Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Όλγα Γεροβασίλη: Δε βλέπω την αυτοδιοίκηση ούτε ως επάγγελμα ούτε ως πολιτική καριέρα


«Είμαι στην αυτοδιοίκηση από το 1994 δουλεύοντας στο ιατρείο μου και αγαπώντας πολύ τη δουλειά μου. Πίστευα όμως και εξακολουθώ να πιστεύω βαθιά πως ο καθένας μας οφείλει να προσπαθήσει να καλυτερέψει τις συνθήκες στον τόπο που ζει. Και η αυτοδιοίκηση σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Προσωπικά και ξέρω και θέλω και μπορώ».
Αυτή ήταν μία από τις τοποθετήσεις της υποψηφίας Δημάρχου Όλγας Γεροβασίλη σε συνομιλία που είχε πριν λίγες ημέρες με κατοίκους του Αμμοτόπου για προβλήματα και προοπτικές της περιοχής. Προηγούμενα έκανε επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξηροβουνίου, συνοδευόμενη από υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».
Συνομίλησε με τους υπαλλήλους του Δήμου για διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα οποία από κοινού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετά την 1η Γενάρη του 2011 και στη συνέχεια με το Δήμαρχο Κώστα Κοσμά για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ενότητα του Ξηροβουνίου.

Κόμβος Αμμοτόπου

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν σε ζητήματα αδειοδοτήσεων και λειτουργίας κτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων, στο πρόβλημα σταδιακής μετατροπής της περιοχής της Αλαφόστερας Καμπής σε λατομική περιοχή, στα προβλήματα του οδικού δικτύου, στην εξεύρεση τρόπου επιτάχυνσης των διαδικασιών με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή της Ιόνιας οδού στο τμήμα της που διέρχεται από το Δήμο Ξηροβουνίου, στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου παράκαμψης του Αμμοτόπου για ευχερέστερη σύνδεση της περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό , στην αξιοποίηση της ορεινής περιοχής του Δήμου και της παραλίμνιας περιοχής με αγροτουριστικές και άλλες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιοχής με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.

Σε Ροδαυγή, Πιστιανά και Δαφνωτή

Την Κυριακή μαζί με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της ήταν στη Ροδαυγή με αφορμή τη γιορτή «τσίπουρο και κάστανο». Με την προσέλευσή της στην πλατεία της Ροδαυγής δημιουργήθηκε ένα πολύ θερμό κλίμα καθώς πλήθος ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, έσπευσαν να πλησιάσουν την Όλγα Γεροβασίλη και τους ανθρώπους της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», εκδηλώνοντας τη στήριξή τους και τις ευχές τους για καλή επιτυχία στις εκλογές του Νοέμβρη. Στη συνέχεια η Όλγα Γεροβασίλη συνοδευόμενη από ανθρώπους του συνδυασμού επισκέφθηκαν τα Πιστιανά και τη Δαφνωτή, συναντήθηκαν με κατοίκους και αντάλλαξαν απόψεις για την παραγωγική και τουριστική ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Ξηροβουνίου, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων υποδομών και οδοποιίας των συγκεκριμένων τοπικών διαμερισμάτων.

Σε Γαβριά και Ψαθοτόπι

Επίσκεψη επίσης έκανε στα Τοπικά Διαμερίσματα Γαβριάς και Ψαθοτοπίου το προηγούμενο Σάββατο. Υπήρξε αναλυτική συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν στην Όλγα Γεροβασίλη τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για σειρά θεμάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Κυρίαρχα θέματα υπήρξαν η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, τα δημοτικά τέλη καθώς και η αγροτική οδοποιία και τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Εκτενής υπήρξε η συζήτηση και για τα περιβαλλοντικά θέματα, που απασχολούν το σύνολο της ενότητας του Αμβρακικού.
Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στα ερωτήματα κατέθεσε και τις βασικές αρχές του προγράμματος του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» για την περιοχή. Χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των συνδημοτών μας για το πώς θα γίνει σωστά η διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας υπογραμμίζοντας, ότι ο «Καλλικράτης» δεν αποσαφηνίζει πολλά θέματα.
Ταυτόχρονα όμως τόνισε, ότι η ίδια και η παράταξή της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Δήμου από την 1η Ιανουαρίου του 2011 σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει τους συνενούμενους δήμους και τους πολίτες τους ως οικονομικούς «αιμοδότες» της πόλης της Άρτας, αλλά αντίθετα, μέσα από την ιεράρχηση των αναγκών και τον εξορθολογισμό των δαπανών, όλοι οι δημότες του νέου Δήμου θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών. Αναγνώρισε, ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλες κουβέντες για έργα και τόνισε, ότι οι πολίτες θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θα προσπαθήσουν να τάξουν γενικώς και αορίστως.

Στην Ανέζα

Τη δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη στους Δημάρχους των δημοτικών ενοτήτων του νέου Δήμου Αρταίων πραγματοποίησε στις 11 το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο του Δήμου Αμβρακικού στην Ανέζα, η Όλγα Γεροβασίλη. Αρχικά συζήτησε με τους υπαλλήλους του Δήμου την θέση της για αποκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών μετά την 1η Γενάρη του 2011, θέμα που δεν έχει διευκρινίσει το σχέδιο «Καλλικράτης», ώστε οι πολίτες της περιοχής να εξυπηρετούνται για τα καθημερινά τους ζητήματα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην πόλη της Άρτας καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, τόσο λειτουργικών όσο και αρμοδιοτήτων, τα οποία προκύπτουν από τον «Καλλικράτη» και αν δε λυθούν γρήγορα θα προκαλέσουν δυσλειτουργία στη δουλειά της νέας Δημοτικής Αρχής και καθυστέρηση στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της.
Στη συνέχεια συνομίλησε με το Δήμαρχο Γιώργο Σιώζιο και αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη δημοτική ενότητα του Αμβρακικού.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, στα προβλήματα του αγροτικού οδικού δικτύου, στα προβλήματα ύδρευσης και αποκομιδής απορριμμάτων και στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του αρδευτικού και στραγγιστικού δικτύου ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Επίσης συζήτησαν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μέσω της τόνωσης του αγροτικού τομέα και της παραγωγικής και τουριστικής αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου και των λιμνοθαλασσών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλιευτική παραγωγή καθώς η μείωση των ψαριών είναι μεγάλη με σοβαρή αρνητική επίπτωση στο εισόδημα τόσο των ελευθέρων αλιέων, όσο και των μελών των Αλιευτικών Συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών Λογαρού και Τσουκαλιό.

Αμβρακικός, πεδιάδα, ύδρευση

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας στη συνέχεια με κατοίκους της Ανέζας μετέφερε τις θέσεις της για τα παραπάνω θέματα λέγοντας μεταξύ άλλων:
« Στο Δήμο Αμβρακικού είναι συγκεντρωμένο πάνω απ’ το 50% των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, μονάδες που τονώνουν σημαντικά την τοπική οικονομία και το ατομικό εισόδημα. Ο τρόπος λειτουργίας τους όμως δημιουργεί δυστυχώς οχλήσεις στους κατοίκους πολλών περιοχών. Η λύση ασφαλώς και δεν είναι η δημιουργία κλειστού επαγγέλματος, που εμμέσως επιχειρήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με έγγραφη συναίνεση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού για αποκλεισμούς περιοχών και με χειρισμούς της Νομαρχίας που διοργάνωνε συσκέψεις για το θέμα, χωρίς να καλούνται σ’ αυτές όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Η λύση είναι η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης που θα αναδείξει τις πραγματικά κορεσμένες περιοχές, η εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων που θα αποτρέψει τις συγκρούσεις χρήσεων γης και ο ουσιαστικός έλεγχος λειτουργίας των μονάδων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ασφαλώς μετά από εξάντληση του ενημερωτικού και συμβουλευτικού ρόλου τους.
Όσον αφορά τα προβλήματα ύδρευσης και χρήσης αμιαντοσωλήνων θα πρέπει να υποστηριχθεί και να προωθηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή η ένταξη της μελέτης που έχει υποβληθεί από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Πεδινών και Ημιορεινών Δήμων Νομού Άρτας στο ΕΣΠΑ για την αντικατάστασή τους.»
Αναφερόμενη στο πρόβλημα της καθαριότητας και της αποκομιδής των σκουπιδιών η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως αυτό θα λυθεί μέσω των μετατάξεων που θα συμβούν με την λειτουργική εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς υπάρχει επάρκεια στόλου απορριμματοφόρων και κάδων.
Τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας δεν λύνονται με ημίμετρα, όπως οι περιστασιακές χαλικοστρώσεις αλλά απαιτείται μόνιμη λύση που συνίσταται στην ασφαλτόστρωση των κυριότερων αγροτικών δρόμων. Ακόμα απαιτείται κατασκευή νέων γεφυρών και διαπλατύνσεις των υπαρχόντων.
Το αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο που κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ‘50 είναι γνωστό σε όλους πως δεν καλύπτει τις ανάγκες και απαιτείται καινούριο σύγχρονο δίκτυο, που θα μειώσει το κόστος άρδευσης, καθώς σήμερα, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,30 οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.»
Στην δημοτική ενότητα Αμβρακικού ανακοινωμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ήταν:
-Άγγελος Μανώλης από τη Ράχη, Κτηνίατρος, υπάλληλος της Δ/νσης Κτηνιατρικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας,
-Περικλής Μυτικιώτης από την Ανέζα, επιχειρηματίας πτηνοτρόφος,
-Βαγγέλης Ντόκορος από τη Ράχη, απόφοιτος σχολής διοίκησης και οικονομίας, εμπορικός αντιπρόσωπος
-Μάγδα Προκαθουμένου από το Ψαθοτόπι, οικονομολόγος, υπάλληλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας και πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμβρακικού και
-Τάσος Φώτου από την Ανέζα, ιδιωτικός υπάλληλος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αμβρακικού.
Τέλος το ψηφοδέλτιο της Όλγας Γεροβασίλη για την εκλογική ενότητα του Δήμου Αμβρακικού ολοκληρώθηκε με την υποψηφιότητα του Ηλία Παπαδημητρίου από την Ανέζα, εργοδηγού, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: