 3.000 είναι μαθητές. Η είσοδος στο μουσείο είναι ακόμα δωρεάν
Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε μια σεμνή τελετή που έγινε με παρόντες βουλευτές, εκπροσώπους της Τ.Α. και άλλους φορείς από την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε το μουσείο κόσμημα για την πόλη της Άρτας και τόνισε ότι «είναι ευχής έργο αυτό το μουσείο ν’ αγκαλιαστεί έτσι ώστε να γίνει πηγή πλούτου για την περιοχή». Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο της Άρτας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που μετά από τρεις δεκαετίες αδιάκοπων προσπαθειών έφτασε η στιγμή των εγκαινίων αυτού του σημαντικού για την περιοχή έργου ενώ επεσήμανε ότι ο κ. Γερουλάνος είναι ο δεύτερος υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται την Άρτα μετά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη πριν από 28 χρόνια.
Ο κ. Οικονομίδης τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Μετά από 31 περίπου χρόνια συνεχούς προσπάθειας που διέσχισε τρία ΚΠΣ καταφέραμε να φτάσουμε σ’ αυτή την όμορφη στιγμή, την όμορφη μέρα που τα εγκαίνια απ’ το υπουργείο Πολιτισμού θα τα κάνει ο κ. Γερουλάνος που είναι ο μετά 28 χρόνια υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται την Άρτα αφού είχε προηγηθεί ως τελευταία επίσκεψη η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή του την παρουσία κι αυτή την τιμή που μας κάνει και βέβαια έχοντας μιλήσει αρκετά μαζί του ξέρει πολύ καλά τα ζητήματα που μας απασχολούν και νομίζω ότι με τη συμπαράσταση της εξαίρετης Γενικής Γραμματέως της κυρίας Λίνας Μενδώνη θα δώσει διέξοδο στα προβλήματά μας και τη λύση που αναμένουμε τόσα χρόνια όλοι μας με μεγάλη αγωνία». Ο κ. Οικονομίδης συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για το στήσιμο και την ολοκλήρωση του μουσείου και ιδιαίτερα τον Γεώργιο Ρήγινο, προϊστάμενο της ΛΓ’ ΕΠΚΑ και το προσωπικό, μόνιμους και συμβασιούχους. «Κύριε υπουργέ εμείς επιμένουμε για τη βυζαντινή μας Άρτα» είπε ο Δήμαρχος στον κ. Γερουλάνο προσφέροντάς του αναμνηστικό με την Παρηγορήτισσα, καλωσορίζοντάς τον στην πόλη. Στη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη πρόσφερε νωρίτερα μία ανθοδέσμη.
Η ιστορία του Μουσείου
Ο προϊστάμενος της ΛΓ’ ΕΠΚΑ κ. Ρήγινος αναφέρθηκε στην ιστορία του Μουσείου η οποία ξεκινά 30 χρόνια πριν. Το μουσείο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το ‘95 με την τελική επιλογή της θέσης όπου έχει στηθεί σήμερα ενώ παραλήφθηκε το 2007. Μέσα στη χρονιά αυτή έχουν περάσει από το μουσείο 5.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 3.000 είναι μαθητές.
Η είσοδος στο μουσείο είναι ακόμα δωρεάν αλλά σύντομα θα θεσπιστεί ένα ενιαίο εισιτήριο για τα μουσεία της Νικόπολης, της Άρτας και της Παρηγορήτισσας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους των δύο νομών Άρτας και Πρέβεζας. Ο κ. Ρήγινος ανακοίνωσε ότι την ίδια μέρα των εγκαινίων ήρθε η ένταξη από την Περιφέρεια Ηπείρου του έργου του εξοπλισμού της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του μουσείου προϋπολογισμού 150.000 € με βάση τη μελέτη που είχε συντάξει η Εφορεία.
Ο κ. Ρήγινος κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της μόνιμης έκθεσης και πρώτα απ’ όλα, το Δήμο Αρταίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον αείμνηστο Δήμαρχο Κώστα Βάγια και τον νυν Δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη τόσο για την παραχώρηση του οικοπέδου όσο και για την κάθε είδους βοήθεια που υπήρξε προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα.
Επίσης ευχαρίστησε την ΙΒ’ Εφορεία και τον προϊστάμενό της τα τελευταία χρόνια Κων/νο Ζάχο αλλά και όλο το προσωπικό, την Περιφέρεια Ηπείρου και την διαχειριστική αρχή, τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ, ιδιαίτερα την Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, τους μόνιμους, αορίστου χρόνου, επί συμβάσει υπαλλήλους και τους εργαζόμενους με τα προγράμματα STAGE στην ΛΓ’ Εφορεία «που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στο να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτού του έργου μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλεπόταν από ένα ιδιαίτερα σφιχτό τεχνικό δελτίο και πρόγραμμα».
Γερουλάνος: Πολιτιστική ταυτότητα
Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στα έργα πολιτισμού αλλά και στις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της Άρτας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ιδιαιτερότητα ενός μουσείου εξαρτάται απόλυτα απ’ τη σχέση του με την κοινωνία. Αν η κοινωνία αγκαλιάσει ένα μουσείο, το μουσείο γίνεται μία πηγή πλούτου για την κοινωνία ενώ αν το αφήσει μόνο του μαραζώνει.
Αυτό το οποίο έχουμε υιοθετήσει στο ΥΠΠΟ είναι η πίστη ότι η ταυτότητά σου είναι ο συνδυασμός του τι νέο δημιουργείς με το πώς συμπεριφέρεσαι στην αρχαία σου κληρονομιά. Στην παράδοσή σου. Ο τρόπος που ισορροπούμε αυτά τα δύο είναι καίριος στο να αναδείξουμε μία συγκεκριμένη ταυτότητα για την περιοχή. Κι εδώ στην Άρτα όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αυτή τη στιγμή δημιουργείται σιγά-σιγά ένα πάρα πολύ πλούσιο ψηφιδωτό με μοναδικά πολιτιστικά αγαθά. Προφανώς πολύ σημαντική ψηφίδα σ’ αυτό το έργο είναι το αρχαιολογικό μουσείο.
Οι δυνατότητες της πολιτιστικής και της τουριστικής ανάπτυξης της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής είναι αυτή τη στιγμή τεράστιες. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, ο ανεκμετάλλευτος πλούτος ο οποίος υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλος. Πάρα πολύ πλούσιος. Και την προσπάθεια εδώ πέρα στο υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού την έχουμε πάρει πάρα πολύ ζεστά. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πραγματικά ένα μεγάλο έργο στην περιοχή της Ηπείρου μέσα στα χρόνια το οποίο αρχίζει και δένει για να μπορέσει να δώσει στην περιοχή ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων
Ήδη έχουν κλειδώσει ουσιαστικά με το ΕΣΠΑ περίπου 2 εκατομ. ευρώ για το πολύ σημαντικό έργο της ανάδειξης και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας στην πόλη της Άρτας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε θα δώσει στην Άρτα ένα ακόμα κόσμημα. Η περιοχή είναι φημισμένη μια για τα βυζαντινά της αγαθά. Και πιστεύουμε στη δύναμη που μπορεί να δώσει αυτός ο πλούτος μέσα από διάφορα είδη τουρισμού το οποίο αυτό που ξέρουμε είναι ο θρησκευτικός τουρισμός αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί.
Και γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει σε συνεννόηση πάντα με την Περιφέρεια την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός σημαντικού αριθμού έργων αποκατάστασης, συντήρησης κι ανάδειξης πολύ ονομαστών βυζαντινών μνημείων όπως το μεσαιωνικό κάστρο της Άρτας, της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κωρακονησίας και των κελιών της Ι.Μ. Βλαχερνών. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα ώστε ο εξοπλισμός της αίθουσας για περιοδικές εκθέσεις να είναι άρτιος και να μπορεί να εντάσσονται σ’ αυτό εκπαιδευτικά προγράμματα κι οτιδήποτε άλλο χρειάζεται έτσι ώστε το μουσείο να μην είναι στατικό αλλά να εκσυγχρονίζεται συνέχεια.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόκληση πάρα πολύ μεγάλη για την κοινωνία. Εάν όλα αυτά τα κομμάτια δέσουν μεταξύ τους κι αν όλα αυτά τα κομμάτια δέσουν με την κοινωνία της Άρτας, τότε η Άρτα αποκτά ένα τεράστιο εργαλείο με το οποίο να αναδειχθεί και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών κι ο πολιτισμός να γίνει ένα πάρα πολύ ισχυρό εργαλείο και για την ανάπτυξη της περιοχής. Αν αυτό δεν συμβεί τότε αυτό το μουσείο δεν θα ‘ναι τίποτα άλλο από μια πολυτελής αποθήκη αρχαιολογικού υλικού. Στο χέρι μας λοιπόν είναι να ενώσουμε τις δυνάμει μας, η πολιτεία, η Τ.Α. αλλά και όλοι οι πολίτες της περιοχής για να μπορέσουμε όλα αυτά τα οποία κάνουμε να τ’ αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε όπως τους πρέπει».
Έχουν μερικά δίκαια αιτήματα οι συμβασιούχοι
Ο κ. Γερουλάνος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει το μουσείο, κάνοντας αναφορά και στους συμβασιούχους της Αρχαιολογίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το μουσείο όπου με πανό και συνθήματα προσπάθησαν να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους, διεκδικώντας λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο υπουργός χαρακτήρισε μερικά από τα αιτήματά τους δίκαια και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ικανοποιηθούν τονίζοντας: «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για το έργο τους αλλά και να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σήμερα μέσα σ’ αυτή την αίθουσα αλλά είναι δυστυχώς έξω απ‘ αυτή την αίθουσα, πολλοί εκ των οποίων έχουν αδικηθεί. Έχουν αδικηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Διεκδικούν πράγματα μερικά εκ των οποίων είναι πάρα πολύ δίκαια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε». Μετά τις ομιλίες και τα εγκαίνια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου