Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πρέπει να αποτραπούν οι απολύσεις συμβασιούχων ΟΤΑ


Ο δικηγόρος Γιάννης Καϊντάσης, είναι από τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της προσπάθειας να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης. Ξεχωριστή μορφή μέσα στον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» απαντάει στις ερωτήσεις της «Γ» σχετικά με το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση και τα μέχρι τώρα συμπεράσματά του.

- Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Με τα κοινά της Άρτας ασχολούμαι από το 1990… Με κριτική άποψη πάντοτε, είτε σαν σκιτσογράφος, είτε σαν δημοσιογράφος, είτε σαν αρθρογράφος. Τότε πήγαινα Τρίτη Γυμνασίου και με προτροπή του πατέρα μου βρήκα τόπο απασχόλησης στην εφημερίδα «Η ΠΡΩΙΝΗ»… Άλλα παιδιά πήγαιναν γήπεδα, εγώ πήγα σε εφημερίδα! Και πραγματικά οφείλω να ομολογήσω ότι η ενασχόληση με τα πράγματα του τόπου μου, μέσα από την δημοσιογραφική παρακολούθηση της τοπικής επικαιρότητας, κυριολεκτικά μου άνοιξε ορίζοντες, κυρίως πνευματικούς. Πάνω απ’ όλα με έκανε καταδεκτικό στις απόψεις όλων. Έκανα φίλους από όλους τους χώρους και έπαψα να κατηγοριοποιώ τους ανθρώπους ανάλογα με τα πιστεύω τους… Σήμερα είκοσι χρόνια μετά, ως μάχιμος δικηγόρος, εκτιμώ ότι είναι μια φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας μου η ενασχόληση με τα κοινά. Και ιδιαίτερα με ενθουσιάζει η ιδέα του επεκταμένου Δήμου… Είμαι στ’ αλήθεια περίεργος να δω πως θα διαμορφωθεί το περιβάλλον της ενωμένης Άρτας, κάτι που ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών και αυτό θέλω να το δω εκ των έσω!

- Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η προσφορά σας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Το αναφέρουμε αυτό επειδή, γνωρίζουμε ότι είσαστε στην αρχική ομάδα του Γιάννη Παπαλέξη και διαδίδεται ότι, αν εκλεγείτε, θα είστε ο επόμενος αντιδήμαρχος ή Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου…
Δεν διαδίδεται από μένα και δεν θέλω να μπω στην διαδικασία αυτή των εκ των προτέρων θέσεων. Αυτά δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Και αυτό επειδή, αφενός δεν συνεργάστηκα με τον Γιάννη Παπαλέξη, αποσκοπώντας οφίτσια, αφετέρου ο ίδιος δεν κάνει τέτοιου είδους συνεργασίες.
- Το λέμε αυτό, γιατί βρεθήκατε στο επίκεντρο στις πρώτες εμφανίσεις του συνδυασμού…
Κάποιος έπρεπε να βρεθεί. Και το να είσαι στο επίκεντρο δεν είναι και αποκλειστικά καλό. Και αυτό διαφάνηκε, καθώς αμέσως κάποιοι, που υποκινούνται από σαφείς σκοπιμότητες, που δεν είναι καν πολιτικές, αλλά προσωπικές, έσπευσαν να με στοχοποιήσουν και να με εμπλέξουν σε σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η λάσπη πάντως ήταν αναμενόμενη, ιδίως από συγκεκριμένα πρόσωπα και προσωπικά ήμουν προετοιμασμένος γι’αυτή…!

- Σε κάθε περίπτωση ποιες είναι οι προτάσεις σας για τον Δήμο;
Στο Πρόγραμμα του συνδυασμού υπάρχει το σύνολο των προτάσεων μας για το Δήμο. Από την Αυτοδιοίκηση έχω εμπειρία ως δημότης και ως επαγγελματίας, καθώς για όλη σχεδόν την προηγούμενη τετραετία διατέλεσα δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως του Δήμου Πέτα και του Δήμου Φιλιππιάδας. Σε επίρρωση του προγράμματος, προσωπικά έχω προτείνει και θέλω να εργαστώ, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εκλεγώ, προκειμένου ο Δήμος Αρταίων να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας φυλακισμένων. Πρέπει άμεσα να πιστοποιηθούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκτίουν εναλλακτική ποινή, ως εργαζόμενοι στο νέο Δήμο, φυλακισμένοι – δημότες μας - που καταδικάστηκαν για οικονομικής φύσης παραβάσεις. Άνθρωποι που ατύχησαν, πρέπει να έχουν μια ευκαιρία να είναι δίπλα στις οικογένειές τους και να τους στηρίζουν...

- Αυτό θεωρείς δηλαδή ως σημαντική πρόταση για τον Δήμο Αρταίων.
Κάθε πρόταση είναι σημαντική… Ο δημότης θέλει έναν Δήμο που να του παράσχει υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης και καθαριότητας. Αυτά είναι τα βασικά… Στην συνέχεια τίθενται άλλες προτεραιότητες. Η πιο σημαντική απ’ όλες είναι να δημιουργηθούν υποδομές απασχόλησης ανέργων στους Δήμους. Δυστυχώς, ελέω των νέων οικονομικών δεδομένων, αυτό θα είναι μια δύσκολη προοπτική. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άμεσα η δυνατότητα για νέες θέσεις απασχόλησης, πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει ένας αγώνας για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες. Αν την 01-01-2011 μας επιβληθούν απολύσεις, το σύστημα θα καταρρεύσει. Την επόμενη ημέρα των εκλογών και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει η ΚΕΔΚΕ να πιέσει την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ή ότι δεν θα καταργηθούν θέσεις, κυρίως να παλέψει για την εξασφάλιση και απόδοση των νομοθετικά κατοχυρωμένων εσόδων που εισπράττει το δημόσιο των Δήμων.

- Μιλάμε για τα STAGE;
Για όλους τους συμβασιούχους, όχι μόνο τα Stage…Τα Stage είναι μια μεγάλη παγίδα, στην οποία έπεσαν και οι Δήμοι και χιλιάδες άνεργα παιδιά, που ελπίζουν σε μια δουλειά στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς ότι και οι Δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τα παιδιά αυτά για να καλύψουν ανάγκες έλλειψης προσωπικού που έχουν και με το τέλος του προγράμματος να λένε ότι απασχολούνταν στους οργανισμούς τους με «σύμβαση μαθητείας» και πως δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τι έμαθαν αυτά τα παιδιά; Οι περισσότεροι υπάλληλοι των ΟΤΑ εκπαιδεύτηκαν από τα παιδιά των Stage παρά το αντίθετο… Θα έπρεπε να ακουστεί η αλήθεια! Ότι ο στρατός αυτός των συμβασιούχων, που τώρα πετιέται στον δρόμο κάλυψε πραγματικές και πάγιες ανάγκες. Η Πολιτεία τους χρησιμοποίησε, τους γέλασε πραγματικά, αλλά είναι στενάχωρο και το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν στάθηκαν δίπλα στα παιδιά αυτά που βοήθησαν πραγματικά την λειτουργία των Οργανισμών τους.

- Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, για το γεγονός ότι τον συνδυασμό σας υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ; Τι σας λένε για το μνημόνιο; Σας φοβίζει η αποχή;
Το μνημόνιο έχει πραγματικά στοιχειώσει την προεκλογική περίοδο. Όλους τους συνδυασμούς, οι οποίοι καλώς ή κακώς στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο δημότης είναι φοβισμένος, είναι εκνευρισμένος και καλά κάνει… Το μνημόνιο σε εμάς το επικαλούνται κυρίως πολίτες που ούτως ή άλλως διάκεινται θετικά σε άλλους υποψηφίους και είναι δικαίωμά τους. Αλίμονο, όμως, αν η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι τόπος κριτικής της Κεντρικής Εξουσίας. Και είναι και μια παγίδα αυτό… Γιατί από την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης θα δημιουργηθούν θεσμικά κενά, που ενδιαφέρονται να καλύψουν άλλα συμφέροντα, οικονομικής φύσης. Όταν ο δημότης λέει ότι «εγώ δεν ψηφίζω κανέναν», τότε απαξιεί την σημασία της εκλογικής του δύναμης… Την δίνει κυριολεκτικά στο πιάτο σε δυνάμεις που θέλουν την Αυτοδιοίκηση να την αλλοτριώσουν για δικά τους συμφέροντα. Την κάνουν υποχείριο.

- Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης είναι όμως πολιτικές. Και σίγουρα ο κόσμος θέλει να δώσει ένα πολιτικό μήνυμα.
Κατά την άποψή μου είναι και ένας μονόδρομος ο Νόμος Καλλικράτη. Γιατί δίνει δυνατότητα μόνο σε μεγάλα πολιτικά σχήματα να μπορούν να συνθέσουν υποψήφιες δημοτικές ομάδες. Στον Δήμο της Άρτας επικρατούν οι πολιτικοί χώροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝασπισμού. Και ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές ομάδες, αναφορά έχουν στους πολιτικούς –κομματικούς τους χώρους περισσότερο. Η κομματική «ταυτότητα» των συνδυασμών, πραγματικά με προβλημάτισε ιδιαίτερα, γιατί αφενός ένας μεγάλος αριθμός πολιτών συγχέει την αυτοδιοίκηση με την διοίκηση, αφετέρου επειδή υπάρχουν και πολίτες με εξωκοινοβουλευτικές αναφορές ή εντελώς ανένταχτοι που δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων. Αυτοί οι άνθρωποι «πνίγονται» έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε συγκεκριμένους συνδυασμούς…

- Εσείς συμμετέχετε στον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη επειδή είναι υποψήφιος συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ; Ή σε κάθε περίπτωση γιατί επιλέξατε το πρόσωπο του Γιάννη Παπαλέξη;
Τα κόμματα, δεν με ενθουσιάζουν, αλλά επειδή είμαστε κομματική δημοκρατία είναι αναγκαίο κακό. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αθήνα στήριζα την παράταξη του ΔΗΚΚΙ, την Δημοκρατική Ένωση Νέων, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Αρτινοί συμφοιτητές μου. Ήταν περισσότερο μια τοπικιστική επιλογή, παρά αμιγώς πολιτική. Συμμετείχα, περαιτέρω, σε πολλές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν το 2005 στην επιτροπή των «επιμορφωτών» εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου που είχε ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ίδια ομάδα με τον Ανδρέα Οικονόμου και τον Δημήτρη Λιαροκάπη. Στην συνέχεια από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ορίστηκα «συντονιστής διαδικτύου», αλλά …αντικαταστάθηκα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια. Πραγματικά, η κομματική ιδιότητα με αφήνει εντελώς αδιάφορο, αν δεν συνοδεύεται από ουσιώδεις δράσεις. Αντιθέτως η Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαιτέρως πιο ελκυστική. Και ως δημότης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πρόσωπα που άφησαν την σφραγίδα τους στα πράγματα και να συνδεθώ φιλικά μαζί τους. Τώρα, γιατί αποφάσισα να συνεργαστώ με τον Γιάννη Παπαλέξη, αυτό έχει σημείο αναφοράς στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματικά ήταν ό,τι πιο θλιβερό είχε να επιδείξει η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τριάντα χρόνια.

- Σε επίπεδο προσώπων;
Όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο διαδικασιών! Χωρίς παλμό, χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο… Η πλειοψηφία στον κόσμο της και η Αυτοδιοίκηση έρμαιο των γραμματικών διατυπώσεων, χωρίς αντιπροτάσεις, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση και κριτική στάση. Τώρα, πως από κει μέσα προέκυψαν και προκύπτουν αυθεντίες, αυτό είναι αλλού παππά ευαγγέλιο. Ο Δήμος Αρταίων πραγματικά θέλει νέο αέρα, νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και άλλες αξίες. Πάνε οι παλαιοκομματικές παρωπίδες! Τελείωσαν. Ο Γιάννης Παπαλέξης είναι ένα πρόσωπο που έχει τις δυνατότητες να δώσει μια νέα πνοή. Είναι κάτοικος της περιοχής, επιστήμονας με γνώση των θεμάτων του Νομού, ένας πολιτικός χαμηλών τόνων και κυρίως ένας νέος άνθρωπος.

- Πιστεύετε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή της Άρτας απέτυχε;
Αντιθέτως! Πιστεύω ότι ο Πάνος Οικονομίδης είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι ιδιαίτερα οξύνους, ικανός και το κυριότερο ανοιχτόμυαλος. Αν εξετάσει κανείς τις προτάσεις του, θα μπορέσει να βγάλει ένα θετικό τελικό πρόσημο, γιατί έγιναν έργα ουσίας και επαναστατικά για την περιοχή. Ακόμη και η υπόθεση «Ψαροπλιά», υπό την σκοπιά της αναμόρφωσης είναι μια σημαντική πρόταση, που έπρεπε να κατατεθεί, γιατί το θέμα αυτό κάποτε έπρεπε να συζητηθεί! Πιστεύω όμως ότι αδικήθηκε σε επίπεδο συνεργατών, που δεν μπόρεσαν να είναι παρεμβατικοί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των δημοτών. Γιατί η καθημερινότητα είναι το μαράζι του καθενός από εμάς και αυτή δημιουργεί «γινάτι»…

- Φαίνεται όμως να έχει όμως παράπονο από τον Γιάννη Παπαλέξη
Κακώς έχει, αν έχει, παράπονα από τον Παπαλέξη και τον συνδυασμό! Ο Γιάννης Παπαλέξης είχε την πιο έντιμη συμπεριφορά απέναντί του. Από κει και πέρα οι πολιτικές απόψεις είναι σεβαστές…

- Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Δήμου Αρταίων ποιες πρέπει να είναι;
Άμεσα δημιουργία Τράπεζας Γης! Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της Βαλαώρας, μόνο έτσι θα βρεθεί χώρος για ΒΙΠΕ, μόνο έτσι θα μπορούμε να ελέγχουμε την περιουσία του Δήμου. Πρέπει να έρθουμε και σε επικοινωνία με τη ΚΕΔ και την ΚΥΔ, προκειμένου να διεκδικήσουμε υπέρ του νέου Δήμου, όσες εκτάσεις κάτω των δέκα στρεμμάτων, βρίσκονται εντός των σχεδίων πόλεων της περιοχής και ανήκουν στο Δημόσιο. Δεν μπορεί να είναι το Δημόσιο τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Δήμων. Στην συνέχεια: ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου! Να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε προγράμματα που σχετίζονται με την Τρίτη ηλικία και τα ΑμΕΑ. Ο Δήμος μας, θα έχει χωριά με αμιγή πληθυσμό γερόντων και πρέπει να μεριμνήσει γι’αυτούς. Και τέλος ενίσχυση των υποστηρικτικών θεσμών της οικογένειας. Με αξιοκρατία. Δεν γίνεται εργαζόμενες μητέρες να μην μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς…

- Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ και καλή συνέχεια και στο δικό σας έργο στην προεκλογική περίοδο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Καϊντάσης γεννήθηκε στην Άρτα το 1975, γιος του Νίκου Καϊντάση Πολιτικού Υπομηχανικού και της Ευαγγελίας Καϊντάση – Παπαχρήστου, Εργοδηγού Δημοσίων Έργων, Υπαλλήλου της ΔΤΥΝ Άρτας. Αποφοίτησε από το Γ’ Λύκειο Άρτας (Αγία Θεοδώρα) και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε στην Αθήνα μαθήματα δημοσιογραφίας, γελοιογραφίας και κινουμένου σχεδίου (ΙΕΚ - Αθηναϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας) εργάστηκε σε Αθηναϊκά ΜΜΕ (εφημερίδες- περιοδικά – ραδιόφωνο) και σε διαφημιστικές εταιρίες ενώ στην Άρτα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ» . Από το έτος 2006 είναι δικηγόρος στο Πρωτοδικείο της Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: